Seksuell helse

Seksuell helse og aldring: holde lidenskapen i live

Seksuelle følelser forsvinner ikke som du alder. Her er hvordan å holde flammen brenner.

Seksuell helse er viktig i alle aldre. Og ønske om intimitet er tidløs. Mens sex ikke kan være den samme som den var i 20-årene, kan det fortsatt være like givende som alltid. Oppdage hvilke aspekter av seksuell helse er sannsynlig å endre som du alder - og hvordan du og partneren din kan tilpasse seg.

Kommunikasjon er nøkkelen

For å opprettholde et tilfredsstillende sexliv, snakk med partneren din. Sett av tid til å være sensuell og seksuell sammen. Når du tilbringer intim tid med partneren din, dele dine tanker om elskov. Hjelp din partner forstå hva du ønsker fra ham eller henne. Være ærlig om hva du opplever fysisk og følelsesmessig.

Seksuell helse og sikker sex

Folk i alle aldre bør vite hvordan å praktisere sikker sex. Hvis du har sex med en ny eller annen partner, bør du alltid bruke kondom. Også snakke med legen din om andre måter å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Hvis du er i et langsiktig monogame forhold og du har begge testet negativt for seksuelt overførbare infeksjoner, har du sannsynligvis ikke trenger å bekymre deg for beskyttelse. Inntil du vet sikkert, men bruker kondom når du har sex.

Aldring og menns seksuelle helse

Testosteron spiller en avgjørende rolle i en manns seksuelle opplevelse. Testosteronnivå topp i slutten av tenårene og deretter gradvis avta. De fleste menn merker en forskjell i deres seksuelle respons etter alder 60-65. Penis kan ta lengre tid å bli erigert, og ereksjon er kanskje ikke så fast. Det kan ta lengre tid å oppnå full opphisselse og å ha orgasme og ejakulasjon erfaringer. Erektil dysfunksjon blir også mer vanlig. Flere medisiner er tilgjengelige for å hjelpe menn å oppnå eller opprettholde en tilstrekkelig ereksjon for seksuell aktivitet.

Aldring og kvinners seksuelle helse

Som kvinner tilnærming overgangsalder, deres østrogennivået synker, noe som kan føre til tørrhet i skjeden og tregere seksuell opphisselse. Kvinner kan oppleve emosjonelle endringer også. Mens noen kvinner kan nyte sex mer uten å bekymre graviditet, naturlig forekommende endringer i kroppens form og størrelse kan få andre til å føle seg mindre seksuelt ønskelig.

Se også

Seksuell helse og aldring: holde lidenskapen i live

Medisinske tilstander og seksuell helse

Enhver tilstand som påvirker din generelle helse og velvære kan også påvirke din seksuelle helse. Sykdommer som involverer det kardiovaskulære systemet, høyt blodtrykk, diabetes, hormonelle problemer, depresjon eller angst - og medisiner som brukes til å behandle disse forholdene - kan by på utfordringer å være seksuelt aktiv. Høyt blodtrykk, for eksempel, kan påvirke din evne til å bli opphisset, så kan visse medisiner brukes til å behandle høyt blodtrykk.

I tillegg vil alle kirurgiske inngrep som påvirker bekkenet og sentrale nervesystemet har en midlertidig - men ofte betydelig - innvirkning på seksuell respons. Legemet, men er ettergivende. Gitt tid til å helbrede og noen kjærlig oppmerksomhet, kan du bli seksuelt responsive igjen.

Medisiner og seksuell helse

Visse medisiner kan hemme din seksuelle respons, inkludert ditt ønske om sex og kroppens evne til å bli opphisset eller får orgasme. Hvis du opplever seksuelle bivirkninger fra et medikament, bør du kontakte lege. Det kan være mulig å bytte til et annet legemiddel med færre seksuelle bivirkninger. Hvis du tar flere medisiner, kan hver av dem har en annen effekt på seksuell funksjon, prøv å variere type seksuell aktivitet du deltar i og hvordan du nærmer deg den.

Når en partner blir syk

Hvis du er syk, kan din seksualitet midlertidig ta en baksetet til andre behov. Smerte, ubehag, medisiner eller bekymring kan overskygge din seksuelle lyst. Vurdere å snakke med partneren din om andre måter å være tett i denne perioden.

Hvis du er omsorgsperson, kan kravene til omsorg for partneren din ta en toll på din seksuelle lyst. Finn en måte å sette av pleieren rolle fra tid til annen, og være en partner i stedet - slik at du kan slappe av og føle næret av partneren din. På den måten kan du nyte en gjensidig tilfredsstillende seksuelt møte.

Håndtere forskjeller i ønske

Forskjeller i libido er vanlig blant par i alle aldre. Par kan bli sittende fast i et mønster der en person initierer kontakt, mens den andre unngår det. Hvis du i hovedsak unngå sex, bør du vurdere å ta ansvar for noen engasjement. Hvis du vanligvis initiere sex, kan du prøve å snakke med partneren din om hva du trenger.

Hvis du er bekymret for å skade din partners følelser, snakke om din erfaring med "I" utsagn - som "jeg tror kroppen min reagerer bedre når...." I sin tur, prøve å forstå partnerens behov og ønsker. Sammen kan dere finne måter å imøtekomme både dine behov.

Ser frem ikke tilbake

Mange par ønsker å vite hvordan du skal komme tilbake til seksuell opphisselse og aktivitet de opplevde i 20-årene, 30-årene og begynnelsen av 40-årene. I stedet finner måter å optimalisere kroppens reaksjon for seksuelle opplevelser nå. Spør dere selv hva som er tilfredsstillende og gjensidig akseptabel.

Mange bøker er tilgjengelig om hvordan å opprettholde et sunt sexliv når du blir eldre. I tillegg finner mange par konsultere med en ekspert nyttig. Legen din kan være i stand til å gi gode forslag eller henvise deg til en spesialist.

Se også