Transurethral snitt av prostata (TUIP)

Definisjon

Transurethral snitt av prostata (TUIP) er en type prostata kirurgi gjøres for å avlaste moderat til alvorlig urin symptomer forårsaket av prostata utvidelse, en tilstand som kalles benign prostatahyperplasi (BPH).

Under TUIP, er en kombinert visuell og kirurgisk instrument (resectoscope) inn gjennom tuppen av penis og inn i røret som fører urinen fra blæren (urinrøret). Urinrøret er omgitt av prostata vev. Legen kutter en eller to fordypninger i området der prostata og blæren er tilkoblet (blærehalsen) for å åpne opp den urin-kanal. Dette gjør det mulig å passere gjennom urinen lettere.

TUIP er ett av alternativene for behandling av urin symptomer forårsaket av BPH. For å avgjøre om TUIP eller annen behandling er et godt alternativ for deg, vil legen vurdere hvor alvorlige symptomene er, hvilke andre helseproblemer du har, og størrelsen og formen på prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

TUIP blir brukt til å lette urin symptomer forårsaket av en forstørret prostata. Symptomer kan omfatte:

 • Hyppig, presserende behov for å urinere
 • Problemer med å starte urinering
 • Sakte (forlenget) urinering
 • Økt hyppighet av vannlating om natten (nocturia)
 • Stopper og starter igjen mens urinering
 • Følelsen du ikke kan helt tømme blæren
 • Urinveisinfeksjoner

Selv om et antall fremgangsmåter er tilgjengelige for å behandle BPH, er TUIP et alternativ bare når prostatakjertelen er relativt lite - mindre enn omtrent 1 gram (30 ml) i størrelse. Hvis du har en større prostata eller har du alvorlige urin symptomer, kan en annen prosedyre være et bedre alternativ.

Se også

Risiko

Risiko for TUIP kan inneholde:

 • Midlertidig problemer med vannlating. Du kan ha problemer med vannlating (urinretensjon) for et par dager etter inngrepet. Inntil du kan urinere på egen hånd, må du ha en slange inn gjennom penis til å gjennomføre urinen ut av blæren (urin kateter).
 • Urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner er en mulig komplikasjon etter en forstørret prostata prosedyre. En infeksjon er stadig mer sannsynlig jo lenger du har et kateter på plass og kan kreve antibiotika eller annen behandling.
 • Problemer med å holde urin. Du kan ha problemer med å kontrollere vannlating (urininkontinens) rett etter operasjonen. Sjelden, er dette en langsiktig konsekvens av TUIP.
 • Tørr orgasme. TUIP kan forårsake retrograd ejakulasjon, noe som betyr at sæd utgitt under seksuell klimaks (ejakulasjon) kommer inn i blæren i stedet for å gå ut av penis. Retrograd ejakulasjon er ikke skadelig og generelt påvirker ikke seksuell nytelse. Men det kan påvirke din evne til å bli far.
 • Erektil dysfunksjon. Manglende evne til å beholde eller opprettholde en ereksjon er en mulig langsiktig bivirkning, men er mindre vanlig med TUIP enn med åpen prostatektomi eller med TURP.
 • Behov for ny behandling. Noen menn som har TUIP senere kreve oppfølging behandling med TURP eller annet prostata prosedyre. Behandling er nødvendig enten fordi symptomene går tilbake over tid eller fordi de aldri tilstrekkelig forbedre.

Se også

Hvordan du forbereder

Transurethral snitt av prostata (TUIP). Midlertidig problemer med vannlating.
Transurethral snitt av prostata (TUIP). Midlertidig problemer med vannlating.

Før prosedyren, kan legen din ønsker å gjøre en test som bruker en visuell omfang til å se inni urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gjør det mulig for legen å sjekke størrelsen på prostata og undersøke urinveiene. Legen din kan også være lurt å gjøre andre tester, for eksempel blodprøver eller tester for å måle urin flyt.

Følg legens instruksjoner om hva du skal gjøre før behandlingen. Her er noen spørsmål å diskutere med legen din:

 • Dine medisiner. Fortell legen din om eventuelle reseptbelagte eller over-the-counter medisiner eller kosttilskudd du tar. Dette er spesielt viktig hvis du tar blodfortynnende medisiner, for eksempel warfarin (Coumadin) eller klopidogrel (Plavix) og reseptfrie smertestillende midler som aspirin, ibuprofen (advil, motrin IB, andre) eller naproxen natrium (Aleve, andre). Din kirurg kan be deg om å slutte å ta medisiner som øker risikoen for blødning flere dager før operasjonen.
 • Fasting før prosedyren. Legen vil sannsynligvis be deg om å ikke spise eller drikke noe etter midnatt. Om morgenen den prosedyren, ta bare de medisiner legen din forteller deg til med en liten slurk vann.
 • Ordninger etter inngrepet. Du ikke vil være i stand til å kjøre selv hjem etter inngrepet. Du kan være i stand til å dra hjem samme dag som operasjonen, eller at du trenger å bli på sykehuset over natten. Spør legen din på forhånd når du kan forvente å dra hjem.
 • Aktivitet restriksjoner. Du kan ikke være i stand til å arbeide eller gjøre anstrengende aktivitet i flere uker etter operasjonen. Spør legen din hvor mye utvinning tid du kan trenge.

Se også

Hva du kan forvente

TUIP tar vanligvis 20 til 30 minutter. Du vil motta enten en narkose, som vil sette deg til å sove, eller en bedøvelse som blokkerer følelsen fra livet og ned (spinal blokk).

Under prosedyren
Legen kan sette lammende gel inni urinrøret og kan nummen prostata området med en injeksjon gitt gjennom endetarmen din.

Når bedøvelsen virker, vil legen sette en kombinert visuell og kirurgisk instrument (resectoscope) inn i tuppen av penis og utvide den til prostata området. Den resectoscope er utstyrt med en linse eller et kamera, en kappeanordning, og ventiler for å slippe væske til å vaske (vanne) operasjonen område. Den resectoscope er ca 12 inches (30,5 cm) lang og 1/2 tommer (1 centimeter) i diameter. Den har en lys, ventiler for styring av skyllevæske, og en elektrisk sløyfe for å skjære vev og tetningen blodkar. Skyllevæske brukes til å smøre urinrøret og skylle vekk blod.

Ved hjelp av resectoscope, legen gjør en eller to snitt på den indre overflate av prostata hvor blæren slutter seg til prostata (blærehalsen).

Urinveisinfeksjon. Problemer med å holde urin.
Urinveisinfeksjon. Problemer med å holde urin.

Etter inngrepet
Du kan være i stand til å forlate sykehuset samme dag som inngrepet, eller du kan trenge å overnatte. Snakk med legen din om hva du kan forvente, og eventuelle forholdsregler du må ta når du går hjem.

 • Du vil ha et kateter på plass som kommer inn gjennom tuppen av penis og går inn i blæren for å tømme urin inn i en oppsamlingspose. Kateteret kan bli stående i stedet for en eller to dager. I noen tilfeller, blir et kateter som er nødvendig for en lengre tidsperiode. Du kan urinere rundt kateteret, noe som er normalt fordi blæren kan presse mer urin ut enn kateteret kan romme. Legen din kan gi deg engangskatetre du kan sette inn på din egen et par ganger om dagen til du kan urinere igjen.
 • Vannlating kan være smertefullt, eller du kan ha en følelse av at det haster som urin passerer over kirurgiske området. Du kan også trenge å urinere oftere enn vanlig. Smertefull vannlating forbedrer vanligvis i 1-4 uker.
 • Forvent litt blod i urinen din rett etter operasjonen. Hvis du har blodpropp eller så mye blod i urinen din du ikke kan se gjennom den, ta kontakt med legen din.
 • Din evne til å gjenoppta seksuell aktivitet avhenger av hvor raskt du helbrede. Snakk med legen din om når det er greit for deg å ha sex igjen. Du vil sannsynligvis være i stand til å gjenoppta seksuell aktivitet etter noen uker.

Disse trinnene kan hjelpe deg å komme seg etter inngrepet.

 • Drikk rikelig med vann for å skylle ut blæren.
 • Unngå forstoppelse og straining under avføring. Spis fiber inneholder matvarer og unngå matvarer som kan forårsake forstoppelse. Spør legen din om du bør ta et avføringsmiddel, hvis du blir forstoppet.
 • Ikke ta blodfortynnende medisiner før legen sier det er OK.
 • Ikke gjør noe anstrengende aktivitet, for eksempel tunge løft, i fire til seks uker, eller inntil legen sier det er OK.

Se også

Resultater

I de fleste menn, forbedrer TUIP evnen til å urinere og letter relaterte symptomer. Det kan være et par uker til måneder før du merker fullt utbytte av behandlingen.

Legen vil ønske å ha regelmessig oppfølging avtaler for å sjekke tilstanden til prostata og å diskutere eventuelle symptom endringer.

Dersom prosedyren ikke gjør nok for å minske symptomene dine, må du kanskje vurdere ytterligere behandling trinn. En rekke menn som gjennomgår TUIP trenger en oppfølging prosedyre for å behandle prostata utvidelse, spesielt etter flere år har gått.

Etter TUIP, er det viktig å ha en digital endetarms eksamen én gang i året for å sjekke prostataen og skjermen for prostatakreft, som du vanligvis ville. Hvis du merker noen forverring urin symptomer, gjøre en avtale for å se din lege.

Se også