Quad skjerm

Definisjon

Den quad-skjermen - også kjent som den firedoble markør test eller bare quad test - er en prenatal test som måler nivået av fire stoffer i en gravid kvinnes blod:

 • Alfaføtoprotein (AFP), et protein laget av fosteret
 • Humant choriongonadotropin (HCG), et hormon produsert av morkaken
 • Estriol, et hormon produsert av placenta og barnets leveren
 • Inhibin A, et annet hormon produsert av placenta

Vanligvis er quad-skjermen gjøres mellom uke 15 og 20 av svangerskapet - andre trimester.

Resultatene av quad-skjermen indikere risiko for å bære en baby som har visse kromosomavvik forhold, for eksempel Downs syndrom. Den alfaføtoprotein del av testen kan bidra til å oppdage nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk.

Hvis risikoen er lavt, kan det quad skjermen tilbyr forsikring om en sunn graviditet.

Hvis risikonivået er moderat eller høy, kan du velge å følge quad-skjermen med en annen test som er mer definitive.

Se også

Hvorfor det er gjort

Den quad-skjermen er gjort for å evaluere risikoen for å bære en baby som har noen av følgende forhold:

 • Down syndrom (trisomi 21). Down syndrom er en genetisk tilstand som fører til livslang svekkelser i mental og sosial utvikling, samt ulike fysiske bekymringer.
 • Edwards syndrom (trisomi 18). Edwards syndrom er en genetisk tilstand som fører til alvorlige utviklingsmessige forsinkelser. Edwards syndrom er ofte dødelig etter alder 1.
 • Ryggmargsbrokk. Ryggmargsbrokk er en alvorlig fødsel defekt som oppstår når vevet rundt en baby utvikle ryggmargen ikke lukke riktig. Ryggmargsbrokk kan føre til alvorlige fysiske og psykiske funksjonshemninger.
 • Anencephaly. Anencephaly er en underutviklet hjerne og en ufullstendig hodeskalle. En baby født med anencephaly kan være dødfødt eller overleve bare noen få timer til dager etter fødselen.
Quad-skjermen. Down syndrom (trisomi 21).
Quad-skjermen. Down syndrom (trisomi 21).

Avhengig av timing, kan det hende at helsepersonell anbefaler andre prenatal screening tester - som første trimester screening, som innebærer en blodprøve og en ultralyd eksamen - i tillegg til quad-skjermen eller i stedet for quad-skjermen.

Husk at quad-skjermen valgfritt. Testresultatene bare indikere om du har en økt risiko for å bære en baby som har Down syndrom, for eksempel, ikke om barnet faktisk har tilstanden.

Før screening, tenke på hva resultatet betyr for deg. Vurder om screening vil være verdt noen angst det kan føre til, eller om du vil håndtere din graviditet forskjellig avhengig av resultatene.

Du kan også vurdere hvilket nivå av risiko ville være nok for deg å velge en mer invasiv oppfølging test.

Se også

Risiko

Den quad-skjermen er en rutine prenatal screening test. Testen utgjør ingen risiko for spontanabort eller andre svangerskapskomplikasjoner.

Se også

Hvordan du forbereder

Du trenger ikke å gjøre noe spesielt for å forberede seg til quad-skjermen. Du kan spise og drikke normalt før blodprøve.

Se også

Hva du kan forvente

Under quad skjermen, tar et medlem av helsevesenet team en blodprøve ved å stikke en nål i en blodåre i armen. Blodprøven blir sendt til et laboratorium for analyse. Du kan gå tilbake til dine vanlige aktiviteter umiddelbart.

Testresultatene er vanligvis tilgjengelig innen en uke.

Se også

Resultater

Din helsepersonell vil bruke din alder, rase og resultatene av quad-skjermen for å måle din risiko for å bære en baby som har visse kromosomavvik forhold eller nevralrørsdefekter. Andre faktorer - som din personlige eller familiens helse historie - også kan påvirke risikoen.

Skjerm delt Resultatene er gitt som en sannsynlighet, for eksempel 1 i 5000 risiko for å bære en baby som har Downs syndrom. Vanligvis er testen positiv hvis risikoen er en i 250 til 1 300.

Husk at en positiv quad-skjermen betyr bare at nivåene av noen eller alle av de stoffene målt i blodet var utenfor normalområdet. Dette kan skje av ulike grunner, blant annet:

 • En feilberegning av hvor lenge du har vært gravid
 • En multippel graviditet
 • In vitro fertilisering
 • Tilstedeværelse av andre medisinske tilstander, som diabetes
 • Røyking under svangerskapet

Hvis testresultatene er positive, kan det hende at helsepersonell anbefaler en ultralyd for å bekrefte barnets gestasjonsalder og bekrefte antall babyer. I løpet av ultralyd, vil helsepersonell også vurdere babyens vekst, studere morkaken og identifisere mulige avvik.

Den quad-skjermen identifiserer riktig om lag 80 prosent av kvinner som bærer en baby som har Down syndrom. Om fem prosent av kvinner har et falskt positivt resultat, noe som betyr at testresultatet er positivt, men barnet faktisk ikke har Down syndrom.

Når du tenker på dine testresultater, husk at quad skjermen kun viser det samlede risiko for å bære en baby som har visse kromosomavvik forhold eller nevralrørsdefekter. En lav-risiko resultat garanterer ikke at barnet ditt ikke vil ha en av disse forholdene. Likeledes gjør en høy-risiko resultatet ikke garantere at barnet vil bli født med en av disse forholdene.

Ofte positive testresultater er en invitasjon til å vurdere sekundær testing. For eksempel:

 • Invasiv prenatal testing. Hvis du er høy risiko for en kromosomal tilstand, kan du vurdere en ny prenatal screening test som analyserer fosterets DNA sirkulerer i blodet ditt. Denne blodprøven evaluerer din risiko for å bære en baby som har Down syndrom, samt diverse andre kromosomavvik forhold - kanskje hjelpe deg å unngå testing som er mer invasive.
 • Målrettet ultralyd Hvis du er høy risiko for en nevralrørsdefekt, kan helsepersonell foreslår en målrettet ultralyd -. Kanskje ledsaget av fostervannsprøve. Ultralyd er ikke en effektiv screening verktøy for Down syndrom.
 • Chorionic villus sampling (CVS). CVS kan brukes til å diagnostisere kromosomavvik forhold, for eksempel Downs syndrom. Under CVS, som vanligvis gjøres i løpet av første trimester, er en prøve av vev fra morkaken fjernes for testing. CVS utgjør en liten risiko for spontanabort og er ikke nyttig i å avdekke nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk.
 • Fostervannsprøve. Amniocentese kan brukes til å diagnostisere både kromosomale tilstander, som for eksempel Down syndrom, og nevralrørsdefekter, for eksempel ryggmargsbrokk. Under fostervannsprøve, som vanligvis gjøres i løpet av andre trimester, er en prøve av fostervannet fjernet fra livmor for testing. Som CVS, utgjør fostervannsprøve en liten risiko for spontanabort.

Helsepersonell eller en genetisk rådgiveren vil hjelpe deg å forstå måleresultatene og hva resultatene betyr for svangerskapet.

Se også