Strålebehandling

Definisjon

Strålebehandling er en type kreftbehandling som bruker bjelker av intens energi til å drepe kreftceller. Strålebehandling oftest får sin strøm fra røntgen, men kraften kan også komme fra protoner eller andre typer energi.

Begrepet "strålebehandling" oftest refererer til ekstern strålebehandling. I løpet av denne type stråling, de høyenergetiske strålene kommer fra en maskin utenfor kroppen din som tar sikte bjelkene på en presis punkt på kroppen din. Under en annen type strålebehandling kalles brachyterapi (bremse-e-THER-uh-pee), er stråling plassert inne i kroppen din.

Strålebehandling skader celler ved å ødelegge arvestoffet som styrer hvordan cellene vokser og deler seg. Mens både friske og kreftceller er skadet av strålebehandling, er målet for strålebehandling for å ødelegge så få normale, friske celler som mulig.

Se også

Hvorfor det er gjort

Strålebehandling. Hvordan strålebehandling brukes hos mennesker med kreft.
Strålebehandling. Hvordan strålebehandling brukes hos mennesker med kreft.

Omtrent halvparten av alle mennesker med kreft får strålebehandling som en del av deres kreftbehandling. Leger bruker strålebehandling for å behandle omtrent alle typer av kreft. Strålebehandling er også nyttig i behandling av enkelte noncancerous (godartet) tumorer.

Hvor strålebehandling brukes på mennesker med kreft
Legen kan foreslå strålebehandling som et alternativ til forskjellige tider under kreftbehandling og for ulike grunner, blant annet:

  • Som eneste (primær) behandling for kreft
  • Før operasjonen, for å krympe en kreftsvulst (neoadjuvant terapi)
  • Etter operasjonen, for å stoppe veksten av eventuelle gjenværende kreftceller (adjuvant behandling)
  • I kombinasjon med andre behandlinger, slik som kjemoterapi, for å ødelegge kreftceller
  • I fremskreden kreft for å lindre symptomene forårsaket av kreft

Se også

Risiko

Bivirkninger av strålebehandling i stor grad avhenge av hvilken del av kroppen din blir utsatt for stråling og hvor mye stråling brukes. Du kan oppleve noen bivirkninger, eller du kan oppleve flere. De fleste bivirkningene er forbigående, kan kontrolleres og vanligvis forsvinner over tid når behandlingen er avsluttet.

Del av kroppen som blir behandlet Vanlige bivirkninger
Alle deler Håravfall på behandlingsstedet (noen ganger permanent), hudirritasjon på behandlingsstedet, tretthet
Hode og hals Munntørrhet, fortykket spytt, problemer med å svelge, sår hals, endringer i måten maten smaker, øreverk, sår kjeve, kvalme
Bryst Problemer med å svelge, hoste, kortpustethet
Magen Kvalme, oppkast, diaré
Bekkenet Diaré, blære irritasjon, hyppig vannlating, seksuell dysfunksjon

Kilde: National Cancer Institute, 2007

Noen bivirkninger kan utvikle seg senere. For eksempel, i sjeldne tilfeller kan en ny kreft (andre primære kreft) som er forskjellig fra den første behandles med stråling kan utvikle år senere. Spør legen din om mulige bivirkninger, både på kort og lang sikt, som kan oppstå etter behandling.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du gjennomgår ekstern strålebehandling, guider helsevesenet team deg gjennom en planprosess for å sikre at stråling når den nøyaktige stedet i kroppen der det trengs. Planlegging inkluderer vanligvis:

  • Stråling simulering. Under simulering, fungerer strålebehandling lag med deg for å finne en behagelig stilling for deg under behandlingen. Det er viktig at du ligger fortsatt under behandling, så å finne en komfortabel stilling er avgjørende. For å gjøre dette, vil du ligge på samme type bord som brukes under strålebehandling. Puter og begrensninger brukes til å plassere deg i riktig måte, og for å hjelpe deg å holde stille. Din strålebehandling team vil markere det området av kroppen din som skal motta stråling. Avhengig av situasjonen, kan du få midlertidig merking med tusj eller du kan få permanente tatoveringer.
  • Planlegging skanninger. Din strålebehandling lag kan du gjennomgå røntgen eller CT (CT) skanner for å finne arealet av kroppen din å bli behandlet.

Etter planprosessen, bestemmer din strålebehandling teamet hvilken type stråling og hvilken dose du skal motta, basert på type og stadium av kreft, din generelle helse, og målene for behandlingen. Den nøyaktige dose og fokus for stråling bjelker som brukes i behandlingen er nøye planlagt for å maksimere stråling til kreftceller og minimere skade på omliggende friskt vev.

Se også

Hva du kan forvente

Definisjon. Stråling simulering.
Definisjon. Stråling simulering.

Ekstern strålebehandling er utført ved en lineær akselerator - en maskin som dirigerer høy-energi stråler av stråling inn i kroppen din. Mens du ligger på et bord, flytter lineær akselerator rundt deg til å levere stråling fra flere vinkler. Den lineære akseleratoren kan justeres for din situasjon slik at den leverer den nøyaktige stråledose legen har bestilt.

Du får vanligvis ekstern strålebehandling på poliklinisk basis fem dager i uken over en periode på minst to til 10 uker. Behandlinger er vanligvis spredt over flere uker for å la friske celler til å komme seg i mellom stråling terapitimer. Forvent hver behandling økt for å vare i ca 10 til 30 minutter. I noen tilfeller kan en enkelt behandling anvendes for å lindre smerte eller andre symptomer forbundet med mer avansert kreft.

Under en behandling økt, vil du ligge i den posisjonen bestemmes under stråling simulering økten. Du kan bli plassert med muggsopp å holde deg på plass, og skjold kan plasseres for å blokkere stråling fra å nå visse deler av kroppen din.

Den lineære akseleratoren Maskinen kan rotere rundt kroppen din å nå målet fra forskjellige retninger. Maskinen lager en summende lyd. Du vil ligge stille og puste normalt under behandlingen, som tar bare noen få minutter. Din strålebehandling lag forblir i nærheten i et rom med video og audio-tilkoblinger, slik at du kan snakke med hverandre. Du bør si fra hvis du føler deg ukomfortabel, men du skal ikke føle noe smerte under strålebehandling økt.

Se også

Resultater

Hvis du mottar stråling til en svulst, kan legen din må du gjennomgå periodiske søk etter behandlingen for å se hvordan kreften har svart på strålebehandling. I noen tilfeller kan kreft reagerer på behandling med en gang. I andre tilfeller kan det ta uker eller måneder for kreft til å svare. Noen mennesker er ikke hjulpet av strålebehandling.

Se også