Stressmestring

Tai chi: En skånsom måte å bekjempe stress

Tai chi bidrar til å redusere stress og angst. Og det hjelper også øke fleksibilitet og balanse.

Hvis du leter etter en måte å redusere stress, vurdere tai chi (TIE-CHEE). Opprinnelig utviklet for selvforsvar, har tai chi utviklet seg til en grasiøs form for trening som nå brukes for å redusere stress og en rekke andre helsemessige forhold. Ofte beskrevet som meditasjon i bevegelse, fremmer tai chi ro gjennom milde, flytende bevegelser.

Hva er tai chi?

Tai chi er en gammel kinesisk tradisjon som i dag, blir praktisert som en grasiøs form for mosjon. Det innebærer en serie bevegelser som utføres i en langsom, fokusert måte og ledsaget av dype pust.

Tai chi, også kalt tai chi chuan, er en nonkompetitiv, selvstyrt system av milde fysisk trening og uttøyning. Hver holdning flyter inn i neste uten pause, slik at kroppen din er i konstant bevegelse.

Tai chi har mange forskjellige stiler. Hver stil kan ha sin egen subtile vekt på ulike tai chi prinsipper og metoder. Det er også variasjoner innenfor hver stil. Noen kan fokusere på helse vedlikehold, mens andre fokuserer på kampsport aspektet av tai chi.

Hvem kan gjøre tai chi

Tai chi er lav effekt og setter minimal belastning på muskler og ledd, noe som gjør det generelt trygt for alle uansett alder og kondisjon. Faktisk, fordi tai chi er lav effekt, kan det være spesielt egnet hvis du er en eldre voksen som ellers ikke kan utøve.

Stressmestring. Tai chi: En skånsom måte å bekjempe stress.
Stressmestring. Tai chi: En skånsom måte å bekjempe stress.

Du kan også finne tai chi attraktivt fordi det er billig, krever ikke spesielt utstyr og kan gjøres inne eller ute, enten alene eller i en gruppe.

Selv om tai chi er generelt trygt, kvinner som er gravide eller folk med felles problemer, bør ryggsmerter, frakturer, alvorlig osteoporose eller en brokk rådføre seg med helsepersonell før du prøver tai chi. Modifisering eller unngåelse av visse stillinger kan anbefales.

Se også

Tai chi: En skånsom måte å bekjempe stress

Hvorfor prøve tai chi?

Når lært riktig og utføres regelmessig, kan tai chi være en positiv del av en helhetlig tilnærming for å forbedre din helse. Fordelene med tai chi er:

 • Redusert stress og angst
 • Økt aerob kapasitet
 • Økt energi og utholdenhet
 • Økt fleksibilitet, balanse og smidighet
 • Økt muskelstyrke og definisjon

Noen bevis indikerer at tai chi også kan hjelpe:

 • Forbedre kvaliteten på søvnen
 • Styrke immunforsvaret
 • Lavere kolesterolnivå og blodtrykk
 • Forbedre leddsmerter
 • Forbedre symptomer på hjertesvikt
 • Forbedre den generelle trivsel i eldre voksne
 • Redusere risiko for fall hos eldre voksne

Hvordan komme i gang med tai chi

Selv om du kan leie eller kjøpe videoer og bøker om tai chi, vurdere å søke veiledning fra en kvalifisert tai chi instruktør for å få fullt utbytte og lære riktig teknikk.

Du kan finne tai chi klasser i mange lokalsamfunn i dag. For å finne en klasse nær deg, ta kontakt med lokale treningssentre, helse klubber og eldresentre. Tai chi instruktører trenger ikke å være lisensiert eller delta på et standard treningsprogram. Så sørg for å spørre om en instruktør opplæring og erfaring, og få anbefalinger om mulig.

En tai chi instruktør kan lære deg bestemte posisjoner og hvordan å regulere pustingen din. En instruktør kan også lære deg hvordan å praktisere tai chi trygt, spesielt hvis du har skader, kroniske tilstander, eller balanse eller koordinasjon problemer. Selv om tai chi er langsom og forsiktig, med praktisk talt ingen negative bivirkninger, er det mulig å bli skadet hvis du ikke vet hvordan du gjør tai chi riktig.

Til slutt kan du føle deg trygg nok til å gjøre tai chi på egen hånd. Men hvis du liker det sosiale elementet, bør du vurdere å holde seg med gruppen tai chi klasser.

Opprettholde fordelene av tai chi

Mens du kan få noen nytte av en 12-ukers tai chi klasse, kan du nyte større fordeler hvis du fortsetter tai chi på lang sikt og bli mer dyktig.

Du kan finne det nyttig å øve tai chi på samme sted og til samme tid hver dag for å utvikle en rutine. Men hvis tidsplanen er uberegnelig, gjør tai chi når du har noen minutter. Du kan også øve på beroligende sinn-kropp begrepene tai chi uten å utføre selve bevegelsene når du er i en stressende situasjon, for eksempel en trafikkork eller en spent arbeidet møte, for eksempel.

Se også