Spedbarn og småbarn helse

Ny pappa: tips for å håndtere stress

Å bli en ny pappa kan bringe glede - og stress. Finn ut hvordan du kan takle de vanskelighetene av foreldreskap og utvikle et givende samarbeid med nyfødte.

Å bli en far kan være en spennende og overveldende opplevelse. Som en ny pappa, men du kan ta mange skritt for å forberede seg til følelser og utfordringer for farskap og få kontakt med den nylig utvidet familie. Forstå hvordan å gjøre overgangen til farskap mindre stressende og mer oppfylle.

Gjenkjenne kilder til stress

Ingen sa ta vare på en nyfødt ville bli lett. Som en ny pappa, kan du bekymre deg:

 • Begrenset pappapermisjon. Hvis du ikke er i stand til å ta seg fri når babyen er født, kan det være vanskelig å holde opp din vanlige fremdriftsplan og finne tid til å tilbringe med din nyfødte.
 • Nye oppgaver. Nyfødte krever konstant omsorg og oppmerksomhet. På toppen av feedings, bleie endringer og gråtetokter, må foreldre finne tid til å gjøre husarbeid og andre daglige aktiviteter. Dette kan være stressende for nye foreldre som er vant til en mer bekymringsløs eller uavhengig livsstil.
 • Forstyrret søvn. Nyfødte utfordre foreldrenes evne til å få en god natts søvn. Søvnmangel kan raskt ta en toll på nye mammaer og pappaer.
 • Økonomisk belastning. Kostnaden for babyens levering, helsetjenester, bleier, klær og andre forsyninger kan legge opp raskt. Den økonomiske belastningen kan være verre hvis du flytter til et større hjem eller betale noen for å ta seg av barnet mens du jobber - eller du eller partneren din tar permisjon uten lønn eller avsluttes arbeidet med å ta vare på babyen.
 • Mindre tid med partneren din. Ha en baby betyr å dele partneren din oppmerksomhet med en tredjepart. Det er vanlig for en ny pappa til å føle seg utelatt.
 • Tap av seksuell aktivitet. Utvinning fra fødsel, fysisk utmattelse og stress kan ta en toll på ditt sexliv, noe som kan belastningen på forholdet.
 • . Depresjon Forskning viser at noen fedre - som mødre - erfaring depresjon kort tid etter et barns fødsel.

Se også

Ny pappa: tips for å håndtere stress

Iverksette tiltak før babyen er født

Spedbarn og småbarn helse. Begrenset pappapermisjon.
Spedbarn og småbarn helse. Begrenset pappapermisjon.

Hvis partneren din er fortsatt gravid, lette angst ved aktivt forbereder for farskap. Som en ny pappa, kan du:

 • Bli involvert. Under graviditet, ikke menn som opplever de samme daglige påminnelser om at de er i ferd med å bli foreldre som gjør kvinner. Plassere hånden på partneren din mage å kjenne babyen sparke, kan delta prenatal besøk og snakke om graviditeten med andre hjelpe deg å føle involvert.
 • Delta prenatal klasser. Prenatal klasser kan hjelpe deg og din partner finne ut hva du kan forvente under fødsel, samt lære å ta vare på en nyfødt.
 • Ta kontakt med en finansiell planlegger. Snakke med en finansiell planlegger kan hjelpe deg med å finne måter å håndtere kostnadene ved å ha en baby.
 • Bygge et nettverk av sosial støtte. Under graviditet, kan partneren din få støtte fra helsepersonell, kjære og venner. Det er viktig for menn å ha et støtteapparat i løpet av denne tiden, også - spesielt hvis graviditeten var ikke planlagt eller du har hørt negative historier om foreldre. Oppsøke venner og kjære som kan gi deg råd og oppmuntring som du forbereder å bli far.
 • Snakk med partneren din Snakk om hvordan det daglige liv og forhold kan endre seg -. På godt og vondt - når babyen er født.
 • Vurdere hva slags far du ønsker å være. Ta deg tid til å tenke på din egen far. Vurdere hvilke aspekter av det forholdet du kanskje ønsker å etterligne med ditt eget barn og hva du kan gjøre annerledes.

Hold involvert etter at babyen er født

Når barnet er født, se etter måter å få kontakt med den nylig utvidet familie. Som en ny pappa, kan du:

 • Rom med din familie på sykehuset. Hvis sykehuset tillater, bo hos din partner og nyfødt til det er på tide å ta babyen hjem.
 • Bytter omsorg for barnet. Bytter fôring og endre baby. Hvis partneren din er amming, tilbud om å flaske-mating pumpet morsmelk - eller rape babyen og sette ham eller henne til å sove etter amming økter.
 • Spille med barnet. Kvinner har en tendens til å gi lavmælt, beroligende stimulering for sine barn, og menn ofte engasjere sine babyer i mer støyende, mer livskraftige aktiviteter. Begge stiler av lek er viktig, og å se det nyfødte smil kan være sin egen belønning.
 • Være eventyr med partneren din. Intimitet er ikke begrenset til sex. Klemmer, kysser, skulder gnir og andre typer fysisk kontakt kan hjelpe deg å holde kontakten mens partneren din kommer seg fra fødsel og dere begge tilpasse seg den nye rutinen. Det er også viktig å fortsette å snakke med partneren din om endringene du opplever og hva du kan gjøre for å støtte hverandre som barnet blir eldre.
 • Søke hjelp. Hvis du har problemer med å håndtere endringer i forholdet ditt, eller du tror du kan være deprimert, snakke med en rådgiver eller annen mental helse leverandøren. Ubehandlet depresjon påvirker hele familien.

Bli en ny pappa er en livsforvandlende opplevelse. Ved å anerkjenne og planlegging for de utfordringene som kommer, kan du lette stress og bruke mer tid på å nyte din nye familie.

Se også