Seksuell helse

Og helsevesenet grunnleggende

Seksualiteten er en del av å være menneske. Kjærlighet, hengivenhet og intimitet alle spille en rolle i sunne relasjoner fra barndommen gjennom alderdommen.

Du hører ofte om viktigheten av fysisk helse, psykisk helse og åndelig helse, men føler seg trygg om din seksuelle helse også er svært viktig. Oppnå seksuell helse tillater:

  • Sunne relasjoner
  • Planlagte svangerskap
  • Unngåelse av sykdom

Det er derfor det er viktig å være godt informert om alle aspekter av seksuell helse og hva som trengs for å ha en oppfylle sexliv. Likeledes er det viktig å være oppmerksom på forhold som kan komplisere din seksuelle helse. Ikke la forlegenhet holde deg fra å bringe opp bekymringer eller stille spørsmål til legen din eller annet helsepersonell.

Se også

STD forebygging

Seksuelt overførbare sykdommer (SOS) er infeksjoner ervervet ved seksuell kontakt. Du kan få en kjønnssykdom ved å ha ubeskyttet sex med en partner som er smittet. Du kan ikke alltid vite om noen er smittet, men fordi mange Kjønnssykdommer forårsake ingen symptomer, i hvert fall i begynnelsen. Faktisk kan en person ha en kjønnssykdom uten å vite det.

Det er derfor du må være årvåken om STD forebygging. Hvis du er seksuelt aktiv, er det beste alternativet for STD forebygging å ha bare ett sex partner som ikke har noen kjønnssykdommer og som har sex bare med deg. Hvis du ikke er i et eksklusivt forhold, kan du likevel beskytte deg selv ved å lære om og konsekvent praktisere STD forebygging, slik som å bruke kondom.

Se også

Kvinners seksuelle helse

Kvinners seksuelle helse er en viktig del av kvinners helse, enten du prøver å forhindre graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner eller du er bekymret for lav sexlyst eller andre kvinners seksuelle helseproblemer.

Lær hvordan du kan oppnå en tilfredsstillende seksuelt forhold, og vet hvordan du kan beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner. Etter hvert som du blir eldre, forstår vanlige endringer i kvinners seksuelle helse - og hvordan å opprettholde en sunn og hyggelig sexliv i alle aldre.

Se også

Menns seksuelle helse

Menns seksuelle helse er en viktig del av menns helse, enten du prøver å forhindre graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner eller du er bekymret for erektil dysfunksjon eller andre menns seksuelle helseproblemer.

For noen menn, bekymringer om penis størrelse topper listen av deres seksuelle helse bekymringer. Men, er du sannsynligvis mer vanlig enn du tror - og penis-utvidelse produkter og prosedyrer er ikke sannsynlig å være effektive.

Etter hvert som du blir eldre, forstår vanlige endringer i menns seksuelle helse - og hvordan å opprettholde en sunn og hyggelig sexliv i alle aldre.

Se også

Sex og aldring

Er sex og aldring som olje og vann? Nei! Mange eldre voksne ønsker og nyte et aktivt sexliv. Og en aktiv interesse for sex, samt tilfredshet med frekvensen og kvaliteten på seksuell aktivitet, er positivt knyttet til helse senere i livet. Så ikke la noen fortelle deg at sex er bare for de unge.

Selvfølgelig er det noen utfordringer når det kommer til sex og aldring. Fysiske endringer, sykdom, funksjonshemninger og enkelte medisiner kan gjøre sex utfordrende eller vanskelig å nyte. Likevel, mange ressurser er tilgjengelige for eldre voksne for å hjelpe dem å oppnå et tilfredsstillende sexliv. Ikke vær redd for å ta opp bekymringer med din lege eller annet helsepersonell.

Og husk, uansett alder, ta forholdsregler for å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Se også

Å snakke med barna om sex

Barn og seksualitet - de ordene streik frykt i hjertene til mange foreldre. Men å snakke med barna om sex er en viktig del av foreldre. Barn og unge trenger din veiledning for å hjelpe dem gjøre sunne og riktige beslutninger om sin seksuelle atferd.

Når det kommer til å snakke med barna om sex, det er ingen fastsatt script. Og seksualundervisning trenger ikke være en enkelt fortelle alt diskusjon. I stedet ser for daglige muligheter og la barnet bestemme farten med hans eller hennes spørsmål. Gi akkurat den informasjonen som barnet ber om og er i stand til å forstå. Etter hvert som barnet modnes og spør mer detaljerte spørsmål, kan du gi mer detaljerte svar.

Det er normalt å føle ubehag når de snakker med barna om sex. Men husk at ved å gi nøyaktig og åpen kommunikasjon, øker du oddsen for at barnet vil forstå dine verdier og gjøre riktige valg om sex.

Se også