Transurethral mikrobølgeovn terapi (TUMT)

Definisjon

Transurethral mikrobølgeovn terapi (TUMT) er en poliklinisk prosedyre for å behandle urin symptomer forårsaket av en forstørret prostata, en tilstand som kalles benign prostatahyperplasi (BPH). Den brukes sjeldnere nå enn det var i fortiden og har generelt blitt erstattet av nyere behandlinger.

Under TUMT, er en liten mikrobølgeovn antenne inn gjennom tuppen av penis inn i røret som fører urinen fra blæren (urinrøret). Legen kjører antennen til den når området av urinrøret omgitt av prostata. Antennen sender ut en dose av mikrobølgeenergi som varmer opp og ødelegger overskudd prostatavev blokkerende urinstrømmen.

TUMT er ett av flere alternativer for behandling av en forstørret prostata. For å bestemme riktig behandling valget for deg, vil legen vurdere hvor alvorlige symptomene er, hvilke andre helseproblemer du har, og størrelsen og formen på prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

TUMT er en behandling for å lette urin symptomer og komplikasjoner som følge av blokkerte urin flow, vanligvis fra mindre, høyt utvalgte prostata pasienter, for eksempel:

 • Hyppig, presserende behov for å urinere
 • Problemer med å starte urinering
 • Sakte (forlenget) urinering
 • Økt hyppighet av vannlating om natten (nocturia)
 • Stopper og starter igjen mens urinering
 • Følelsen du ikke kan helt tømme blæren
 • Urinveisinfeksjoner

TUMT forbedrer urin flyt i noen, men ikke alle, menn. Denne prosedyren er generelt mer effektive enn er medisiner på å forbedre urinstrøm, men mindre effektive enn kirurgiske metoder, som f.eks transuretral reseksjon av prostata (TURP), HoLEP og åpen prostatektomi enkel. Det kan ta litt tid, fra uker til måneder, for å se resultatene av prosedyren.

Imidlertid har TUMT flere fordeler fremfor kirurgi:

 • Det kan gjøres på poliklinisk basis, så en overnatting sykehus opphold er ikke nødvendig.
 • Det krever ikke generell eller spinal anestesi.
 • Den har en lavere risiko for å forårsake kraftig blødning.
 • Det er mindre sannsynlighet for å forårsake erektil dysfunksjon eller andre seksuelle bivirkninger.
 • Det er et alternativ for menn som trenger å unngå kirurgi på grunn av andre helseproblemer.

Se også

Risiko

Risiko for TUMT inkluderer:

 • Urinretensjon. Du kan ha problemer med vannlating for et par dager etter inngrepet. Inntil du kan urinere på egen hånd, må du ha et rør (kateter) inn i penis til å gjennomføre urinen ut av blæren.
 • Urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner er en mulig komplikasjon etter en forstørret prostata prosedyre. En infeksjon er stadig mer sannsynlig jo lenger du har et rør for å drenere urin (urin kateter) på plass etter inngrepet. Det kan kreve antibiotika eller annen behandling.
 • Innsnevring (innsnevringen) av urinrøret eller blærehalsen. Noen ganger TUMT smalner røret som fører urin fra blæren (urethra), eller det område hvor urinrøret fester seg til blæren (blærehalsen). Dette kan gjøre urinering vanskelig og kan kreve ytterligere behandling for å korrigere.
 • Tørr orgasme. TUMT kan forårsake retrograd ejakulasjon, noe som betyr at sæd utgitt under seksuell klimaks (ejakulasjon) kommer inn i blæren i stedet for å gå ut av penis. Retrograd ejakulasjon er ikke skadelig og generelt påvirker ikke seksuell nytelse. Men det kan påvirke din evne til å bli far.
 • Behov for gjentatt behandling. Fleste menn som har TUMT vil kreve oppfølging behandling med TURP eller annet prostata prosedyre. Behandling er nødvendig enten fordi symptomene komme tilbake, eller fordi de aldri tilstrekkelig forbedre.
Transurethral mikrobølgeovn terapi (TUMT). Urinveisinfeksjon.
Transurethral mikrobølgeovn terapi (TUMT). Urinveisinfeksjon.

På grunn av mulige komplikasjoner, kan TUMT ikke være et behandlingsalternativ hvis du har eller har hatt:

 • En penile implantat
 • Uretrastriktur - innsnevring av urinrøret
 • Stråling behandlinger i bekken-området

Se også

Hvordan du forbereder

Før prosedyren, kan legen din ønsker å gjøre en test som bruker et omfang å se inni urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gjør det mulig for legen å sjekke størrelsen på prostata og undersøke urinveiene. Legen din kan også være lurt å gjøre andre tester, for eksempel blodprøver eller tester for å spesifikt måle prostata eller urin flyt.

Følg legens instruksjoner om hva du skal gjøre før behandlingen. Her er noen spørsmål å diskutere med legen din:

 • Dine medisiner. Fortell legen din om alle reseptbelagte, over-the-counter eller kosttilskudd du tar. Dette er spesielt viktig hvis du tar blodfortynnende medisiner, for eksempel warfarin (Coumadin) eller klopidogrel (Plavix) og reseptfrie smertestillende midler som aspirin, ibuprofen (advil, motrin IB, andre) og naproxen (Aleve, andre).
 • Fasting før inngrepet. Legen din kan be deg om å ikke spise eller drikke noe etter midnatt. Om morgenen den prosedyren, ta bare de medisiner legen din forteller deg til med en liten slurk vann.
 • Ordninger etter inngrepet. Du ikke vil være i stand til å kjøre selv hjem etter inngrepet, så du må sørge for noen til å kjøre deg hjem.
 • Aktivitet restriksjoner. Legen din vil sannsynligvis be deg om å unngå anstrengende aktivitet, for eksempel tunge løft, i tre til fem dager etter inngrepet. Du bør også vente med å ha sex før legen sier det er OK. De fleste menn kan gjenoppta seksuell aktivitet ca to uker etter inngrepet.

Se også

Hva du kan forvente

TUMT tar omtrent en time. Det er vanligvis gjøres som et poliklinisk prosedyre, som betyr at du vil gå hjem dagen av prosedyren.

Du vil bli gitt lokalbedøvelse til nummen prostata området. Bedøvelsen kan settes inn gjennom tuppen av penis, eller gitt i et skudd via endetarmen eller i mellomrommet mellom pungen og anus (perineum).

Du vil sannsynligvis ha intravenøs (IV) sedering. Med IV sedasjon, vil du være døsig, men være bevisst under inngrepet.

Innsnevring (innsnevringen) av urinrøret eller blærehalsen. Behov for gjentatt behandling.
Innsnevring (innsnevringen) av urinrøret eller blærehalsen. Behov for gjentatt behandling.

Under prosedyren
Legen vil sette inn et kateter med en mikrobølgeovn antenne inn i urinrøret. Et termometer er satt inn i endetarmen for å sjekke temperaturen. Begge vil ha ballonger festet at holde dem på plass. Legen kan sjekke plasseringen av kateteret og rektal termometer ved hjelp av en ultralyd-maskin.

Når antennen er i nøyaktig riktig sted, vil legen starte prosedyren. Den mikrobølgeantenne vil føre til akkurat nok varme til å ødelegge prostata vev blokkerer din urin flyt, men ikke nok til å skade annet vev.

Under mikrobølgebehandling, sirkulerer vannet rundt tuppen og sidene av antennen for å beskytte urinrøret for varme. Legen din vil gi deg nok smertestillende medikamenter slik at det ikke vil skade for mye - men du vil likevel kjenne litt varme og ubehag i prostata og blære områder.

Legen vil spørre deg om din smerte nivå og justere behandlingen for å sikre at du får nok varme til å forbedre dine symptomer - men ikke så mye at det fører til unødig skade. Du må bo så stille som mulig under selve mikrobølgeovn behandling. Lengden av behandlingen varierer avhengig av legens preferanser og type mikrobølgeovn terapi maskin som brukes.

Under behandlingen kan du ha et sterkt ønske om å urinere og kan føle blære spasmer - opplevelser som vanligvis går bort etter at behandlingen er ferdig.

Etter inngrepet
Etter TUMT, kan du ha en tube (Foley kateter) settes inn i tuppen av penis som strekker seg inn i blæren. Dette gjør det mulig å passere urin før du kan urinere på egen hånd.

Kortsiktige bivirkninger av TUMT kan inneholde:

 • Blod i urinen (hematuri). Denne bør ikke vare mer enn et par dager etter inngrepet.
 • Irriterer urin symptomer. Du kan oppleve smertefull vannlating, problemer med vannlating, eller et presserende eller hyppig behov for å urinere. Disse symptomene vanligvis bedre i løpet av noen få uker.

Se også

Resultater

Flere uker til måneder kan passere før du ser en merkbar forbedring i urin symptomer. Det er fordi kroppen din trenger tid til å bryte ned og absorbere overgrodd prostata vev som er blitt ødelagt av mikrobølgeovn energi.

Etter TUMT, er det viktig å ha en digital endetarms eksamen én gang i året for å sjekke prostataen og skjermen for prostatakreft, som du vanligvis ville. Hvis du merker noen forverring urin symptomer, gjøre en avtale for å se din lege. Noen menn trenger gjentatt behandling i tide.

Se også