Transurethral nål ablasjon (tunfisk)

Definisjon

Transurethral nål ablasjon (tunfisk) er en poliklinisk prosedyre for å behandle urin symptomer forårsaket av en forstørret prostata, en tilstand som kalles benign prostatahyperplasi (BPH). Denne prosedyren kalles også radiofrekvensablasjon eller RF terapi.

Transurethral nål ablasjon (tunfisk). Urinveisinfeksjon.
Transurethral nål ablasjon (tunfisk). Urinveisinfeksjon.

Under tunfisk, er et spesielt tilpasset visuell instrument (cystoscope) inn gjennom tuppen av penis inn i røret som fører urinen fra blæren (urinrøret). Bruke cystoscope, guider legen et par små nåler inn i prostata vev som er å trykke på urinrøret. Deretter radiobølger er ført gjennom nålene for å skape arrvev. Dette arrdannelse krymper prostata vev, åpne opp urin kanalen slik at urinen kan flyte lettere.

Tunfisk er en av flere alternativer for behandling av BPH. For å bestemme riktig behandling valget for deg, vil legen vurdere hvor alvorlige symptomene er, hvilke andre helseproblemer du har, og størrelsen og formen på prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

Tunfisk er brukt for å lette urin symptomer og komplikasjoner som følge av blokkerte urin flow, for eksempel:

 • Hyppig, presserende behov for å urinere
 • Problemer med å starte urinering
 • Sakte (forlenget) urinering
 • Økt hyppighet av vannlating om natten (nocturia)
 • Stopper og starter igjen mens urinering
 • Følelsen du ikke kan helt tømme blæren
 • Urinveisinfeksjoner

En rekke fremgangsmåter er tilgjengelige for å behandle BPH. På lang sikt kan TUNA være mindre effektive enn kirurgiske alternativer, for eksempel transurethral reseksjon av prostata (TURP) og åpen prostatektomi. Men tunfisk har flere fordeler fremfor tradisjonell kirurgi:

 • Det er vanligvis gjort uten en overnatting sykehus opphold (på poliklinisk basis).
 • Det er mindre sannsynlighet for å forårsake blødninger og andre komplikasjoner enn gjør kirurgi.
 • Det kan være et tryggere alternativ hvis kirurgi er ikke et godt valg for deg på grunn av visse andre helseproblemer.
 • Det er mindre sannsynlighet for å forårsake problemer med å holde urin (urininkontinens) enn kirurgi.

Se også

Risiko

Risiko for tunfisk er:

 • Urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner er en mulig komplikasjon etter en forstørret prostata prosedyre. En infeksjon er stadig mer sannsynlig jo lenger du har et rør for å drenere urin (urin kateter) på plass etter inngrepet. Det kan kreve antibiotika eller annen behandling.
 • Behov for gjentatt Noen menn som har tunfisk senere krever mer behandling for å lette urin symptomer -. Vanligvis kirurgi. Noen menn trenger videre behandling fordi de utvikler langsiktig prostata irritasjon som kan føre til hevelse og smerter (kronisk prostatitt).
 • Nyoppstått eller forverring urin symptomer. I noen tilfeller kan tunfisk resultere i en kronisk betennelse i prostata som kan forårsake Irritasjonsymptomer urin symptomer som frekvens, haster og i noen tilfeller smerte med vannlating.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du gjør noe forstørret prostata prosedyre, kan legen din ønsker å gjøre en test som bruker en visuell omfang til å se inni urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gjør det mulig for legen å sjekke størrelsen på prostata og undersøke urinveiene. Legen din kan også være lurt å gjøre andre tester, for eksempel blodprøver eller tester for å måle urin flyt.

Følg legens instruksjoner om hva du skal gjøre før behandlingen. Her er noen spørsmål å diskutere med legen din:

 • Dine medisiner. Fortell legen din om alle reseptbelagte, over-the-counter eller kosttilskudd du tar. Dette er spesielt viktig hvis du tar blodfortynnende medisiner, for eksempel warfarin (Coumadin) eller klopidogrel (Plavix) og reseptfrie smertestillende midler som aspirin, ibuprofen (advil, motrin IB, andre) eller naproxen (Aleve, andre). Din kirurg kan be deg om å slutte å ta medisiner som øker risikoen for blødning flere dager før operasjonen.
 • Fasting før prosedyren. Legen vil sannsynligvis be deg om å ikke spise eller drikke noe etter midnatt. Om morgenen den prosedyren, ta bare de medisiner legen din forteller deg til med en liten slurk vann.
 • Ordninger etter inngrepet. Du ikke vil være i stand til å kjøre selv hjem etter inngrepet. Planlegger å ha noen tilgjengelig for å kjøre deg hjem. Spør legen din på forhånd hvor lenge du kan forvente å være på kirurgi eller sykehus.
 • Aktivitet restriksjoner. Legen vil sannsynligvis be deg om å unngå anstrengende aktivitet, for eksempel tunge løft, i tre til fem dager. Ikke ha sex før legen sier det er OK. De fleste menn kan gjenoppta seksuell aktivitet etter noen uker.
 • Tarm prep. Du kan få et klyster kit, som brukes til å tømme tarmer og endetarm hjemme, om morgenen operasjonsdagen. Kort tid før behandlingen din, vil du bli bedt om å urinere, slik at blæren er tom.

Se også

Hva du kan forvente

Behov for gjentatt behandling. Nyoppstått eller forverring urin symptomer.
Behov for gjentatt behandling. Nyoppstått eller forverring urin symptomer.

Tunfisk tar mindre enn en time. Det er vanligvis gjøres som et poliklinisk prosedyre, som betyr at du vil gå hjem den dagen for prosedyren.

Du vil bli gitt lokalbedøvelse til nummen prostata området. Bedøvelsen kan settes inn gjennom tuppen av penis, eller gitt i et skudd via endetarmen eller i området mellom pungen og anus (perineum). Du kan også ha intravenøs (IV) sedering. Med IV sedasjon, vil du være døsig, men være bevisst under inngrepet.

I noen tilfeller er spinalanestesi eller generell anestesi benyttes. Med spinal anestesi, du er nummen fra livet og ned. Med narkose, er du bevisstløs under inngrepet.

Under prosedyren
Et spesialtilpasset visuell instrument (cystoscope) er gått gjennom åpningen på penis inn i urinrøret. Legen din vil sette inn cystoscope til den når prostata området.

Når cystoscope er på plass, vil legen sette små nåler i prostata gjennom slutten av cystoscope. Deretter radiobølger passere gjennom dem for å varme opp og ødelegge prostata vev blokkerer urin flyt. Du kan føle litt smerte eller ubehag.

Etter inngrepet
Etter tunfisk, vil du ha et kateter som strekker seg gjennom tuppen av penis inn i blæren. Dette gjør det mulig å passere urin før du kan urinere på egen hånd.

Bivirkninger av tunfisk kan inneholde:

 • Blod i urinen (hematuri). Dette bør ikke vare mer enn et par dager etter inngrepet.
 • Irriterer urin symptomer. Du kan oppleve smertefull vannlating, problemer med vannlating, eller et presserende eller hyppig behov for å urinere. Disse symptomene vanligvis bedre i løpet av en uke eller så.
 • Midlertidig problemer med vannlating eller urinretensjon. En rekke menn har problemer med vannlating (urinretensjon) etter inngrepet. Hvis dette skjer, må du kanskje ha et kateter på plass for et par dager. I noen tilfeller, blir et kateter som trengs for et par uker eller lenger.
 • Urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner er en mulig komplikasjon etter en forstørret prostata prosedyre. En infeksjon er stadig mer sannsynlig jo lenger du har et kateter på plass og kan kreve antibiotika eller annen behandling. Noen menn har tilbakevendende urinveisinfeksjoner etter tunfisk.

Se også

Resultater

Flere uker kan passere før du ser en merkbar forbedring i urin symptomer. Det kan ta noen måneder for noen menn å merke store forbedringer. Det er fordi kroppen din trenger tid til å bryte ned og absorbere prostata vev som har blitt ødelagt.

Noen menn som har tunfisk til slutt vil trenge ekstra prosedyrer for forstørret prostata. Flere studier er nødvendig for å avgjøre den samlede, langsiktige effekten av tunfisk sammenlignet med andre prosedyrer.

Etter tunfisk, er det viktig å ha en digital endetarms eksamen én gang i året for å sjekke prostataen og skjermen for prostatakreft, som du vanligvis ville. Hvis du merker noen forverring urin symptomer, gjøre en avtale for å se din lege.

Se også