Tricuspid atresi

Definisjon

Tricuspid atresien er en hjertefeil tilstede ved fødselen (medfødt) hvori en av ventilene (Trikuspidalklaff) mellom to av hjertets kammer ikke er dannet. I stedet, det er solid vev mellom kamrene.

Hvis babyen er født med tricuspid atresia, kan blodet ikke strømmer gjennom hjertet og inn i lungene for å hente oksygen som det normalt ville. Resultatet er lungene kan ikke levere resten av babyens kropp med oksygen den trenger. Babyer med tricuspid atresia dekk lett, er ofte tungpustet og har blå-farget hud.

Tricuspid atresien behandles med kirurgi. De fleste babyer med tricuspid atresia som har kirurgi vil leve godt inn i voksenlivet, men oppfølgende operasjoner er ofte nødvendig.

Se også

Symptomer

Tricuspid atresia symptomene blir tydelige kort tid etter fødselen, og kan omfatte:

 • Blålig farge på huden og leppene (cyanose)
 • Pustevansker (dyspné)
 • Slitsomt lett, spesielt under feedings
 • Langsom vekst

Noen babyer med tricuspid atresia kan også utvikle symptomer på hjertesvikt, inkludert:

 • Trøtthet og svakhet
 • Kortpustethet
 • Hevelse (ødem) i bena, ankler og føtter
 • Hevelse i buken (ascites)
 • Plutselig vektøkning fra væskeansamling
 • Uregelmessig eller rask hjerterytme

Når bør du oppsøke lege
Fortell legen din dersom du opplever noen av de ovennevnte symptomene hos barnet ditt.

Se også

Årsaker

Tricuspid atresia oppstår under fosterets vekst når babyens hjerte utvikler seg. Mens noen faktorer som arv eller Down syndrom, kan øke barnets risiko for medfødte hjertefeil, som tricuspid atresia, årsaken til medfødt hjertesykdom er ukjent i de fleste tilfeller.

Den normale fungerende hjerte
Ditt hjerte er delt inn i fire kamre, to på høyre og to til venstre. I å utføre sin grunnleggende jobb - pumpe blod gjennom kroppen - ditt hjerte bruker sin venstre og høyre side for forskjellige oppgaver. På høyre side flytter blod til lungene. I lungene, oksygen beriker blod, som deretter sirkulerer til hjertets venstre side. Den venstre side av hjertet pumper blod inn i et stort fartøy kalles i aorta, som sirkulerer den oksygenrikt blod til resten av kroppen. Ventiler kontrollere flyten av blod inn og ut av kamrene i hjertet ditt. Disse ventilene åpne for å la blodet å gå til neste kammer eller til en av arteriene, og lukke de å holde blodet i å renne bakover.

Når ting går galt
I tricuspid atresia, kan høyre side av hjertet ikke riktig pumpe blod til lungene fordi trikuspidalklaffen, som ligger mellom det øvre høyre forkammer (atrium) og nedre høyre kammer (ventrikkel), mangler. I stedet en solid ark av vevsblokker blodstrømmen fra høyre forkammer til den høyre ventrikkel. Som et resultat, er den høyre ventrikkel vanligvis liten og underutviklede (hypoplastic).

Blod strømmer i stedet fra den øvre høyre kammer til det øvre venstre kammer gjennom et hull i veggen mellom dem (septum). Dette hullet er enten en hjertefeil (atrieseptumdefekt) eller en forstørret naturlig åpning (foramen ovale) som er ment å lukke kort tid etter fødselen. Hvis en baby med tricuspid atresia ikke har en atrial septumdefekt, kan barnet trenge en prosedyre for å lage denne åpningen.

Når blodet strømmer fra høyre forkammer til den venstre atrium, må hjertets venstre side pumpe blodet både til resten av kroppen og til lungene. Blodet når lungene fra venstre side av hjertet gjennom en annen naturlig åpning mellom høyre og venstre side (ductus arteriosus) som er ment å lukke kort tid etter fødselen. Når det er nødvendig, er dette passasje holdes åpen ved hjelp av medisiner i babyer med tricuspid atresia.

Noen babyer med tricuspid atresia har en annen hjertefeil - et hull mellom de to nederste kammer (Ventrikkelseptumdefekt). I slike tilfeller kan blodet strømme gjennom hullet og inn i høyre ventrikkel, som pumper det til lungene.

Se også

Risikofaktorer

Tricuspid atresi. Den normale fungerende hjerte.
Tricuspid atresi. Den normale fungerende hjerte.

I de fleste tilfeller er den eksakte årsaken til en medfødt hjertefeil, som tricuspid atresia, ukjent, men flere faktorer kan øke risikoen for en baby som blir født med denne tilstanden:

 • En mor som hadde tysk meslinger (røde hunder) eller en annen viral sykdom tidlig i svangerskapet
 • En forelder som har en medfødt hjertefeil
 • Å drikke alkohol under svangerskapet
 • En mor som har dårlig kontrollert diabetes
 • Bruk av enkelte typer medisiner under svangerskapet, slik som akne stoffet isotretinoin (Claravis, Sotret) og noen anti-anfall medisiner
 • Tilstedeværelsen av Downs syndrom, en genetisk sykdom som skyldes en ekstra kromosom 21.

Se også

Komplikasjoner

Den viktigste komplikasjon av tricuspid atresia er en mangel på oksygen til babyens vev (hypoksemi). Dette kan være livstruende.

Komplikasjoner senere i livet
Selv om behandling forbedrer resultatet for babyer med tricuspid atresia, kan de fortsatt ha følgende komplikasjoner senere i livet, selv etter operasjonen:

 • Dannelse av blodpropper som kan føre til en blodpropp blokkerer en arterie i lungene (lungeemboli) eller til et hjerneslag
 • Lett anstrengende når du deltar i idrett eller annen trening
 • Hjerterytmeforstyrrelser (arytmier)

Se også

Forberedelser til din avtale

Om problemer er først nevnt i sykehus eller senere av deg og din fastlege, til slutt babyen vil bli sett av en kardiolog som har erfaring i behandling av medfødte hjertefeil.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt til timen din med kardiolog. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og hva du kan forvente fra kardiolog din.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned alle symptomene du har lagt merke til i barnet ditt, inkludert alle som kan virke relatert til en hjertefeil.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert noen familie historie av medfødt hjertesykdom, eller noen sykdommer eller potensielt negative vaner moren kan ha hatt under svangerskapet.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Lærer at barnet ditt har en alvorlig hjertesykdom og vil trenge kirurgi er sannsynlig å være plagsom, noe som gjør det vanskeligere å huske alle detaljene legen din kan gå over med deg. Hvis noen er med deg, kan de hjelpe deg å huske hva legen sa, eller de kan ta notater under utnevnelsen.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å sikre at du dekker alle de punktene du vil. For en medfødt hjertefeil, noen grunnleggende spørsmål å stille ditt barns kardiolog inkluderer:

 • Hva kan være årsaken min barnets symptomer?
 • Er det andre mulige årsaker til disse symptomene?
 • Hva slags tester vil barnet mitt trenger? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og som tror du er best for barnet mitt?
 • Vil barnet mitt trenger mer enn én operasjon?
 • Hvordan kan jeg gjøre mitt barn mer komfortabel?
 • Er det noen restriksjoner eller spesielle instruksjoner som jeg må følge for barnet mitt?
 • Vil barnet mitt trenger å ta medisiner? Hvis ja, er det generiske alternativer til medisiner du forskrivning?
 • Hva med fremtidig svangerskap? Er det noen måte jeg kan hindre at dette skjer igjen?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille flere spørsmål under din avtale.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først merke symptomer hos barnet ditt?
 • Har barnets symptomer vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Hva, om noe, ser ut til å forbedre barnets symptomer?
 • Gjør noe barnets symptomer verre?

Se også

Tester og diagnose

Før fødselen
På grunn av fremskritt i ultralyd-teknologi, er det mulig for en baby å bli diagnostisert med tricuspid atresia før han eller hun er født. Leger kan identifisere tilstanden på en rutinemessig ultralyd eksamen i løpet av svangerskapet.

Etter fødselen
Etter at babyen er født, kan hans eller hennes lege mistenker en hjertefeil, som tricuspid atresia, hvis barnet ditt har blå-farget hud eller har problemer med å puste. Babyens Legen kan også mistenker en hjertefeil hvis han eller hun hører et hjerte bilyd - en unormal susende lyd forårsaket av turbulent blodstrøm.

Leger bruker vanligvis en ekkokardiogram å diagnostisere tricuspid atresia. Denne testen bruker lydbølger som spretter av babyens hjerte til å produsere levende bilder babyens legen kan se på en videoskjerm.

I en baby med tricuspid atresia, avslører echocardiogram fravær av en trikuspidalklaffen og en mindre enn normalt høyre ventrikkel. Fordi denne testspor blodstrøm, kan det også måle mengden av blod som beveger seg gjennom hull i veggene mellom de høyre og venstre side av hjertet. I tillegg kan en ekkokardiogram identifisere tilknyttede hjertefeil, for eksempel en atrieseptumdefekt eller en Ventrikkelseptumdefekt.

Se også

Behandlinger og medisiner

Forberedelser til din avtale. Komplikasjoner senere i livet.
Forberedelser til din avtale. Komplikasjoner senere i livet.

Det er i dag ingen måte å erstatte den defekte trikuspidalklaffen. Behandling for tricuspid atresia innebærer operasjonen for å sikre tilstrekkelig blodstrømmen gjennom hjertet og inn i lungene, slik at barnets kropp for å få riktig mengde av oksygenrikt blod. Ofte krever dette mer enn en kirurgisk prosedyre. Medisiner kan også gis før kirurgi kan gjøres.

Kirurgi
Barnet vil trolig trenge mer enn ett kirurgisk inngrep for å korrigere tricuspid atresia. Noen av disse prosedyrene kalles redning operasjoner, fordi de er gjort som en midlertidig løsning til umiddelbart å øke blodgjennomstrømningen. Følgende er noen av prosedyrene babyer med tricuspid atresia kan kreve:

 • Atrial septostomi. Denne fremgangsmåte skaper eller forstørrer åpningen mellom hjertets forkamrene (atria) for å tillate mer blod til å strømme fra høyre forkammer til den venstre atrium.
 • Skifting. Opprette en bypass (shunt) fra den viktigste blodåre som fører ut av hjertet (aorta) til lungene arteriene gir tilstrekkelig blodtilførsel til lungene. Kirurger vanligvis implantere en shunt i løpet av de første 4-8 ukene av livet. Men babyer vanligvis vokse fra dette shunt og kan trenge en annen kirurgi for å erstatte det.
 • Glenn prosedyre. Når babyer vokser den første shunt, de krever ofte en operasjon som setter scenen for mer permanent korrigerende kirurgi, kalt Fontan prosedyren. Leger vanligvis utføre Glenn prosedyre når et barn er mellom tre og seks måneder gamle. Den forbinder en av de store årer som returnerer vanligvis blod til hjertet (vena cava superior) til lungearterien stedet. Dette tillater oksygen-fattig blod å strømme direkte til lungene. Prosedyren reduserer arbeidsmengden til venstre hjertekammer, redusere risikoen for skade på den.
 • Fontan prosedyre. Denne operasjonen er standard behandling av tricuspid atresia. Men de fleste barn med tricuspid atresia ikke gjennomgå den Fontan prosedyre før de er minst to år gammel. Under en Fontan kirurgi, skaper kirurgen en bane for oksygen-fattig blod tilbake til hjertet til å strømme direkte inn i lungene arteriene, som deretter transporterer blodet inn i lungene.

Medisinering
Før operasjonen, kan barnets kardiolog anbefaler at barnet ditt tar medisiner prostaglandin å hjelpe utvide (utvider seg) blodårene og holde ductus arteriosus og foramen ovale åpen.

Oppfølging
Å overvåke hans eller hennes hjerte helse, vil barnet trenger livslang oppfølging med en kardiolog som spesialiserer seg på medfødt hjertesykdom. Ditt barns kardiolog vil fortelle deg om barnet trenger å fortsette å ta forebyggende antibiotika før dentale og andre prosedyrer. I noen tilfeller kan barnets hjertespesialisten anbefale å begrense sterk fysisk aktivitet.

På kort og middels sikt for barn som har en Fontan prosedyre er generelt lovende. Utfall for de som har kirurgi senere i livet er generelt verre. En rekke komplikasjoner kan oppstå over tid og noen ganger krever ytterligere prosedyrer. Dersom sirkulasjonssystem skapt av Fontan fremgangsmåte svikter, så en hjertetransplantasjon kan være nødvendig. Snakk med barnets lege om hans eller hennes situasjon.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Hvis babyen er født med tricuspid atresia, kan det virke som nesten all din tid er brukt på sykehus eller på et legekontor. Men det vil være tid brukt hjemme, også. Her er noen tips for omsorg for barnet ditt hjemme.

 • Streber for god ernæring. Babyen kan ha en vanskelig tid tar i nok kalorier, både fordi han eller hun blir trett lettere under fôring og på grunn av økt etterspørsel etter kalorier. Det er ofte nyttig å gi barnet hyppige, små feedings. Morsmelk er en utmerket kilde til næring, men formelen fungerer godt, også. Du kan finne at en kombinasjon av begge gir en god balanse mellom ernæring og planlegging fleksibilitet. Spør din lege eller sykehus om tilgjengelige ressurser for å pumpe morsmelk. Noen sykehus leie brystpumper. Ditt barns kardiolog kan også anbefale kosttilskudd eller besøker en kostholdsekspert for detaljer.
 • Forebyggende antibiotika. Ditt barns kardiolog vil trolig anbefale at barnet ditt ta forebyggende antibiotika før enkelte tannlege og andre prosedyrer for å hindre bakterier fra å komme inn i blodbanen og infisere den indre foring av hjertet (infeksiøs endokarditt) i minst fem måneder etter noen kirurgiske prosedyrer. Praktisere god munnhygiene - tannpuss og tanntråd tennene, få vanlige tannlege helsen - er en annen god måte å forebygge smitte.
 • Hjelp barnet holde seg aktiv. Oppmuntre så mye normal lek og aktivitet som barnet ditt er i stand til å tolerere, eller som legen anbefaler, med gode muligheter for hvile og lur tid. Å være aktiv hjelper barnet ditt hjerte holde seg i form. Etter hvert som barnet vokser, snakke med kardiolog om hvilke aktiviteter som er best for barnet ditt. Hvis noen er off-limits, som konkurranseidrett, oppmuntre ditt barn i andre sysler heller enn å fokusere på hva han eller hun ikke kan gjøre.
 • Hold deg oppdatert med rutine godt barnepass. Standard vaksinasjoner oppfordres til barn med medfødt hjertefeil, samt vaksiner mot influensa, lungebetennelse og syncytialt virus (RSV) infeksjoner.

Se også

Mestring og støtte

Omsorg for en baby med et alvorlig hjerteproblem, for eksempel tricuspid atresia, kan være utfordrende og stressende. Her er noen strategier som kan bidra til å gjøre det enklere:

 • Prøv å opprettholde normalitet og nærhet. Selv om du kanskje føler deg usikker til tider om hvordan du best kan fremme ditt barns helse, opprettholde stabilitet og en vanlig daglig rutine vil hjelpe både deg og barnet ditt slappe av og føle seg sikrere på tross av omstendighetene. Selv om babyen er på sykehuset, prøv å bruke så mye tid sammen som mulig. Hvis du har andre barn, inkludere dem så mye som mulig. Liming sammen som en familie er viktig for babyens sosial og emosjonell utvikling.
 • Søke støtte. Be om hjelp fra familiemedlemmer og venner. Snakk med ditt barns kardiolog om støtte grupper og andre typer hjelp som er tilgjengelig nær deg. European Heart Association tilbyr en støttegruppe kalt lappet små hjerter.
 • Registrere babyens helse historie. Kan være lurt å skrive ned babyens diagnose, medisiner, kirurgi og andre prosedyrer og datoene de ble utført, navnet og telefonnummeret ditt barns kardiolog og eventuell annen viktig informasjon om barnets omsorg. Det er også nyttig å inkludere kopier av de operative rapporter fra barnets kirurger i postene. Denne informasjonen vil hjelpe deg å huske omsorgen barnet ditt har fått, og det vil være nyttig for leger som ikke er kjent med babyen en anmeldelse av hans eller hennes helse historie.
 • Snakke om dine bekymringer. Etter hvert som barnet vokser og utvikler seg, kan du bekymre deg om ulike aspekter av ditt barns omsorg. Sørg for å diskutere dine bekymringer med ditt barns kardiolog.

Selv om alle forhold er forskjellige, husk at mange barn med medfødt hjertefeil, som tricuspid atresia, vokser opp til å lede hyggelig liv.

Se også

Forebygging

I de fleste tilfeller kan medfødte hjertefeil, som tricuspid atresia, ikke forebygges. Hvis du har en familiehistorie med hjertefeil eller hvis du allerede har et barn med en medfødt hjertefeil, en genetisk veileder og en kardiolog opplevd i medfødte hjertefeil kan hjelpe deg å se på mulige risikoer forbundet med fremtidig svangerskap.

Noen skritt du kan ta som kan redusere barnets risiko for hjerte-og andre misdannelser i svangerskapet er:

 • Få tilstrekkelig folsyre. Ta 400 mikrogram folsyre daglig. Dette beløp, som ofte allerede i prenatal vitaminer, har vist seg å redusere hjernen og ryggmargen defekter og folinsyre kan forebygge hjertefeil, også.
 • Snakk med legen din om medisinering bruk. Enten du tar reseptbelagte eller over-the-counter narkotika, en urte produkt eller et kosttilskudd, sjekk med legen din før du bruker dem under svangerskapet.
 • Unngå kjemisk eksponering, når det er mulig. Mens du er gravid, er det best å holde seg borte fra kjemikalier, inkludert rengjøringsmidler og maling, så mye du kan.

Se også