Stressmestring

Stress relief: når og hvordan å si nei

Klart det er lettere å si ja, men til hvilken pris til din fred i sinnet? her er hvorfor si nei kan være et sunnere alternativ for stress relief.

Er din tallerken stablet høyt med frister og plikter? Er du prøver å stappe for mange aktiviteter i for liten tid? I så fall kan stress være så enkelt som bare å si nei.

Hvorfor si nei?

Antallet verdige forespørsler er ikke sannsynlig å minske, og du kan ikke legge mer tid på dagen. Er du dømt til å bli overcommitted? Svaret er nei, ikke hvis du er villig til å si nei. Det kan ikke være den enkle måten, men det er en vei til stress relief.

Stressmestring. Å si nei er ikke nødvendigvis egoistisk.
Stressmestring. Å si nei er ikke nødvendigvis egoistisk.

Husk at å bli overbelastet er individuell. Bare fordi kollegaen din kan sjonglere 10 komiteer med tilsynelatende letthet betyr ikke at du bør kunne. Bare du kan vite hva som er for mye for deg.

Vurder disse grunner for å si nei:

 • Å si nei er ikke nødvendigvis egoistisk. Når du sier nei til en ny forpliktelsesperiode, du hedre dine eksisterende forpliktelser og sikre at du vil være i stand til å vie høy kvalitet tid til dem.
 • Å si nei kan tillate deg å prøve nye ting. Bare fordi du alltid har hjulpet plan selskapet softball turnering betyr ikke at du må gjøre det for alltid. Si nei gir deg tid til å forfølge andre interesser.
 • Alltid å si ja er ikke sunt. Når du er overcommitted og under for mye stress, er det mer sannsynlig å føle nedslitt og muligens bli syk.
 • Å si ja kan kutte andre ut. På den annen side, når du sier nei, du åpner døren for andre å gå opp. De kan ikke gjøre ting slik du ville gjort, men det er OK. De vil finne sin egen vei.

Se også

Stress relief: når og hvordan å si nei

Når skal si nei

Noen ganger er det vanskelig å bestemme hvilke aktiviteter som fortjener din tid og oppmerksomhet. Bruk disse strategier for å vurdere forpliktelser - og muligheter - som kommer din vei.

 • Fokuser på det som betyr mest. Undersøk dine forpliktelser og prioriteringer før du gjør noen nye forpliktelser. Spør deg selv om det nye engasjementet er viktig for deg. Hvis det er noe du føler sterkt for, for all del gjøre det. Hvis ikke, ta et pass.
 • Vei ja-til-stress ratio. Er den nye aktiviteten du vurderer en kort-eller langsiktig satsing? For eksempel vil lage en batch av informasjonskapsler for skolen bake salg ta langt kortere tid enn på vei opp til skolen fundraising komiteen. Ikke si ja hvis det vil bety måneder med ekstra stress. I stedet, se etter andre måter å opp i.
 • Ta skyld ut av ligningen. Ikke godta en forespørsel om du heller vil avta ut av skyld eller forpliktelse. Dette vil trolig føre til ekstra stress og harme.
 • Sove på det. Er du fristet av en venns invitasjon til frivillig på din gamle alma mater eller delta i en ukentlig golf liga? Før du svarer, ta en dag å tenke på forespørsel og hvordan det passer inn med din nåværende forpliktelser. Hvis du ikke får sove på det, i det minste ta seg tid til å tenke forespørselen gjennom før du svarer.

Hvordan å si nei

Nei Nope. Nah. Se hvor enkelt det er å si ett lite ord, slik at du kan ta et pass på oppgaver som ikke dugde? Selvfølgelig vil det være ganger når det er bare ikke så lett. Her er noen ting å huske på når du trenger å si nei:

 • Si nei. Ordet "nei" har strøm. Ikke vær redd for å bruke den. Vær forsiktig med å bruke pysete erstatning setninger, for eksempel "Jeg er ikke sikker" eller "jeg tror ikke jeg kan." Disse kan tolkes dit hen at du kanskje si ja senere.
 • Være kort. Oppgi grunn for å nekte forespørselen, men ikke gå videre om det. Unngå forseggjort begrunnelser eller forklaringer.
 • Vær ærlig. Ikke dikte grunner til å komme seg ut av en forpliktelse. Sannheten er alltid den beste måten å slå ned en venn, familiemedlem eller kollega.
 • Ha respekt. Mange gode årsaker land på døren din, og det kan være vanskelig å slå dem ned. Komplimenter konsernets innsats mens du sier at du ikke kan forplikte viser at du respekterer hva de prøver å oppnå.
 • Vær klar til å gjenta. Du må kanskje avslå en forespørsel flere ganger før den andre personen godtar respons. Når det skjer, bare trykke på replay-knappen. Rolig gjenta nei, med eller uten den opprinnelige begrunnelsen, etter behov.

Å si nei vil ikke være enkelt hvis du er vant til å si ja hele tiden. Men å lære å si nei er en viktig del av å forenkle livet ditt og håndtere stress. Og med praksis, kan du finne si nei blir enklere.

Se også