Tilt table test

Definisjon

En tilt table test brukes til å vurdere årsaken til uforklarlig besvimelse (synkope). Under en tilt table test, ligger du på et bord som beveger seg fra en horisontal til vertikal posisjon. Hjertefrekvensen og blodtrykket overvåkes hele tilt table test.

Legen kan anbefale en tilt table test hvis du har hatt gjentatte, uforklarte besvimelsesanfall. En tilt table test kan også være aktuelt å undersøke årsaken til besvimelse hvis du har besvimt bare én gang, men en annen episode vil sette deg i høy risiko for skade på grunn av arbeidsmiljøet, medisinsk historie, alder eller andre forhold.

Vipp table test. Plasser klissete flekker (elektroder) på bryst, ben og armer.
Vipp table test. Plasser klissete flekker (elektroder) på bryst, ben og armer.

Leger bruker en tilt table test for å diagnostisere årsaken til besvimelse. Under testen, er ditt blodtrykk og hjertefrekvens overvåkes. Du begynner med å ligge flatt på et bord. Stroppene er satt rundt kroppen din å holde deg på plass. Deretter er tabellen tippes å heve kroppen din til en head-up posisjon - simulere en endring i posisjon fra liggende til stående. Denne testen gjør det mulig for leger å evaluere kroppens kardiovaskulære reaksjon på endringer i posisjon.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen kan anbefale en tilt table test hvis han eller hun mistenker at neurocardiogenic synkope er ansvarlig for besvimelse din og trenger ytterligere testing for å bekrefte diagnosen.

Neurocardiogenic synkope skjer når den delen av nervesystemet som kontrollerer blodstrømmen endrer hjertefrekvensen og senker blodtrykket for en kort tid. Deretter strømmer mindre blod til hjernen din, og du kan besvime. Denne typen synkope kalles også vasovagal synkope, refleks synkope, og felles besvime.

Med neurocardiogenic synkope, kan du eller kanskje ikke har faresignaler, for eksempel hud blekhet, svakhet, svetting, tåkesyn og kvalme. Neurocardiogenic synkope er ofte en reaksjon på noe som synet av blod eller en oppskakende situasjon. Men det kan skje uten noen klar trigger. Denne typen synkope skjer når du står eller sitter.

Se også

Risiko

En tilt table test er generelt trygt, og komplikasjoner er sjeldne. Men, som med alle medisinske prosedyre, utfører det en risiko for komplikasjoner.

Potensielle komplikasjoner omfatter:

 • Langvarig lavt blodtrykk
 • Langvarig pause mellom hjerteslag (asystole)

Disse komplikasjonene vanligvis gå bort når tabellen som du ligger på under testen tilbake til en horisontal posisjon.

Se også

Hvordan du forbereder

Du kan bli bedt om ikke å spise eller drikke i to timer eller mer før en tilt table test. Du kan ta dine medisiner som vanlig, med mindre legen din forteller deg noe annet.

Se også

Hva du kan forvente

Før du starter tilt table test, vil et medlem av helsevesenet team gjøre følgende for å forberede deg for testen:

 • Plasser klissete flekker (elektroder) på bryst, ben og armer. Elektrodene er koblet sammen med ledninger til et elektrokardiogram (EKG eller EKG) maskin som overvåker hjerterytmen.
 • Plasser en blodtrykket cuff på fingeren, på armen eller på både å sjekke blodtrykket under tilt table test.
 • Hvis nødvendig, plasser en intravenøs (IV) linjen i en blodåre i armen for å levere medisiner under den andre delen av testen, hvis det er nødvendig.

Under en tilt table test
For testen, ligger du ned på et bord som kan flyttes fra en horisontal til vertikal posisjon. Bordet har en fotstøtte og bilbelter. Beltene er plassert rundt kroppen din under testen for å sikre at du ikke sklir av bordet. Når du er plassert på bordet, utvikler testen på denne måten:

 • Hjertefrekvensen og blodtrykket overvåkes i ca fem minutter mens du ligger flatt (horisontalt).
 • Sengen blir deretter flyttet til en vertikal posisjon (om en 60 - til 90-graders vinkel).
 • Avhengig av årsaken til tilt table test, kan du bo i vertikal stilling i ca fem til ti minutter, eller du kan stå i vertikal stilling i opptil 45 minutter.
 • Mens du er i vertikal stilling, forblir du så rolig som mulig. Under testen, hvis du føler symptomer som kvalme, svette, svimmelhet eller uregelmessig hjerteslag, forteller et medlem av helsevesenet team.
 • Hvis du ikke svak eller opplever andre symptomer etter 45 minutter, medisinering isoproterenol (Isuprel) gis gjennom en IV linje. Denne medisinen senker diastolisk blodtrykk (det nederste tallet i en blodtrykksmåling), senker perifer vaskulær motstand, øker hjertefrekvensen og kan be unormal nervesystemet refleks som fører til vasovagal eller neurocardiogenic synkope.
 • Deretter forblir i oppreist stilling og blir overvåket for ytterligere 15 til 20 minutter.

Etter en tilt table test
Hvis du besvimer når som helst under testen mens du er i vertikal posisjon, er tabellen tilbake til en horisontal stilling umiddelbart, og du overvåkes nøye. De fleste gjenvinne bevissthet nesten umiddelbart. I noen tilfeller, hvis blodtrykk og hjertefrekvens indikere at du er i ferd med å besvime, er tabellen tilbake til en horisontal posisjon, og du kan faktisk ikke miste bevisstheten.

Når tilt table testen er fullført, kan du gå tilbake til dine vanlige aktiviteter for resten av dagen.

Se også

Resultater

Resultatene av en tilt table test er basert på hvorvidt du besvimer under testen, og hva som skjer med blodtrykket og hjertefrekvensen. Avhengig av resultatene, kan legen anbefale ytterligere tester for å utelukke andre årsaker til besvimelse.

Se også