Seksuell helse

Testosteronbehandling: nøkkelen til mannlig vitalitet?

Vurderer testosteron terapi for å hjelpe deg å føle deg yngre og mer energisk som du alder? vite risikoen før du gjør din beslutning.

Mulighetene for testosteronbehandling er fristende - øke din muskelmasse, skjerpe hukommelse og konsentrasjon, øke din libido og forbedre din energi nivå. Etter hvert som du blir eldre, kan testosteronbehandling høres ut som den ultimate anti-aging formel. Likevel de helsemessige fordelene av testosteron terapi for aldersrelatert nedgang i testosteron er ikke like klare som de kan virke. Finn ut hva som er kjent - og ikke kjent - om testosteronbehandling for normal aldring.

Hva er testosteron?

Testosteron er et hormon som produseres hovedsakelig i testiklene. Testosteron bidrar til å opprettholde menn:

 • Bentetthet
 • Fettfordelingen
 • Muskelmassen
 • Produksjon av røde blodlegemer
 • Sexlyst
 • Sædproduksjonen

Hypogonadisme er en sykdom der kroppen ikke klarer å produsere normale mengder testosteron på grunn av et problem med testiklene eller med hypofysen som styrer testiklene. Testosteronbehandling kan forbedre tegn og symptomer på lavt testosteron i disse mennene. Leger kan foreskrive testosteron som injeksjoner, pellets, patcher eller gels.

Hva skjer med testosteronnivå med alderen?

Testosteron topper i ungdomsårene og tidlig voksen alder. Etter hvert som du blir eldre, avtar testosteron nivået gradvis - vanligvis rundt 1 prosent i året etter 30 år. Det er viktig å fastslå i eldre menn hvis et lavt testosteronnivå er rett og slett på grunn av nedgangen av normal aldring eller om det skyldes en sykdom (hypogonadisme).

Forårsaker en naturlig fallende testosteronnivå tegn og symptomer på aldring?

Ikke nødvendigvis. Menn kan oppleve mange tegn og symptomer som de blir eldre, og noen kan oppstå som følge av lavere testosteronnivå og kan omfatte:

 • Endringer i seksuell funksjon Dette kan omfatte redusert seksuell lyst, færre spontane ereksjoner -. Som under søvn - og infertilitet.
 • Endringer i søvnmønster. Noen ganger lavt testosteron fører til søvnløshet eller andre søvnforstyrrelser.
 • Fysiske endringer. Ulike fysiske endringer er mulig, blant annet økt kroppsfett, redusert muskel bulk og styrke, og redusert beintetthet. Hovne eller ømme bryster (gynekomasti) og hårtap er mulig. Du kan oppleve hetetokter og har mindre energi enn du pleide.
 • Emosjonelle endringer. Lav testosteron kan bidra til en nedgang i motivasjon eller selvtillit. Du kan føle deg trist eller deprimert, eller har problemer med å konsentrere deg eller huske ting.

Det er viktig å merke seg at noen av disse tegn og symptomer er en normal del av aldring. Andre kan være forårsaket av ulike bakenforliggende faktorer, inkludert medisiner bivirkninger, skjoldbrusk problemer, depresjon og overdreven alkoholbruk. En blodprøve er den eneste måten å diagnostisere et lavt testosteronnivå.

Se også

Testosteronbehandling: nøkkelen til mannlig vitalitet?

Kan testosteronbehandling fremme ungdom og vitalitet?

Testosteron terapi kan hjelpe reversere effekten av hypogonadisme, men det er uklart om testosteronbehandling ville ha noen nytte for eldre menn som ellers er friske.

Selv om noen menn tror at å ta testosteron medisiner kan hjelpe dem å føle seg yngre og mer energisk når de blir eldre, har få strenge studier undersøkte testosteron terapi hos menn som har sunne testosteronnivå - og noen små studier har avdekket blandede resultater. For eksempel, i en studie friske menn som tok testosteron medisiner økt muskelmasse, men ikke få styrke.

Hva er risikoen for testosteron terapi for normal aldring?

Testosteronbehandling har ulike risikoer. For eksempel, testosteronbehandling kan:

 • Bidra til søvnapné - en potensielt alvorlig søvnforstyrrelse der pusting gjentatte ganger stopper og starter
 • Føre til at kroppen å gjøre for mange røde blodlegemer (polycytemi), noe som kan øke risikoen for hjertesykdom
 • Forårsake akne eller andre hudreaksjoner
 • Stimulere noncancerous vekst av prostata (benign prostatahyperplasi) og muligens stimulere veksten av eksisterende prostatakreft
 • Forstørre brystene
 • Begrense sperm produksjon eller forårsake testikkel krymping

Bør du snakke med legen din om testosteronbehandling?

Hvis du lurer på om testosteronbehandling kan være riktig for deg, snakk med legen din om risiko og fordeler. En medisinsk tilstand som fører til en uvanlig nedgang i testosteron kan være en grunn til å ta supplerende testosteron. Men behandling av normal aldring med testosteron terapi for tiden ikke er tilrådelig.

Se også