Spedbarn og småbarn helse

Vel-baby eksamen: hva du kan forvente under rutinemessige kontroller

En godt barnet eksamen innebærer målinger, vaksiner og en vurdering av barnets utvikling. Vet det grunnleggende om en godt barnet eksamen og hvordan du kan forberede seg.

Godt babyen eksamener er en viktig måte å overvåke barnets vekst og utvikling. Regelmessige kontroller også gi en mulighet til å utvikle et forhold med barnets lege.

Babyens lege vil trolig anbefale den første brønnen-baby eksamen innen tre til fem dager etter fødselen, eller kort tid etter at du er utskrevet fra sykehuset - og ekstra godt babyen eksamener hver to til fire måneder for det første året. Her er hva som er på dagsorden i løpet av disse eksamener.

Babyens målinger

En godt barnet eksamen begynner vanligvis med målinger av babyens lengde, vekt og hodeomkrets. Du må kle av barnet, så hold et teppe hendig.

Målingene vil bli plottet på en vekstkurve. Du får se hvordan babyens størrelse sammenligner med andre babyer på samme alder - men ikke fiksere på prosenter. En baby som er i 95-persentilen for høyde og vekt er ikke nødvendigvis sunnere enn en baby som er i 5. persentil. Hva er mer viktig er jevn vekst fra ett besøk til neste.

Head-to-toe fysisk eksamen

Forvent en grundig fysisk eksamen under kontroll. Nevn eventuelle bekymringer du har eller områder du ønsker legen å sjekke ut. Her er det grunnleggende:

 • Head. Legen vil sjekke de myke flekker (fontanels) på babyens hode. Disse gapene mellom skallen bein er trygt å berøre og gi babyens hjerne god plass til å vokse. Legen vil sjekke formen på babyens hode også.
 • Ører. Legen vil se etter væske eller infeksjon i babyens ører med et instrument som kalles en otoskop. Han eller hun kan observere barnets reaksjon på ulike lyder, inkludert stemmen din.
 • Øyne. Legen kan se etter blokkerte tårekanalene og rennende øyne. Han eller hun kan også se inni barnets øyne med et instrument kalt et oftalmoskop. Etter hvert som barnet blir eldre, kan legen bruke en lysende objekt eller lommelykt for å fange barnets oppmerksomhet og deretter spore babyens øyebevegelser.
 • . Munn En titt inne i babyens munn kan avsløre tegn på trøske, en felles - og lett behandles - gjær infeksjon. Etter hvert som barnet blir eldre, kan legen spørre om du har lagt merke til flere siklende eller tygge enn vanlig. Dette er ofte de første tegn på tenner.
 • Skin. Forskjellige hudsykdommer kan bli identifisert i løpet av eksamen, inkludert fødselsmerker og utslett.
 • Hjerte og lunger. Legen vil lytte til babyens hjerte og lungene med et stetoskop for å oppdage unormal hjerte lyder eller rytmer eller pustevansker. Bilyder er ofte uskyldig, men noen ganger samråd med en spesialist anbefales.
 • Magen. Ved å trykke forsiktig babyens mage, kan legen oppdage ømhet, forstørrede organer eller en navlebrokk, som oppstår når en bit av tarmen eller fettvev ved navlen bryter gjennom den muskulære veggen av magen.
 • Hofter og ben. Legen kan flytte babyens ben å sjekke for forvridning eller andre problemer med hofteleddet.
 • Genitalia. Legen vil trolig undersøke babyens genitalia for ømhet, klumper eller andre tegn på infeksjon. Han eller hun kan også se etter en lyskebrokk, som resultater fra en svakhet i bukveggen. For jenter, kan det hende at legen spør om utflod. For gutter, vil legen sørge for at begge testiklene har kommet ned i pungen.

Babyens utvikling

Babyens motoriske ferdigheter og utvikling er viktig, også. Avhengig av barnets alder, være forberedt på å svare på spørsmål som disse:

 • Hvor godt hverken barnet hans eller hennes hode?
 • Har barnet imitere ansiktsuttrykk og lyder?
 • Har nå din baby for gjenstander eller sette dem inn i hans eller hennes munn?
 • Har barnet ditt forsøk på å rulle over?
 • Kan babyen sitte med støtte?
 • Henter barnet opp i stående stilling?
 • Bruker barnet ditt individuelle fingre til å plukke opp små gjenstander?

Se også

Vel-baby eksamen: hva du kan forvente under rutinemessige kontroller

Babyens vaksiner

Babyen vil trenge ulike vaksiner på godt babyen besøk.

Under hver injeksjon, svøpe babyen eller holde ham eller henne nær. Softly synge en kjent sang eller hviske beroligende ord. Tilby en smokk, teppe eller annen komfort objekt. Din tilstedeværelse og ro og trygghet kan hjelpe barnet føle seg trygge.

Du kan også snakke med legen på forhånd om numbing kremer for babyens hud eller andre måter å redusere smerten ved injeksjoner.

Med mindre barnet har spesielle behov eller bekymringer, er laboratorietester ikke nødvendig på de fleste godt babyen eksamener.

Tid til å snakke

Spedbarn og småbarn helse. Vel-baby eksamen: hva du kan forvente under rutinemessige kontroller.
Spedbarn og småbarn helse. Vel-baby eksamen: hva du kan forvente under rutinemessige kontroller.

Under avtalen, vil barnets lege sannsynligvis spør hvordan det går. Vær klar til å beskrive en typisk dag med babyen. For eksempel:

 • Hvor mange timer sover barnet ditt i løpet av dagen? Om natten?
 • Hvor ofte du mate babyen din? Hvis du er amming, du har noen problemer?
 • Hvor mange bleier gjør babyen våt og jord på en dag?
 • Hvor aktiv er babyen din?
 • Er du blant magen tid i babyens aktiviteter?
 • Hvordan er barnets temperament?

I tillegg kan babyens legen stille spørsmål om din families hjem liv og medisinsk historie.

Legen kan også diskutere sikkerhetsspørsmål, som for eksempel å plassere barnet til å sove på hans eller hennes rygg og bruke en bakovervendt barnesete. Etter hvert som barnet blir mer mobile, kan legen gi deg tips for childproofing ditt hjem.

Selv om morsmelk eller morsmelkerstatning vil være den viktigste del av barnets kosthold gjennom hele det første året, vil du også snakke om når man skal introdusere fast føde.

Utvilsomt, vil du ha spørsmål, også. Spør bort! Ingenting er for trivielt når det kommer til omsorg for barnet ditt.

Husk også din egen helse. Hvis du føler deg deprimert, stresset eller trekk, beskrive hva som skjer. Babyens lege er der for å hjelpe deg, også.

På vei hjem

Sørg for at du vet når du skal planlegge din babyens neste avtale - og hvordan du kommer deg til legen i mellomtiden. Spør om legekontoret eller klinikken tilbyr en 24-timers sykepleier informasjonstjeneste. Kjenne hjelp er tilgjengelig når du trenger den kan tilby fred i sinnet.

Se også