Seksuell helse

Tenåringer og sex: beskytte din ungdoms seksuelle helse

Tenåringer og sex kan være en risikabel kombinasjon. Finn ut hvordan du kan snakke med tenåringer om avholdenhet og prevensjon.

Noen foreldre ønsker å møte ideen om at tenårene har sex - men forskning viser at mange tenåringer er seksuelt aktiv etter videregående skole, potensielt sette seg selv i fare for graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Når det gjelder tenåringer og sex, er nøkkelen å diskutere viktigheten av prevensjon før seksuell aktivitet begynner.

Fremme avholdenhet

Når brotsjing temaet tenåringer og sex, er det aldri for sent å snakke om avholdenhet. Enten du føler sterkt at sex før ekteskapet er galt eller du bare ønsker tenåringer til å utsette sex før han eller hun er mer moden, forklare dine følelser til tenåringen. Hvis du deler årsakene bak din tro, kan tenåringen din være mer sannsynlig å forstå og ta i bruk dine verdier.

Også be tenåringer til å tenke på sine egne verdier og håp for fremtiden - og vurdere hvordan sex kan påvirke dem. Forklar at tenåringer og sex kan være en risikabel kombinasjon. Den eneste sikre måten å forebygge ungdoms graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia, gonoré, humant papillomavirus (HPV), herpes og HIV, er å praktisere avholdenhet fra sex - oral, vaginal og anal. Avholdenhet kan også lagre din ungdoms noen følelsesmessig stress hvis hans eller hennes forhold ender. Minn din ungdoms at det er mange nonsexual måter han eller hun kan vise følelser for noen.

Diskutere prevensjon alternativer

Forstå prevensjonsmetoder er en viktig ferdighet for livet for alle. Enten din ungdoms bestemmer seg for å ha sex eller vent, sørg for at tenåringen vet å forhindre graviditet og beskytte seg selv mot seksuelt overførbare infeksjoner. Diskuter med tenåringen din:

  • Kondomer. Konsekvent og riktig bruk av kondom er den mest effektive måten for seksuelt aktive tenåringer å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner. Kondomer også bidra til å forhindre graviditet. Sørg for at dine tenåringer forstår viktigheten av å alltid bruke kondom under sex.
  • Reseptbelagte prevensjon Ulike reseptbelagte prevensjonsmidler -. Som kombinasjonen p-piller, p-plaster (Ortho Evra), (NuvaRing) og p-sprøyte (Depo-Provera) - kan bidra til å forhindre ungdoms graviditet. Tenåringen din vil trenger å se en lege for å få en resept for disse typer prevensjonsmidler. Forklar tenåringen din at legen vil vurdere hennes sykehistorie, utføre et bekken eksamen, og gå over risiko og nytte av ulike typer prevensjon. For eksempel er Depo-Provera anbefales ikke for unge tenåringer, fordi det kan påvirke beinmasse. Sørg for at dine tenåringer forstår at resept prevensjon er ikke en erstatning for kondomer. Reseptbelagte prevensjon bidrar til å hindre graviditet, men tilbyr ikke beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner.
  • Emergency prevensjon. Forklar tenåringen din at det er alltid en god idé å ta en beslutning om prevensjon før du har sex. Men nødprevensjon - for eksempel om morgenen-etter pille (Ella, Plan B One-Step eller neste valg) - kan bidra til å forhindre graviditet hvis tenåringen ikke planlegge eller prevensjon svikter. Plan B One-Step er tilgjengelig over-the-counter uten resept. Neste valg er tilgjengelig over-the-counter for kvinner 17 år og eldre. Ella er bare tilgjengelig med en resept fra lege eller helsepersonell. Sørg for at dine tenåringer forstår at nødprevensjon skal settes i gang så snart som mulig etter ubeskyttet samleie, og innen 120 timer for å være effektive.
  • Naturlig familieplanlegging. Dersom bruk av prevensjon strider mot dine verdier, kan du vurdere å snakke med tenåringen din om naturlig familieplanlegging, som innebærer å avstå fra sex under en kvinnes mest fruktbare dagene. Husk imidlertid at naturlig familieplanlegging metoder er ikke like effektive som reseptbelagte prevensjon og ikke gir beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner. I tillegg krever effektiv bruk av naturlig familieplanlegging metoder diligence og planlegging - og teen sex er ofte ikke planlagt. Ungjenter også ofte har uregelmessige menstruasjonssykluser, som kan gjøre det vanskelig å vurdere fruktbarhet tegn.

Ikke vær redd for at å snakke med tenåringen din om prevensjon vil oppmuntre ham eller henne til å ha sex. Tenåringen er sannsynligvis nysgjerrig på sex og prevensjon, hvorvidt du ta opp temaet. Ved å være åpen og ærlig, kan du hjelpe tenåringer å ta informerte beslutninger og opptre mer ansvarlig når han eller hun bestemmer seg for å ha sex - enten det er nå eller år i fremtiden.

Hvis du har problemer med å snakke med tenåringen din om prevensjon, spør tenåringens lege for hjelp. Han eller hun kan gi råd om hvordan du kan snakke med tenåringen din og nøyaktig svare på spørsmål om prevensjon.

Se også

Tenåringer og sex: beskytte din ungdoms seksuelle helse

Oppmuntrende ansvarlig atferd

Tenåringer kan mangle modenhet til riktig og konsekvent bruke visse typer prevensjon. Hvis datteren din tenker å bruke reseptbelagte prevensjon, sørge for at hun anser bruksfrekvens og bekvemmelighet før du velger en metode. For eksempel kombinasjonen p-piller må tas på samme tid hver dag, mens NuvaRing er slitt i tre uker av gangen. Uansett hva prevensjon metoden din ungdoms velger, forklarer viktigheten av å holde styr på legetimer og hvordan å gjøre prevensjon bruker en del av sin rutine - for eksempel ved å ta henne daglig kombinasjon p-pille når hun børster hennes tenner. Sørg for at dine tenåringer vet hva de skal gjøre hvis hun savner en dose eller mistanke om at hun kan være gravid.

Hvis tenåringen blir vurderer å bli seksuelt aktiv, kan du også gi praktiske tips - som å holde kondomer i en lommebok eller veske. Forklar tenåringen din at bruk av alkohol og andre rusmidler kan påvirke hans eller hennes dømmekraft og øke risikoen for å pådra en seksuelt overførbar infeksjon.

Bunnlinjen

Snakker om sex og prevensjon med tenåringen din er ikke lett. Imidlertid kan din veiledning hjelpe tenåringer å ta informerte valg som bidrar til å beskytte hans eller hennes seksuelle helse.

Se også