Sunn aldring

Lett blåmerker: vanlig som du alder

Hvis du opplever lett blåmerker, kanskje du har spørsmål om hva som forårsaker problemet og hva du kan gjøre med det. Finn ut hvilken rolle aldrende spiller i blåmerker og når man skal oppsøke lege.

Nok et blåmerke. Hva som forårsaket den mørke, stygge merke på beinet ditt? Du kan ikke huske å komme borti noe. Det siste, men synes du skal blåmerker ofte. Er dette grunn til bekymring?

Lett blåmerker er vanlig med alderen. Selv om de fleste blåmerker er harmløse og forsvinner uten behandling, kan lett blåmerker noen ganger være et tegn på en mer alvorlig problem.

Hvorfor er lett blåmerker så vanlig hos eldre voksne?

De fleste blåmerker dannes når små blodkar (kapillærer) nær hudens overflate brytes av effekten av et slag eller skade - ofte på armer eller ben. Når dette skjer, blod lekker ut av skipene og i utgangspunktet fremstår som en lys eller mørk rød, lilla eller svart merke. Omsider kroppen reabsorbs blodet, og merket forsvinner.

Vanligvis hardere slag forårsake større blåmerker. Men hvis du lett får blåmerker, en liten bump - en du kanskje ikke engang merke - kan resultere i betydelig misfarging.

Noen mennesker - særlig kvinner - er mer utsatt for blåmerker enn andre. Etter hvert som du blir eldre, kan flere faktorer bidrar til lett blåmerker, inkludert:

  • Aldring kapillærer. Over tid vev støtte disse fartøyene svekkes, og kapillærveggene blitt mer skjør og utsatt for brudd.
  • Tynning hud. Med alderen blir huden tynnere og mister noe av det beskyttende fettlaget som hjelper pute blodårene fra skade. Overdreven eksponering for solen akselererer denne prosessen.

Kan medisiner og kosttilskudd bidra til lett blåmerker?

Blodfortynnende legemidler som aspirin og warfarin (Coumadin) eller medisiner som klopidogrel (Plavix) redusere blodets evne til å levre seg. Som et resultat, kan blødning fra kapillærskade ta lengre enn normalt for å stoppe - som gjør det mulig for blod nok til å lekke ut og forårsake en skramme.

Aktuelt og systemiske kortikosteroider - som kan brukes til å behandle ulike tilstander, inkludert allergier, astma og eksem - føre til at huden tynn, noe som gjør det lettere å knuse. Enkelte kosttilskudd, slik som fiskeolje og ginkgo, også kan øke blåmerker risiko på grunn av en blodfortynnende effekt.

Ikke slutt å ta medisiner hvis du opplever økt blåmerker. Konsultere legen din om dine bekymringer. I tillegg, sørg for at legen er klar over eventuelle kosttilskudd du tar - spesielt hvis du tar dem mens du er på et blodfortynnende medikament. Legen kan anbefale å unngå visse over-the-counter medisiner eller kosttilskudd.

Se også

Lett blåmerker: vanlig som du alder

Når blir lett blåmerker indikerer en mer alvorlig problem?

Sunn aldring. Lett blåmerker: vanlig som du alder.
Sunn aldring. Lett blåmerker: vanlig som du alder.

Lett blåmerker indikerer noen ganger en alvorlig underliggende tilstand, for eksempel en blod-clotting problem eller en blodsykdom. Konsultere legen din dersom du:

  • Har uvanlig store eller smertefulle blåmerker, spesielt hvis blåmerker synes å utvikle uten kjent årsak
  • Har lett blåmerker og unormal blødning andre steder, for eksempel fra nese, tannkjøtt eller tarmkanalen
  • Plutselig begynner blåmerker, spesielt hvis du nylig startet en ny medisin
  • Utvikle blåmerker under en sykdom i tillegg til feber eller forvirring

Disse tegn og symptomer kan tyde på lave nivåer av eller unormalt fungerende blodplater - komponenter i blodet som bidrar til det blodpropp etter en skade - eller problemer med proteiner som hjelper blodpropp. Å diagnostisere årsaken til blåmerker, kan legen sjekke blod blodplater eller gjøre tester som måler evnen til blodet å koagulere.

Andre alvorlige årsaker til blåmerker omfatter vold eller overgrep. Hvis en kjær har en uforklarlig blåmerke, spesielt i en uvanlig sted, for eksempel rundt øynene eller ansiktet, spør om muligheten for misbruk.

Hvordan kan jeg forebygge eller behandle blåmerker?

For å hindre mindre blåmerker, eliminere husholdningenes rot som kan føre til støt eller fall. Langermede skjorter og bukser kan gi et ekstra lag med beskyttelse for huden din. Begrense langvarig eksponering for solen for å hjelpe deg å unngå sine aldrende effekter og en resulterende økt risiko for blåmerker.

Når et blåmerke har dannet imidlertid ikke mye som kan gjøres for å behandle den. De fleste blåmerker slutt forsvinne som kroppen reabsorbs blodet - selv om helbredelse kan ta lengre tid som du alder. Hvis blåmerke er hovent, kan det hjelpe å bruke en kald komprimere og heve det berørte området. Etter at hevelsen reduseres, kan en varm komprimere fart fjerning av blodet. Hvis synet av et blåmerke plager deg, dekke den med klær eller sminke.

Du er kanskje ikke i stand til å eliminere lett blåmerker. Imidlertid kan ta enkle forholdsregler for å beskytte huden din og unngå skade gå en lang vei mot å holde deg blåmerke-fri.

Se også