Rhythm metode for naturlig familieplanlegging

Definisjon

Rytmen metoden, også kalt kalenderen metode eller kalenderen rytmen metoden, er en form for naturlig familieplanlegging.

Slik bruker rytmen metoden, spore deg menstrual historie å forutsi når du har eggløsning. Dette hjelper deg med å avgjøre når du er mest sannsynlig å bli gravid.

Hvis du håper å bli gravid, kan du bruke rytme metode for å bestemme de beste dagene å ha sex. Tilsvarende, hvis du håper å unngå graviditet, kan du bruke rytme metode for å bestemme hvilke dager du vil unngå ubeskyttet sex.

Bruke rytme prevensjonsmetode krever nøye journalføring og flid. Hvis du ikke ønsker å bli gravid, må du og din partner unngå å ha sex eller bruke en barriere prevensjon under dine fruktbare dager hver måned.

Se også

Hvorfor det er gjort

Rytmen metoden kan brukes som en måte for å fremme fruktbarhet eller som en fremgangsmåte for prevensjon, ved å hjelpe du måle det beste dager å ha unngå eller ubeskyttet samleie. Sporing menstrual historie for enten fertilitet eller prevensjon er billig og ikke har noen bivirkninger. Noen kvinner velger å bruke rytmen metoden for religiøse grunner.

Se også

Risiko

Bruke rytme metode for å fremme fruktbarhet ikke utgjør noen risiko.

Likeledes gjør bruk av rytme prevensjonsmetode ikke utgjør noen direkte risiko - men det tilbyr ikke beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner. I tillegg er risikoen for uønsket graviditet med rytmen metode noe høyere enn med andre metoder for prevensjon. Selv om effektiviteten varierer, i det første året av vanlig bruk anslagsvis 13-25 av 100 kvinner som praktiserer rytmen metoden for prevensjon vil bli gravid.

Se også

Hvordan du forbereder

Spore menstruasjonsanamnese ikke krever spesielle forberedelser. Men hvis du ønsker å bruke den rytmen metoden for prevensjon, ta kontakt med helsepersonell først dersom:

  • Du har nylig hatt din første periode, fødte, eller sluttet å ta p-piller eller annen hormonell prevensjon
  • Du er amming
  • Du nærmer deg overgangsalderen

Se også

Hva du kan forvente

Rhythm metode for naturlig familieplanlegging. Registrere lengden på 6 til 12 av dine menstruasjonssykluser.
Rhythm metode for naturlig familieplanlegging. Registrere lengden på 6 til 12 av dine menstruasjonssykluser.

Slik bruker rytmen metoden:

  • . Registrere lengden på 6 til 12 av dine menstruasjonssykluser hjelp av en kalender, skrive ned antall dager i hver menstruasjonssyklus - regnet fra den første dagen i menstruasjonen til første dag i neste menstruasjon.
  • Bestemme lengden på korteste menstruasjonssyklusen. Trekk 18 fra det totale antall dager i din korteste syklus. Dette tallet representerer den første fruktbare dagen i syklusen din. For eksempel, hvis din korteste syklus er 26 dager lang, trekker 18 fra 26 - noe som tilsvarer åtte. I dette eksempelet, der den første dagen i syklusen din er den første dagen av menstruasjonsblødning, er den åttende dagen i syklusen din første fruktbare dagen.
  • Bestemme lengden på lengste menstruasjonssyklus. Trekk 11 fra det totale antall dager i den lengste syklusen. Dette tallet representerer den siste fruktbare dagen i syklusen din. For eksempel, hvis din lengste syklus er 32 dager lang, trekke fra 11 fra 32 - noe som tilsvarer 21. I dette eksempelet, der den første dagen i syklusen din er den første dagen av menstruasjonsblødning, er den 21. dagen i syklusen din den siste fruktbare dagen.
  • Planlegg sex nøye under fruktbare dager Hvis du håper å unngå graviditet, er ubeskyttet sex off-limits under dine fruktbare dager -. Hver måned. På den annen side, hvis du håper å bli gravid, har sex regelmessig i løpet av dine fruktbare dager.
  • Oppdater beregninger hver måned. Fortsett opptak lengden på menstruasjonssykluser å sørge for at du er riktig å bestemme din fruktbare dagene.

Husk at mange faktorer kan påvirke det eksakte tidspunktet for eggløsning, herunder sykdom og stress. Bruke rytme metode for å forutsi eggløsningen kan være unøyaktig, spesielt hvis syklusen er uregelmessig.

Se også