Selvmord og selvmordstanker

Tenker du på selvmord? hvordan å bo trygt og finne behandling

Håpløshet kan føre deg til å tenke på selvmord. Lær hvordan du kan være trygg, få gjennom en krise og finne behandling.

Når livet ikke synes verdt å leve lenger, kan det virke som den eneste måten å finne lindring er gjennom selvmord. Når du føler denne måten, kan det være vanskelig å tro, men du har andre alternativer.

Ta et skritt tilbake og skille følelser fra dine handlinger for øyeblikket.

 • Innse at depresjon og håpløshet kan forvrenge dine oppfatninger og redusere din evne til å ta gode beslutninger.
 • Innse at suicidale følelser er et resultat av treatable problemer.
 • Handle som om det finnes andre alternativer i stedet for selvmord, selv om du ikke kan se dem akkurat nå.

Det kan ikke være lett, og du kanskje ikke føler deg bedre over natten. Til slutt, men følelsen av håpløshet - og tanker om selvmord - vil løfte.

Få øyeblikkelig hjelp

Hvis du tror du kan skade deg selv eller forsøk på selvmord, få hjelp med en gang ved å ta en av disse handlingene:

 • Ring din mentale helse spesialist.
 • Ring 911 eller ditt lokale nødnummer.
 • Ring et selvmord hotline nummer - i Europa, ringe National Suicide Prevention Lifeline på 800-273-TALK (800-273-8255) for å nå en utdannet rådgiver. Bruke det samme nummeret og trykker på 1 for å nå Veterans Crisis Linje.
 • Nå ut til en nær venn eller elsket én.
 • Søke hjelp fra din lege eller annet helsepersonell.
 • Kontakt en minister, åndelig leder eller noen andre i din tro samfunnet.

Lære mestringsstrategier

Ikke prøv å behandle suicidale tanker eller atferd på egen hånd. Du trenger profesjonell hjelp og støtte for å overvinne problemene knyttet til selvmordstanker. Din lege eller mental helsepersonell kan hjelpe deg med å identifisere mestringsstrategier skreddersydd til dine spesifikke situasjonen. Vurdere å diskutere mestringsstrategier med folk som kjenner deg godt, for eksempel familiemedlemmer eller betrodde venner.

Du kan bli bedt om å gjøre ting du ikke har lyst til å gjøre, som å snakke med venner når du heller vil bo på soverommet hele dagen. Det vil bli lettere å gjøre slike ting som de blir vaner. Hvis du allerede er i behandling, gå til alle avtaler og ta medisiner som anvist. Gjør ditt beste for å feste med behandlingen plan, selv når du føler deg håpløs.

Tenker du på selvmord? hvordan å bo trygt og finne behandling

Lag en plan for livet

Lag en skriftlig plan for handling eller en "safety plan" med din mentale helse, og som du kan se når du vurderer selvmord eller er i en krise. Lær å oppdage dine faresignaler tidlig, slik at du kan sette planen ut i livet.

Din plan er en sjekkliste over aktiviteter eller handlinger du lover å gjøre så du kan være trygg når du har tanker om selvmord, for eksempel:

 • Kontakt legen din, terapeut eller krisesenter for å hjelpe deg å takle selvmordstanker
 • Ring en støttende familiemedlem eller en venn som kan hjelpe deg å takle dine selvmordstanker
 • Prøv spesifikke sunne og underholdende aktiviteter når negative tanker begynner å trenge
 • Gjennomgå hvorfor livet er verdifullt og grunnene til å leve

Selv om den umiddelbare krisen går med egenomsorg strategier, se en lege eller mental helse leverandøren. Dette vil hjelpe deg å få riktig behandling for suicidale tanker og følelser, slik at du ikke behøver å operere i en krise-modus.

Selvmord og selvmordstanker. Stick med behandlingen plan.
Selvmord og selvmordstanker. Stick med behandlingen plan.

Som et fundament for planen din, ta disse trinnene:

 • Stick med din behandlingsplan. Forplikte seg til å ta medisinen som foreskrevet og være tilstede på alle behandlinger og avtaler
 • Ha en liste over kontaktpersoner navn og nummer lett tilgjengelig. Ta med dine leger, terapeuter og krisesentre som kan hjelpe deg å takle selvmordstanker. Inkluder venner eller kjære som aksepterer å være tilgjengelig som en del av din sikkerhet plan.
 • Fjern mulig middel for å begå selvmord. Dette kan inkludere å bli kvitt din hjem av våpen, barberhøvler eller andre gjenstander du kan vurdere å bruke for å skade eller drepe deg selv. Hvis mulig, gi medisiner til noen som kan beskytte dem for deg og hjelpe deg å ta dem som foreskrevet.
 • Planlegg daglige aktiviteter for deg selv, inkludert fysisk aktivitet Aktiviteter som brakte deg liten glede i det siste kan gjøre en forskjell -. Slik som å lytte til musikk, se en morsom film, strikking eller besøke et museum. Eller prøve noe annet. Fordi fysisk aktivitet og trening kan redusere depresjon symptomer, bør du vurdere turgåing, jogging, svømming, hagearbeid eller tar opp en annen aktivitet.
 • Kom sammen med andre. Etablere din støtte nettverket ved å nå ut til venner, familie og folk som bryr seg om deg og er der når du trenger dem. Gjør en innsats for å være sosial, selv om du ikke føler for det, for å forebygge isolasjon.
 • Bli med i en støttegruppe. Bli med i en støttegruppe kan hjelpe deg å takle selvmordstanker og erkjenner at det er mange alternativer i livet ditt annet enn selvmord.
 • Unngå narkotika og alkohol. Snarere enn nummen vonde følelser, kan alkohol og narkotika øke selvmordstanker og sannsynligheten for å skade deg selv ved å gjøre deg mer impulsive og mer sannsynlig å handle på dine selvdestruktive følelser.
 • Unngå risikable nettsteder på internett. Hold deg unna nettsteder som kan oppmuntre selvmord som en måte å løse dine problemer.
 • Skriv om dine tanker og følelser. Vurder å skrive om de tingene i livet ditt som du verdsetter og setter pris på, uansett hvor små de kan virke på den tiden.

Se utover selvmordstanker

Håpløsheten du føler som du vurdere selvmord kan være bivirkning av en vanskelig situasjon eller en sykdom som kan behandles. Denne følelsen kan være så overveldende at det skyer din dom og fører deg til å tro at å ta ditt eget liv er den beste, eller bare, alternativet. Erkjenne at disse følelsene er midlertidig, og at med riktig behandling kan du lære hvordan du kan hjelpe deg selv føle seg bedre om livet igjen. Spørre andre om støtte kan hjelpe deg å se at du har andre alternativer og gi deg håp om fremtiden.

Ved å få riktig behandling og bruk av effektive mestringsstrategier, kan du lære å administrere eller fjerne selvmordstanker og utvikle et mer tilfredsstillende liv.