Seksuell helse

Livmorhalskreft vaksine: som trenger det, hvordan det fungerer

Hvem trenger livmorhalskreft vaksinen? hvor mange doser? kan gutter vaksineres, også? hva med bivirkninger? få svar på disse spørsmålene og mer.

De fleste tilfeller av livmorhalskreft er forårsaket av seksuelt overførbar infeksjon humant papillomavirus (HPV). Utbredt HPV vaksinering, men kan redusere virkningen av livmorhalskreft på verdensbasis. Her diskuterer Bobbie Gostout, MD, en HPV-infeksjon ekspert og gynekologisk kirurg ved universitetet, Rochester, Minnesota, livmorhalskreft vaksinen.

Hva gjør livmorhalskreft vaksinen?

Ulike stammer av HPV, som spres gjennom seksuell kontakt, forårsaker de fleste tilfeller av livmorhalskreft. To livmorhalskreft vaksiner har Food and Drug Administration (FDA) godkjenning i USA - Gardasil og Cervarix. Begge vaksinene kan forebygge de fleste tilfeller av livmorhalskreft hvis gitt før en jente eller kvinne er utsatt for viruset.

I tillegg kan både forebygge mest vaginal og vulva kreft hos kvinner, og Gardasil kan forebygge kjønnsvorter hos kvinner og menn.

Hvem er livmorhalskreft vaksine for, og når bør det gis?

Den livmorhalskreft vaksine anbefales for jenter og gutter i alderen 11 til 12, selv om det kan gis så tidlig som 9 år. Det er viktig for gutter og jenter til å få vaksinen før de har seksuell kontakt og er utsatt for HPV. Når infisert med HPV, kan vaksinen ikke være så effektiv.

Hvis ikke fullt vaksinert i alderen 11 til 12, anbefaler Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at jenter og kvinner gjennom 26 år og gutter og menn gjennom 21 år får vaksinen. Imidlertid kan menn få HPV-vaksine gjennom 26 år hvis ønskelig.

Begge vaksinene er gitt som en serie på tre injeksjoner over en seks måneders periode. Den andre dosen gis en til to måneder etter den første dosen, og den tredje dose gis seks måneder etter første dose.

Den livmorhalskreft vaksine anbefales ikke for gravide eller personer som er moderat eller alvorlig syke. Fortell legen din dersom du har noen alvorlige allergier, inkludert en allergi mot gjær eller latex.

Hvorfor er tre doser av livmorhalskreft vaksine trengs?

Forskere vet ennå ikke hva antistoffnivåene gi tilstrekkelig beskyttelse mot HPV. I tidlige kliniske forsøk observerte forskere at kvinners antistoffnivåer fortsatte å øke med hver av de tre doser av vaksinen. Siden antistoffnivåene uunngåelig falle når du slutte å få en vaksine, er det fornuftig å starte med høye antistoff nivåer og forsøke å få størst HPV beskyttelse for lengst mulig tid - år eller tiår.

Over tid kan imidlertid Forskerne finner at tre doser av vaksinen ikke er nødvendig - eller som en booster skudd er nødvendig år senere.

Har de livmorhalskreft vaksine innebærer fordeler hvis du allerede er seksuelt aktiv?

Ja. I kliniske studier var Gardasil og Cervarix effektivt i grupper av seksuelt aktive kvinner i alderen 26 eller yngre, noen av dem hadde allerede blitt infisert med en eller flere typer av HPV. Men Gardasil og Cervarix bare beskytte deg mot spesifikke stammer av HPV som du ikke har vært utsatt for. Jo flere seksualpartnere du har hatt, jo større sjanse for å ha blitt utsatt for flere typer av HPV.

Se også

Livmorhalskreft vaksine: som trenger det, hvordan det fungerer

Har bære livmorhalskreft vaksinen noen helserisiko eller bivirkninger?

Overall, effektene er vanligvis milde. De vanligste bivirkningene av begge HPV-vaksiner inkluderer sårhet på injeksjonsstedet (overarmen), hodepine, lavgradig feber eller influensalignende symptomer. Noen ganger svimmelhet eller besvimelse skjer etter injeksjon, spesielt hos ungdom. Gjenværende satt i 15 minutter etter injeksjonen kan redusere risikoen for besvimelse. I tillegg kan Cervarix også føre til kvalme, oppkast, diaré eller magesmerter.

Alvorlige bivirkninger - inkludert en alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi), og nevrologiske tilstander, som for eksempel lammelser, svakhet og hjernen hevelse - har blitt rapportert i et lite antall kvinner. FDA fortsetter å overvåke alle slike rapporter. Til dags dato har imidlertid nesten alle rapporter om slike uønskede bivirkninger synes å ha funnet sted tilfeldig rundt tidspunktet for immunisering. De synes ikke å ha vært forårsaket av vaksine i seg selv.

Er livmorhalskreft vaksine påkrevd for skolen innmelding?

Den livmorhalskreft vaksinen - enten Gardasil eller Cervarix - er en del av den rutinemessige barnevaksiner planen. Hvorvidt en vaksine blir en skole innmelding kravet er avgjort på en state-by-state basis.

Har kvinner som har fått livmorhalskreft vaksinen fortsatt trenger å ha Pap tester?

Ja. Den livmorhalskreft vaksinen er ikke ment å erstatte Pap tester. Rutinemessig screening for livmorhalskreft gjennom regelmessige bekken eksamener og Pap tester forblir en viktig del av en kvinnes forebyggende helsearbeid.

Hva kan du gjøre for å beskytte deg mot livmorhalskreft hvis du ikke er i den anbefalte vaksinen aldersgruppe?

HPV spres gjennom seksuell kontakt. For å beskytte deg mot HPV, bruke kondom hver gang du har sex og begrense antall seksualpartnere. I tillegg må du ikke røyke. Røyking dobler risikoen for cervical cancer.

For å oppdage livmorhalskreft i de tidligste stadier, se helsepersonell for regelmessige bekken eksamener og Pap tester. Søk straks legehjelp hvis du oppdager tegn eller symptomer på livmorhalskreft - vaginal blødning etter sex, mellom perioder eller etter overgangsalderen, bekkensmerter eller smerter under sex.

Se også