Urininkontinens

Blæren kontroll problemer hos kvinner: søke behandling

Gjenkjenne faresignaler og symptomer på en blære kontroll problem. Vit når du bør søke lege hjelp og hvordan du kan få mest mulig ut av ditt besøk.

Hvis du er en av de mange kvinner som opplever blæren kontroll problemer, ikke la forlegenhet holde deg fra å få den hjelpen du trenger. Lekker urin, å måtte urinere ofte og opplever andre symptomer på urininkontinens er ikke trivielle konsekvenser av fødsel eller en naturlig del av aldringsprosessen.

Ikke alle leger rutinemessig be om urin funksjon under en eksamen. Det er opp til deg å ta det første skrittet. Hvis du har blæren kontroll problemer, legen din om dem og be om hjelp.

Hvorfor skal søke hjelp

Blære-kontroll problemer krever medisinsk oppmerksomhet av flere grunner. Redusert blærekontroll kan, for eksempel:

 • Indikere en alvorlig underliggende medisinsk tilstand som diabetes eller nyreproblemer
 • Få deg til å begrense fysisk aktivitet
 • Lede deg til å trekke seg fra sosiale interaksjoner
 • Øke risikoen for fall hvis du har balanseproblemer og du ofte rush til badet for å unngå urinlekkasje

Når skal søke hjelp

Et par isolerte tilfeller av urininkontinens ikke nødvendigvis krever legebehandling. Men hvis problemet fortsetter eller påvirker livskvaliteten, bør du vurdere å få disse symptomene evaluert.

Gjør en avtale med din primære omsorgsperson dersom:

 • Du er flau av urinlekkasje, og du unngår viktige aktiviteter på grunn av det.
 • Du føler ofte at det haster å urinere og jag til et bad, men noen ganger ikke gjør det i tide.
 • Du tisser mye oftere enn du vant til, som for eksempel om natten, selv når du ikke har en blære infeksjon.
 • Du ofte føler behov for å urinere, men du er ikke i stand til å passere urin.
 • Du merker at urinstrålen blir gradvis svakere, eller føler deg som om du ikke kan tømme blæren godt.
Urininkontinens. Blæren kontroll problemer hos kvinner: søke behandling.
Urininkontinens. Blæren kontroll problemer hos kvinner: søke behandling.

I de fleste tilfeller kan symptomene bedres.

Når bør du søke en spesialist

Mange helsepersonell kan behandle blæren kontroll problemer uten å henvise deg til en spesialist. Men ikke alle har den nødvendige opplæring eller erfaring. Til tross for bedre forståelse og behandling av urininkontinens, noen leverandører anser det som en uunngåelig konsekvens av barnefødsel, overgangsalder eller normal aldring - en tro som gjør dem neppe til å vurdere deg for evaluering eller behandling.

Hvis legen avviser betydelige symptomer eller virker uinformert om de mange mulige behandlinger, be om henvisning til en spesialist. Leger som er spesialister i urinveier inkluderer:

 • . Urogynecologist Dette er en fødselslege-gynekolog med ekstra opplæring i problemer som påvirker en kvinnes bekkenbunnen - nettverket av muskler, leddbånd, bindevev og nerver som bidrar til å støtte og kontrollere blæren og andre bekken organer.
 • Urolog. En urolog spesialiserer seg på mannlige og kvinnelige urinveier, samt den mannlige reproduktive system.
 • Geriatrician. Denne lege spesialisert i omsorgen for eldre voksne, ofte med vekt på problemstillinger knyttet til felles kvalitet-of-life problemer, som urininkontinens.

Se også

Blæren kontroll problemer hos kvinner: søke behandling

Blære dagbok: En detaljert symptom rekord

Før besøket, spør legen din kontor for en blære dagbok og hvordan du bruker den, slik at du kan spore informasjon i flere dager på rad. Denne dagboken er en detaljert, dag-til-dag oversikt over dine symptomer og annen informasjon relatert til dine urineringsvaner. Det kan hjelpe deg og din lege fastslå årsakene til blæren kontroll problemer.

For å bestemme mengden av urin du passerer, kan du bruke en hvilken som helst samling enhet som lar deg måle gram eller milliliter. Det finnes spesielle måleinstrumenter som passer over toalettet rim, men noen målebeger vil gjøre.

Medisinsk historie gjennomgang

Ditt besøk vil være mer produktive hvis du gir en god medisinsk historie. Lag en liste over:

 • Eventuelle operasjoner, childbirths, sykdommer, skader og medisinske prosedyrer, sammen med omtrentlige datoer
 • Nåværende helseproblemer, som diabetes eller en tilstand som påvirker din evne til å gå eller stige raskt til en stående posisjon
 • Tidligere og nåværende problemer med urinveiene
 • Medisiner du tar, inkludert hvert legemiddel merkevare eller generisk navn, dosering, når du tar det, og hva du tar det for

Medisiner kan være assosiert med blære-kontroll problemer, slik liste alt - resepter, over-the-counter medisiner, vitaminer, mineraler, urter og andre kosttilskudd. Hvis du er usikker på om noe teller som et medikament, satte den på listen.

Hva du kan forvente av behandling

Behandlinger for blære-kontroll problemer starter med å lære å forbedre dine blæren symptomer og omfatter typisk øvelser. Noen mennesker vil trenge medisiner, mens andre kanskje trenger kirurgi. Hva er best for deg avhenger av type og alvorlighetsgraden av blærekontroll problem - nesten alle kvinner kan bli hjulpet gjennom noen form for behandling.

Din blærefunksjon kan gi betraktelig bedre etter behandling. Enhver forbedring, men teller som en suksess, så lenge det frigjør deg til å gjøre hva du liker og forbedrer din livskvalitet.

Se også