Syfilis

Definisjon

Syfilis er en bakteriell infeksjon vanligvis spres ved seksuell kontakt. Sykdommen starter som en smertefri sår - vanligvis på kjønnsorganer, endetarm eller munnen. Syfilis sprer seg fra person til person via hud eller slimhinner kontakt med disse sårene.

Etter den første infeksjonen, kan syfilis bakterier ligge latent i kroppen i flere tiår før de blir aktive igjen. Tidlig syfilis kan kureres, noen ganger med en enkelt injeksjon av penicillin. Uten behandling kan syfilis alvorlig skade hjertet, hjernen eller andre organer, og kan være livstruende.

Syfilis priser i Europa har vært stigende siden 2000, særlig blant menn som har sex med menn. Genital sår forbundet med syfilis kan gjøre det lettere å bli smittet med HIV, viruset som forårsaker AIDS.

Se også

Symptomer

Syfilis utvikler i etapper, og symptomene varierer med hvert trinn. Men stadier kan overlappe, og symptomene ikke alltid oppstår i samme rekkefølge. Du kan være infisert med syfilis og ikke merke noen symptomer i mange år.

Syfilis. Tertiær eller sen syfilis.
Syfilis. Tertiær eller sen syfilis.

Primær syfilis
De første tegn på syfilis er et lite sår, som kalles en chancre (SHANG-kur). Sår vises på stedet der bakterien kom inn i kroppen din. Mens de fleste mennesker smittet med syfilis utvikle bare én chancre, noen mennesker utvikler flere av dem. Den chancre utvikler vanligvis ca tre uker etter eksponering. Mange som har syfilis ikke merke chancre fordi det er vanligvis smertefri, og det kan være skjult i vagina eller rektum. Den chancre vil gro av seg selv i løpet av seks uker.

Sekundær syfilis
Innen et par uker etter den opprinnelige chancre helbredelse, kan du oppleve et utslett som begynner på bagasjerommet men til slutt dekker hele kroppen - selv håndflatene og fotsålene. Dette utslett er vanligvis ikke kløende og kan være ledsaget av vorte-lignende sår i munnen eller kjønnsorganene. Noen mennesker opplever også muskelsmerter, feber, sår hals og hovne lymfekjertler. Disse symptomene kan forsvinne i løpet av noen uker eller gjentatte ganger komme og gå så lenge som et år.

Latent syfilis
Hvis du ikke blir behandlet for syfilis, beveger sykdommen fra den sekundære til latent (skjult) stadium, når du ikke har symptomer. Den latente fasen kan vare i mange år. Tegn og symptomer kan aldri vende tilbake, eller sykdommen kan utvikle seg til tertiær (tredje) scenen.

Tertiær eller sen syfilis
Rundt 15 til 30 prosent av personer som er smittet med syfilis som ikke får behandling vil utvikle komplikasjoner kjent som høyere, eller sent, syfilis. I sene stadier, kan sykdommen skade hjernen, nerver, øyne, hjerte, blodårer, lever, bein og ledd. Disse problemene kan oppstå mange år etter den opprinnelige, ubehandlet infeksjon.

Medfødt syfilis
Barn som fødes av kvinner som har syfilis kan bli smittet gjennom morkaken eller under fødselen. De fleste nyfødte med medfødt syfilis har ingen symptomer, selv om noen opplever et utslett på håndflatene sine hender og fotsålene. Senere symptomer kan omfatte døvhet, tenner misdannelser og sadel nese - der neseryggen kollapser.

Små støt eller svulster. Nevrologiske problemer.
Små støt eller svulster. Nevrologiske problemer.

Når bør du oppsøke lege
Ring legen din dersom du eller barnet ditt opplever noen uvanlig utflod, sår eller utslett - spesielt hvis det skjer i lysken.

Se også

Årsaker

Årsaken til syfilis er en bakterie som heter Treponema pallidum. Den vanligste ruten for overføring er gjennom kontakt med en smittet person er sår under seksuell aktivitet. Bakteriene inn i kroppen gjennom mindre kutt eller sår i huden eller slimhinnene. Syfilis er smittsom i løpet av sine primære og sekundære stadier, og noen ganger i tidlig latent periode.

Mindre vanlig, kan syfilis spres gjennom direkte ubeskyttet nærkontakt med en aktiv lesjon (for eksempel under kyssing) eller gjennom en infisert mor til hennes baby under graviditet eller fødsel (medfødt syfilis).

Syfilis kan ikke spres ved å bruke samme toalett, badekar, klær eller bestikk, eller fra dørhåndtak, svømmebasseng eller boblebad.

Selv om du har blitt kurert for syfilis, kan du bli re-infisert hvis du har kontakt med noens syfilis sår.

Se også

Risikofaktorer

Du står overfor en økt risiko for å få syfilis hvis du:

 • Engasjere seg i ubeskyttet sex
 • Ha sex med flere partnere
 • Er en mann som har sex med menn
 • Er smittet med HIV, viruset som forårsaker AIDS

Se også

Komplikasjoner

Uten behandling kan syfilis føre til skader i hele kroppen din. Syfilis øker også risikoen for HIV-smitte og for kvinner, kan føre til problemer under graviditet. Behandling kan bidra til å forhindre fremtidige skader, men kan ikke reparere eller reversere skader som allerede er oppstått.

Små støt eller svulster
Kalt gummas, kan disse humper utvikle seg på huden din, bein, lever eller noe annet organ i sent stadium av syfilis. Gummas forsvinner vanligvis etter behandling med antibiotika.

Nevrologiske problemer
Syfilis kan føre til en rekke problemer med nervesystemet, inkludert:

 • Stroke
 • Meningitt
 • Døvhet
 • Synsproblemer
 • Demens

Karproblemer
Dette kan omfatte svulmende (aneurisme) og betennelse i aorta - kroppens hovedpulsåre - og andre blodkar. Syfilis kan også skade hjerteklaffene.

HIV-infeksjon
Voksne med seksuelt overførbare syfilis eller andre genitale sår har anslagsvis to-til femdoblet økt risiko for hivsmitte. En syfilis sår kan blø lett, og gir en enkel måte for HIV inn i blodbanen under seksuell aktivitet.

Graviditet og fødsel komplikasjoner
Hvis du er gravid, kan du passere syfilis til det ufødte barnet. Medfødt syfilis øker sterkt risikoen for spontanabort, dødfødsel eller nyfødt død i løpet av få dager etter fødselen.

Se også

Tester og diagnose

Syfilis kan diagnostiseres ved å teste prøver av:

 • Blod. Blodprøver kan bekrefte tilstedeværelse av antistoffer som kroppen produserer for å bekjempe infeksjoner. De antistoffer mot bakterier som forårsaker syfilis forblir i kroppen i mange år, så testen kan anvendes for å bestemme en nåværende eller tidligere infeksjon.
 • Væske fra sår. Legen kan skrape en liten prøve av celler fra en sår til å bli analysert av mikroskop i et laboratorium. Denne testen kan bare gjøres ved primær eller sekundær syfilis, når sår er til stede. Skraping kan avsløre tilstedeværelsen av bakterier som forårsaker syfilis.
 • Spinalvæsken. Hvis det er mistanke om at du har nervesystemet komplikasjoner av syfilis, kan legen også foreslå å samle inn en prøve av spinalvæske gjennom en prosedyre som kalles en spinalpunksjon (Spinal Tap).

Se også

Behandlinger og medisiner

Når diagnostisert og behandlet i en tidlig fase, er syfilis lett å kurere. Den foretrukne behandling i alle ledd er penicillin, antibiotika medisiner som kan drepe organismen som forårsaker syfilis. Hvis du er allergisk mot penicillin, vil legen foreslå en annen antibiotika.

En enkelt injeksjon av penicillin kan stoppe sykdommen fra framdrift hvis du har blitt smittet for mindre enn et år. Hvis du har hatt syfilis i mer enn et år, kan det hende du trenger flere doser.

Penicillin er den eneste anbefalte behandling for gravide kvinner med syfilis. Kvinner som er allergiske mot penicillin kan gjennomgå en desensitization prosess som kan tillate dem å ta penicillin. Selv om du er behandlet for syfilis under svangerskapet, bør det nyfødte barnet får også antibiotikabehandling.

Den første dagen du får behandling du kan oppleve det som kalles den Jarisch-Herxheimer reaksjon. Tegn og symptomer inkluderer feber, frysninger, kvalme, verkende smerter og hodepine. Denne reaksjonen vanligvis ikke vare mer enn en dag.

Behandling oppfølging
Når du er behandlet for syfilis, vil legen be deg om å:

 • Ha regelmessige blodprøver og eksamener for å sørge for at du svarer på den vanlige dosen av penicillin.
 • Unngå seksuell kontakt før behandlingen er ferdig og blodprøver viser at infeksjonen har blitt kurert.
 • Informer dine sex-partnere, slik at de kan bli testet og få behandling om nødvendig.
 • Testes for HIV-infeksjon.

Se også

Forebygging

For å hindre spredning av syfilis, følger disse forslagene:

 • Avstå eller være monogame. Den eneste sikre måten å unngå syfilis er å gi avkall på å ha sex. Den neste beste alternativet er å ha gjensidig monogamt sex med en partner som er infisert.
 • Bruk en latex kondom. Kondomer kan redusere risikoen for å pådra syfilis, men bare hvis kondomet dekker syfilis sår.
 • Unngå narkotiske stoffer. Overdreven bruk av alkohol eller andre rusmidler kan skyen din dom og føre til usikre seksuell praksis.

Screening for gravide
Folk kan være infisert med syfilis og ikke vet det. I lys av den ofte dødelige effekter syfilis kan ha på ufødte barn, helsemyndigheter anbefaler at alle gravide kvinner skal screenes for sykdommen.

Se også