Septoplasty

Definisjon

Septoplasty (SEP-toe-plas-tee) er et kirurgisk inngrep for å rette opp en merkelig nasal septum - en forskyvning av bein og brusk som skiller de to neseborene. Under septoplasty, er nasal septum rettet og omplasseres i midten av nesen. Dette kan kreve en kirurg til å kutte og fjerne deler av septum din før du setter dem i riktig posisjon.

Ved planlegging septoplasty, vurderer legen dine symptomer - for eksempel pustevansker - og den fysiske struktur og funksjoner i nesen. Snakk med legen din om hva septoplasty kan oppnå for deg.

Se også

Hvorfor det er gjort

Etter å ha noen avvik av septum er vanlig. Når en avveket septum er alvorlig, kan det blokkere den ene siden av nesen og redusere luftstrømmen, forårsaker pustevansker gjennom en eller begge sider av nesen.

Den ekstra eksponering av en avveket septum til tørking effekten av luftstrømmen gjennom nesen noen ganger kan bidra til skorpedannelse eller blødning i visse individer. Septoplasty retter nasal septum av trimming, reposisjonering og erstatte brusk, bein eller begge deler.

Hvis du opplever symptomer - for eksempel problemer med å puste gjennom nesen - som i vesentlig grad påvirker livskvaliteten din, kan du vurdere kirurgi for å rette opp en avveket septum.

Se også

Risiko

Som med alle større operasjon, bærer septoplasty risiko, for eksempel blødning, infeksjon og en negativ reaksjon på anestesi. Andre mulige risikoer spesifikt knyttet til septoplasty inkluderer:

 • Utholdenhet i tidligere symptomer som nasal obstruksjon, til tross for kirurgi
 • Overdreven blødning
 • En endring i formen på nesen
 • En åpning i septum (septal perforasjon)
 • En reduksjon i luktesans
 • En samling av blod i nese plass som måtte tømmes (septal hematom)
 • En midlertidig nummen følelse av øvre tannkjøttet eller tennene

Ytterligere kirurgi kan være nødvendig å behandle noen av disse komplikasjoner eller dersom utfallet av operasjonen ikke svarer til dine forventninger. Snakk med legen din om dine spesifikke risikoer før operasjonen.

Se også

Hvordan du forbereder

Før planlegging septoplasty, må du møte med legen for å diskutere fordeler og risiko ved operasjonen. Dette møtet inneholder:

 • Din medisinske historie. Legen stiller spørsmål om forhold du har eller har hatt, samt noen av de aktuelle medisiner.
 • En fysisk undersøkelse. Legen foretar en fysisk undersøkelse, inkludert eventuell relevant testing. Han eller hun kontrollerer også huden og innsiden og utsiden av nesen.
 • Fotografier. Noen fra legens kontor kan ta bilder av nesen fra forskjellige vinkler. Legen kan bruke disse bildene for diskusjon før septoplasty, eller som referanse under og etter operasjonen.
 • En diskusjon av dine forventninger. Du og legen din bør snakke om dine forventninger. Han eller hun forklarer hva septoplasty kan og ikke kan gjøre for deg og hva resultatene kan være.

Før septoplasty, kan du også:

 • Unngå visse medisiner. Unngå medisiner som inneholder acetylsalisylsyre eller ibuprofen (Advil, Motrin, andre) i to uker før operasjonen og to uker etter operasjonen. Disse medikamentene kan øke blødninger. Ta bare de medisiner godkjent eller foreskrevet av legen din.
 • Hvis du røyker, slutte å røyke. Røyking forsinker helingsprosessen etter operasjonen.
 • Legge til rette for dagen av kirurgi. For de første 24 timene etter sedasjon, kan du ha hukommelses, redusert reaksjonstid og svekket dømmekraft. Derfor legge til rette for noen til å kjøre deg hjem hvis du har en poliklinisk prosedyre. Også sørge for et familiemedlem eller en venn til å bli med deg for en natt eller to for å hjelpe til med personlig pleie oppgaver som du gjenopprette fra kirurgi.

Se også

Hva du kan forvente

Septoplasty retter nasal septum av trimming, reposisjonering og erstatte brusk eller bein. Kirurgen virker gjennom snittene inne i nesen.

Septoplasty. Din medisinske historie.
Septoplasty. Din medisinske historie.

Under prosedyren

 • Lokalbedøvelse. Vanligvis brukes i en poliklinisk setting, er denne type anestesi begrenset til nesen. Legen injiserer smerte-numbing medisiner inn dine nasal vev. Hvis du vil også ha sedasjon, er denne gitt med medikamenter injiseres gjennom et kateter som er plassert i en vene - en intravenøs (IV) linje. Dette gjør deg groggy, men ikke fullt bevisstløs.
 • Narkose. Med narkose, inhalerer du anestesimiddel eller motta en bedøvelse gjennom en IV linje. Denne type anestesi påvirker hele kroppen og induserer en midlertidig tilstand av bevisstløshet.

Diskuter med legen din på forhånd hvilken type anestesi som er best i ditt tilfelle.

Under operasjon, er snittet lukket med absorberbare tråd. Myke silikon splinter kan settes inn i hvert nesebor til å støtte septum. For å hindre postoperativ blødning, kan legen legge bandasje-lignende materiale i nesen.

Etter operasjonen blir du flyttet til et hvilerom, der de ansatte overvåker deg og klokker for noen komplikasjoner. Du kan la senere på dagen eller, hvis inngrepet gjøres på sykehus og du ikke er klar for utskrivning, kan du overnatter.

Etter inngrepet
For ytterligere å redusere sjansene for blødning og hevelse, kan legen din be om at du følger disse forholdsreglene for flere uker etter operasjonen. Avhengig av omfanget av operasjonen, kan du ikke bli bedt om å overholde alle av dem:

 • Unngå anstrengende aktiviteter, som for eksempel aerobic og jogging. Dette er for å redusere sjansen for en blodtrykkstigning som kan føre til en neseblødning.
 • Ikke blåse nesen.
 • Hev hodet ditt når du sover.
 • Bruk klær som fester i front, ikke trekk klær, som skjorter eller gensere, over hodet.

Se også

Resultater

Selv om resultatene er oftest stabile, kan brusk og vev gradvis bevege seg eller omforme over tid. Nasal vev er relativt stabilt etter tre til seks måneder etter operasjonen. Men kan noen endringer fortsatt forekomme i opptil et år eller mer etter operasjonen.

De fleste opplever at septoplasty forbedrer sine symptomer, for eksempel pustevansker, forårsaket av en avveket septum. Graden av forbedring du kan forvente med septoplasty kan variere.

Noen mennesker opplever at deres symptomer fortsette selv etter operasjonen, og velger å gjennomgå en revisjon septoplasty å avgrense nesen og septum.

Se også