Røntgen

Definisjon

En X-ray er en rask, smertefri test som produserer bilder av strukturer inne i kroppen - spesielt dine bein.

Røntgen-stråler kan passere gjennom kroppen, men de er absorbert i forskjellige mengder, avhengig av tettheten av materialet de passerer gjennom. Tett materiale, for eksempel ben-og metall, vise seg som hvite på X-stråler. Luften i lungene viser seg som svart. Fett og muskler vises som ulike gråtoner.

For noen typer X-ray tester, en kontrast medium - for eksempel jod eller barium - er innført i kroppen for å gi større detalj på X-ray bilder.

Se også

Hvorfor det er gjort

Røntgen-teknologien brukes for å undersøke mange deler av kroppen.

Bein og tenner

 • Brudd og infeksjoner. I de fleste tilfeller, brudd og infeksjoner i bein og tenner vises tydelig på røntgenbilder.
 • Leddgikt. Røntgenbilder av leddene kan avsløre tegn på leddgikt. Røntgenbilder tatt gjennom årene kan hjelpe legen finne ut om leddgikt er verre.
 • Tannråte. Tannleger bruker røntgen for å se etter hull i tennene.
 • Osteoporose. Spesielle typer X-ray tester kan måle tettheten i skjelettet ditt.
 • Beinkreft. Røntgenstråler kan også avsløre svulster i ryggmargen.

Bryst

 • Lungeinfeksjoner eller betingelser. Bevis på problemer som lungebetennelse, tuberkulose eller lungekreft kan dukke opp på brystet røntgen.
 • Brystkreft. Mammografi er en spesiell type X-ray test brukes til å undersøke brystvev.
 • Forstørret hjerte. Et av tegnene på hjertesvikt er en forstørret hjerte, som viser seg tydelig på røntgenbilder.
 • Blokkerte blodårer. Injisere en kontrast materiale som inneholder jod kan hjelpe markere deler av sirkulasjons-system, slik at de kan sees på røntgenbilder.

Magen

 • Fordøyelseskanalen problemer. Barium, en kontrast medium leveres i en drink eller et klyster, kan bidra til å avsløre problemer hvor som helst i fordøyelsessystemet.
 • Svelget elementer. Hvis barnet har svelget noe som en nøkkel eller en mynt, en X-ray viser plasseringen av objektet.

Se også

Risiko

Stråling
Noen bekymrer seg at røntgenstråler er ikke trygt fordi stråling kan forårsake celle mutasjoner som kan føre til kreft. Men hvor mye stråling du er utsatt for i løpet av en X-ray er så liten at risikoen for skader på cellene i kroppen din er svært lav.

Men hvis du er gravid eller mistenker at du kan være gravid, legen din før du har en X-ray. Selv om risikoen for de fleste diagnostiske røntgen for et ufødt barn er liten, kan legen vurdere en annen avbildning test, som for eksempel ultralyd.

Kontrastmiddel
I noen mennesker, kan injeksjon av et kontrastmiddel forårsake bivirkninger som:

 • En følelse av varme eller rødme
 • En metallisk smak i munnen
 • Svimmelhet
 • Kvalme
 • Kløe
 • Elveblest

Sjelden, alvorlige reaksjoner på en kontrast medium oppstå, inkludert:

 • Alvorlig lavt blodtrykk
 • Anafylaktisk sjokk
 • Hjertestans

Se også

Hvordan du forbereder

Ulike typer røntgen krever ulike forberedelser. Spør din lege eller sykepleier for å gi deg spesifikke instruksjoner.

Hva du skal ha
Generelt, du kle den delen av kroppen din trenger eksamen. Du kan bære en kjole å dekke selv under eksamen, avhengig av hvilket område som blir røntgenfotografert. Du kan også bli bedt om å fjerne smykker, briller og eventuelle metallgjenstander som kan hindre at X-ray bilde, fordi disse objektene kan dukke opp på en X-ray.

Kontrast materialet
Før noen typer røntgen du får en væske kalt kontrastmiddel. Kontrast medier, for eksempel barium og jod, hjelpe skissere et bestemt område av kroppen din på røntgenbildet. Du kan svelge kontrast medium, eller motta den som en injeksjon eller klyster.

Se også

Hva du kan forvente

I løpet av x-ray
Røntgenbilder kan utføres på legekontorer, tannleger 'kontorer, akuttmottak og sykehus - der en X-ray maskin er tilgjengelig. Maskinen produserer en liten serie av stråling, på et trygt nivå, som passerer gjennom kroppen din og registrerer et bilde på en spesialisert plate. Du kan ikke føle X-ray passerer gjennom deg.

En teknolog posisjonerer kroppen din å få de nødvendige utsikt. Han eller hun kan bruke puter eller sandsekker for å hjelpe deg å holde riktig posisjon. Under X-ray eksponering, du forblir stille og holde pusten for å unngå å flytte, noe som kan få bildet til å dimme.

X-ray. Brudd og infeksjoner.
X-ray. Brudd og infeksjoner.

En X-ray prosedyren kan ta bare noen få minutter for et bein X-ray, eller mer enn en time for mer-involverte prosedyrer, for eksempel de som bruker en kontrast medium.

Ditt barns x-ray
Hvis et lite barn er å ha en X-ray, kan begrensninger eller andre immobilisering teknikker brukes til å holde ham eller henne fortsatt. Disse vil ikke skade barn og vil hindre behovet for en gjenta prosedyren, noe som kan være nødvendig når barnet beveger seg i løpet av røntgenbildet. Du kan få lov til å være med barnet ditt i løpet av testen. Hvis du blir værende i rommet i løpet av X-ray eksponering, er du vanligvis bedt om å bære en føre forkle å skjerme deg fra unødvendig eksponering.

Etter x-ray
Etter en X-ray, du vanligvis kan gjenoppta normale aktiviteter. Rutinemessig røntgen vanligvis har ingen bivirkninger. Men hvis du får en injeksjon av kontrastmiddel før dine røntgen, ring legen din hvis du opplever smerte, hevelse eller rødhet på injeksjonsstedet. Spør legen din om andre tegn og symptomer å se etter knyttet til din spesifikke X-ray prosedyre.

Se også

Resultater

Røntgenbilder lagres digitalt på datamaskiner. Digitale bilder kan vises på skjermen i løpet av minutter. En radiolog ser typisk og tolker resultatene og sender en rapport til legen din, som deretter forklarer resultatene til deg. I en nødsituasjon, kan dine røntgen resultatene gjøres tilgjengelige for legen i løpet av minutter.

Se også