Sengevæting

Definisjon

Soggy ark og pyjamas - og en flau barn - er en kjent scene i mange hjem. Men fortvil ikke. Sengevæting er ikke et tegn på toalett trening gått dårlig. Det er ofte bare en normal del av et barns utvikling.

Sengevæting er også kjent som nighttime inkontinens eller nattlig enurese. Generelt, sengevæting før fylte 6 eller 7 ikke er grunn til bekymring. I denne alderen kan barnet fortsatt være å utvikle natta blærekontroll.

Hvis sengevæting fortsetter, behandle problemet med tålmodighet og forståelse. Blære trening, fuktighet alarmer eller medisiner kan bidra til å redusere sengevæting.

Symptomer

Sengevæting er ufrivillig vannlating mens han sov.

De fleste barna er fullt toalett trent av 4 år, men det er egentlig ingen mål dato for å utvikle full blærekontroll. Ved fylte fem, forblir sengevæting et problem for bare om lag 15 prosent av barn. Mellom 8 og 11 år, er færre enn fem prosent av ungdommene fortsatt tisse i sengen.

Når bør du oppsøke lege
De fleste barn vokse sengevæting på egen hånd - men noen trenger litt hjelp. I andre tilfeller kan sengevæting være et tegn på en underliggende tilstand som trenger legehjelp.

Rådfør deg med barnets lege dersom:

 • Barnet tisser fortsatt sengen etter fylte 6 eller 7
 • Barnet begynner å væte sengen etter en periode med å bli tørr om natten
 • Den sengevæting er ledsaget av smertefull vannlating, uvanlig tørst, rosa urin eller snorking

Årsaker

Ingen vet sikkert hva som forårsaker sengevæting, men ulike faktorer kan spille en rolle.

 • En liten blære. Ditt barns blære kan ikke utviklet nok til å holde urin produsert i løpet av natten.
 • Manglende evne til å gjenkjenne en full blære Hvis de nervene som kontrollerer blæren er trege til å modnes, kan en full blære ikke vekke barnet -. Spesielt hvis barnet er en dyp sovende.
 • Et hormon ubalanse. I løpet av barndommen, trenger noen barn ikke produserer nok anti-diuretika hormon (ADH) for å bremse natta urinproduksjonen.
 • . Stress Stressende hendelser - som å bli en storebror eller søster, og starter en ny skole, eller sove borte fra hjemmet - kan utløse sengevæting.
 • Urinveisinfeksjon. En urinveisinfeksjon kan gjøre det vanskelig for barnet å kontrollere vannlating. Tegn og symptomer kan omfatte sengevæting, dagtid ulykker, hyppig vannlating, blodig urin og smerter ved vannlating.
 • Søvnapné Noen ganger sengevæting er et tegn på obstruktiv søvnapné, en tilstand der barnets puste blir avbrutt under søvn -. Ofte på grunn av betent eller forstørret mandlene eller adenoids. Andre tegn og symptomer kan omfatte snorking, hyppig øre og bihulebetennelse, sår hals, og dagtid døsighet.
 • Diabetes. For et barn som er vanligvis tørr om natten, kan sengevæting være det første tegn på diabetes. Andre tegn og symptomer kan omfatte passerer store mengder urin på en gang, økt tørste, tretthet og vekttap til tross for god appetitt.
 • Kronisk forstoppelse. Mangel på regelmessig avføring kan gjøre det slik at barnets blære ikke kan holde mye urin, noe som kan føre til sengevæting om natten.
 • Et strukturelt problem i urinveiene eller nervesystemet. Sjelden, er sengevæting relatert til en defekt i barnets nevrologiske system eller urinveiene.

Risikofaktorer

Flere faktorer har vært forbundet med en økt risiko for sengevæting, inkludert:

 • Sex. Sengevæting kan påvirke noen, men det er dobbelt så vanlig hos gutter enn jenter.
 • Slektshistorie. Hvis begge barnets foreldre sengevætere som barn, har barnet en 80 prosent sjanse for å tisse i sengen, også.
 • Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Sengevæting er mer vanlig hos barn som har ADHD.

Komplikasjoner

Sengevæting. Manglende evne til å gjenkjenne en full blære.
Sengevæting. Manglende evne til å gjenkjenne en full blære.

Selv frustrerende, betyr sengevæting uten fysisk årsak ikke utgjør noen helserisiko. Skyld og forlegenhet et barn føler om tisse i sengen kan føre til lav selvfølelse, imidlertid.

Utslett på bunnen og underlivet kan være et problem også - spesielt hvis barnet sover i vått undertøy. For å hindre et utslett, hjelpe barnet skylle hans eller hennes nederst og underlivet hver morgen. Det kan også bidra til å dekke det berørte området med en petroleum salve ved sengetid.

Forberedelser til din avtale

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege eller ditt barns barnelege. Imidlertid kan han eller hun henvise deg til en lege som er spesialist i urinveier (pediatrisk urolog eller nefrolog).

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned eventuelle symptomer, inkludert alle som kan virke relatert. Det kan også være nyttig å føre en dagbok over ditt barns bad besøk. Skriv ned når barnet går på toalettet, samt hvorvidt han eller hun følte en følelse av at det haster å urinere. Også gjøre oppmerksom på hvor mye barnet har hatt å drikke, spesielt etter middag.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Lag en liste over alle medisiner, vitaminer og kosttilskudd som barnet ditt tar.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen til barnet.

Din tid med barnets lege kan være begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For sengevæting, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva som forårsaker barnet mitt å væte sengen?
 • Når han eller hun kan vokse tisse i sengen?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og som du anbefaler?
 • Er det noen bivirkninger?
 • Er det noen alternativer til den primære tilnærmingen som du antyder?
 • Er det noen drikking eller kosttilskudd restriksjoner at mitt barn trenger å følge?
 • Er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Er det en familiehistorie med sengevæting?
 • Har ditt barn alltid sengevætere, eller gjorde det begynne i det siste?
 • Hvor ofte barnet sengevætere?
 • Virker sengevæting å være utløst av visse matvarer, drikker eller aktiviteter?
 • Er tørke barnet ditt i løpet av dagen?
 • Er barnet ditt overfor noen store forandringer i livet eller andre påkjenninger?
 • Klager barn av smerter eller andre symptomer ved vannlatning?
 • Hvis du er skilt, lever barnet i hver av foreldrene er hjemme og ikke oppstår sengevæting i begge hjem?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Prøv å være tålmodig og forståelse med barnet ditt. Sengevæting er en kilde til angst og frustrasjon for barnet ditt. Han eller hun er ikke tisse i sengen med vilje. Mens du venter på å se legen, kan du prøve å begrense mengden barnet drikker om kvelden.

Tester og diagnose

Barnet ditt trenger en fysisk eksamen. Avhengig av omstendighetene, kan urinprøver gjøres for å se etter tegn på en infeksjon eller diabetes. Hvis legen mistenker et strukturelt problem med ditt barns urinveiene eller annen helse bekymring, kan barnet trenger røntgen eller andre bildebehandlingsprogrammer tester av nyrene eller blæren.

Behandlinger og medisiner

De fleste barn vokse sengevæting på egenhånd. Hvis det er en familiehistorie med sengevæting, vil barnet sannsynligvis stoppe sengevæting rundt år den overordnede stoppet sengevæting.

Forberedelser til din avtale. Urinveisinfeksjon.
Forberedelser til din avtale. Urinveisinfeksjon.

Vanligvis vil barnet ditt være legen din guide til nivået av nødvendig behandling. Hvis barnet ikke er særlig plaget eller flau av en og annen våt natt, kan hjem rettsmidler være den ideelle behandling. Men hvis karakter schooler er livredd om tisse i sengen under en sleepover, kan han eller hun være mer motivert til å prøve flere behandlinger.

Fuktighet alarmer
Disse små, batteridrevne enheter - tilgjengelig uten resept på de fleste apoteker - koble til en fukt-sensitive pad på ditt barns pyjamas eller sengetøy. Når puten sanser fuktighet, går alarmen. Ideelt sett, høres fuktighet alarm akkurat som barnet begynner å tisse - i tide til å hjelpe barnet våkne, stoppe urinstrålen og komme til toalettet. Hvis barnet ditt er en tung sovende, kan en annen person trenger for å lytte etter alarmen.

Hvis du prøver en fuktighet alarm, gi den god tid. Det tar ofte minst to uker for å se noen form for respons og opptil 12 uker å nyte tørre netter. Fuktighet alarmer er svært effektive, bære en lav risiko for tilbakefall eller bivirkninger, og kan gi en bedre langsiktig løsning enn medisiner gjør.

Medisinering
Som en siste utvei, kan barnets lege foreskrive medisiner for å stoppe sengevæting. Ulike typer medisiner kan:

 • Slow natta urinproduksjonen. Stoffet desmopressin acetate (DDAVP) øker nivået av et naturlig hormon (antidiuretisk hormon, eller ADH) som tvinger kroppen til å lage mindre urin om natten. Selv DDAVP har få bivirkninger, er den mest alvorlige risikoen for kramper. Dette kan skje hvis barnet drikker for mye når du tar medisinen. Av denne grunn bør du ikke bruke denne medisinen på netter når barnet drikker mye væske. I tillegg, ikke gi barnet ditt denne medisinen hvis han eller hun har en hodepine, har kastet opp eller føler kvalm.
 • Roe blæren. Dersom barnet ditt har en liten blære, en antikolinerg stoff som oxybutynin (Ditropan) eller hyoscyamin (Levsin) kan bidra til å redusere blære sammentrekninger og øke blære kapasitet. Bivirkninger kan være tørr munn og flushing.
 • Endre et barns sove og våkne mønster. Den antidepressive imipramin (Tofranil) kan gi sengevæting lettelse ved å endre et barns sover og våkner mønster. Medisinen kan også øke mengden av tid et barn kan inneholde urin eller redusere mengden av urin produsert. Imipramine har vært forbundet med humørsvingninger og søvnproblemer. Forsiktighet er viktig når du bruker denne medisinen, fordi en overdose kan være dødelig. På grunn av alvoret i disse bivirkningene, er denne medisinen generelt anbefales kun når andre behandlinger har mislyktes.

Noen ganger er en kombinasjon av medikamenter som er mest effektiv. Det finnes ingen garantier, men og medisiner ikke kurere problemet. Sengevæting gjenopptar vanligvis når medisinen er stoppet.

Livsstil og hjem rettsmidler

Her er endringer du kan gjøre hjemme som kan hjelpe:

 • Begrense hvor mye barnet drikker om kvelden. Ha rundt åtte gram av væske å drikke (about.25 liter) på kvelden er som regel nok, men sjekk med legen din for å finne ut hva som er riktig for barnet ditt. Det er ingen grunn til å begrense hvor mye barnet drikker, men noen eksperter mener en god tommelfingerregel er for barn å ha 40 prosent av sine væsker mellom 7 am og middag, en annen 40 prosent mellom middag og 17:00, og bare 20 prosent av sine daglige væske etter 17:00 Men ikke begrense væsker hvis barnet deltar i idrett praksis eller spill på kveldene.
 • Unngå drikker og matvarer med koffein om kvelden. Koffein kan øke behovet for å urinere, så ikke gi barnet drikker, som cola, eller snacks som har koffein, for eksempel sjokolade, om kvelden.
 • Oppmuntre double voiding før sengetid. Double vannlating er urinering på begynnelsen av sengetid rutine og så igjen rett før man sovner. Minn barnet på at det er OK å bruke toalettet i løpet av natten om nødvendig. Bruk små natt lys, slik at barnet lett kan finne veien mellom soverom og bad.
 • Oppmuntre til regelmessig toalett hele dagen. Løpet av dagen og kvelden, tyder på at barnet tisser en gang annenhver time, eller i det minste nok til å unngå en følelse av at det haster.
 • Behandle forstoppelse. Hvis forstoppelse er et problem for barnet ditt, kan legen anbefale en over-the-counter avføring mykner.

Alternativ medisin

Mange er interessert i å prøve alternative behandlingsformer for å behandle sengevæting, og flere behandlinger, som for eksempel hypnose og akupunktur, synes å være noe effektivt. Men andre behandlingsformer for øyeblikket ikke har bevis for å støtte deres bruk.

 • Hypnose. Små forsøk med hypnose kombinert med forslag til å våkne opp i en tørr seng eller besøke toalettet i natt fant ut at denne behandlingen kan hjelpe noen barn holde seg tørr gjennom hele natten.
 • Akupunktur. Denne behandlingen innebærer innsetting av fine nåler i spesifikke deler av kroppen. Akupunktur kan være effektiv for noen barn.
 • Kosthold. Noen mennesker tror at enkelte matvarer påvirker blære funksjon og at å fjerne disse matvarer fra kostholdet kan bidra til å redusere sengevæting. Mer forskning er nødvendig.
 • Kiropraktisk behandling. Ideen bak kiropraktisk behandling er at hvis ryggraden er ute av stilling, vil normale kroppsfunksjoner bli berørt. Imidlertid, er det liten bevis vedrørende bruken av kiropraktisk terapi for behandling av bed-fukting.
 • Homeopati og urter. Selv om noen mennesker er interessert i homøopatiske midler og urte produkter, har ingen av disse vist seg effektive i kliniske studier.

Sørg for å snakke med barnets lege før du starter noen alternativ terapi. Noen behandlinger kan være like kraftig som reseptbelagte medisiner eller operasjoner. Pass på at alternative behandlingsformer du velger er trygt for barnet ditt, og vil ikke samhandle med andre medisiner barnet kan ta.

Se også

Mestring og støtte

Barn trenger ikke sengevætere å irritere sine foreldre. Prøv å være tålmodig som du og barnet ditt arbeide gjennom problemet sammen.

 • Vær følsom for barnets følelser. Hvis barnet er stresset eller engstelig, oppmuntre ham eller henne til å uttrykke disse følelsene. Når barnet føler seg rolig og trygg, kan sengevæting bli en ting fra fortiden.
 • Plan for enkel opprydding. Dekker ditt barns madrass med et plastdeksel. Bruk tykk absorberende undertøy om natten for å bidra til å inneholde urin. Hold ekstra sengetøy og pyjamas hendig.
 • Verve barnets hjelp. Kanskje barnet kan skylle hans eller hennes våte undertøy og pyjamas eller plassere disse elementene i en bestemt container for vask. Å ta ansvar for sengevæting kan hjelpe barnet føler seg mer kontroll over situasjonen.
 • Feire innsats. Ikke straff eller erte barnet for å tisse i sengen. I stedet, ros barnet for å følge sengetid rutine og hjelpe rydde opp etter ulykker.

Med oppmuntring, støtte og forståelse, kan barnet se frem til de tørre netter fremover.

Se også