Ventrikkel bistå enheter (VADs)

Definisjon

En ventrikkel bistå enheten (VAD) er en implanterbar mekanisk pumpe som hjelper pumpe blod fra nedre kammer av hjertet (ventriklene) til resten av kroppen din. VADs brukes hos personer som har svekket hjerte eller hjertesvikt. Selv VADs kan plasseres i venstre, høyre eller begge ventriklene av hjertet ditt, er de mest brukte i venstre hjertekammer. Når plassert i venstre hjertekammer de kalles venstre ventrikkel bistå enheter (LVADs).

Du kan ha en VAD implantert mens du venter på en hjertetransplantasjon eller for hjertet ditt til å bli sterk nok til å effektivt pumpe blod på egen hånd. Legen kan også anbefale å ha en VAD implantert som en langsiktig behandling hvis du har hjertesvikt og du er ikke en god kandidat for en hjertetransplantasjon.

Prosedyren for å implantere en VAD krever åpen hjertekirurgi og har alvorlige risikoer. Imidlertid kan en VAD være livreddende hvis du har alvorlig hjertesvikt.

Se også

Hvorfor det er gjort

VADs er mekaniske enheter som støtter nedre venstre hjertekammeret (venstre ventrikkel bistå enheter, eller LVADs), nederst til høyre hjertekammeret (høyre ventrikkel bistå enheter, eller RVADs) eller begge nedre hjertekamrene (biventricular bistå enheter, eller BIVADs).

Legen din kan anbefale at du har en VAD implantert dersom:

 • Du venter på en hjertetransplantasjon. Du kan ha en VAD implantert midlertidig mens du venter på en donor hjerte til å bli tilgjengelig. En VAD kan holde blodet pumpe til tross for et sykt hjerte og vil bli fjernet når den nye hjertet er implantert. Når en VAD er implantert mens du venter på en hjertetransplantasjon, er det referert til som en "bro til transplantasjon."
 • Din hjertets funksjon kan bli normal igjen. Hvis hjertesvikt er midlertidig, kan legen anbefale implantere en VAD til ditt hjerte er sunt nok til å pumpe blod på egen hånd igjen. Det er også mulig du vil ha en VAD implantert for en kort tid hvis du er utvinne fra hjertet kirurgi. Du kan ha en VAD implantert for bare noen få uker eller måneder. RVADs er ofte midlertidig implantert etter noen hjerteoperasjoner. En RVAD kan bidra til å holde blodet strømmer fra høyre hjertekammer til lungene.
 • Du er ikke en god kandidat for en hjertetransplantasjon. VADs brukes i økende grad som en langsiktig behandling for personer som har hjertesvikt, men er ikke gode kandidater for et hjerte transplantasjon. En VAD kan forbedre din livskvalitet. Når en VAD er implantert som en permanent behandling for hjertesvikt, er det referert til som destinasjon terapi.

Hvis VADs ikke kan hjelpe hjertet ditt, er et annet alternativ behandling kan legen vurdere en total kunstig hjerte (TAH). Denne enheten erstatter de to ventriklene av hjertet ditt. Fordi en total kunstig hjerte er vanskelig å implantat og kan føre til alvorlige komplikasjoner, er det bare brukt i et lite antall mennesker.

Se også

Risiko

Implantere og bruke en VAD har noen sjeldne men alvorlige risikoer, inkludert:

 • Ventrikkel bistå enheter (VADs). Du venter på en hjertetransplantasjon.
  Ventrikkel bistå enheter (VADs). Du venter på en hjertetransplantasjon.

  Blodpropper. Som blodet beveger seg gjennom VAD din, kan blodpropper dannes. Blodpropp kan redusere eller blokkere normal blodstrøm gjennom hjertet, noe som kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt, eller føre til at VAD slutter å virke.

  Legen din kan forskrive en blodfortynnende medisiner som aspirin eller warfarin (Coumadin, Jantoven) for å forhindre dannelsen av blodpropper etter at VAD er implantert. Det er veldig viktig å følge instruksjonene for å ta warfarin nøye for å redusere risikoen for livstruende blodpropp. Warfarin er et medikament som kan ha farlige bivirkninger hvis ikke tatt nøyaktig som beskrevet, så snakk med legen din om eventuelle spesielle instruksjoner du må følge.

 • Blødning. Implantere en VAD krever åpen hjertekirurgi. Å ha åpen hjertekirurgi kan øke risikoen for blødning etter operasjonen. Tar blodfortynnende medisiner for å redusere risikoen for blodpropp øker også risikoen for farlige blødninger i mage-spor og hjernen.
 • Infeksjon. Fordi strømkilden og kontrollenhet for VAD din er utenfor kroppen din og koblet gjennom en port i huden din, er det en økt risiko for bakterier å komme i havnen og forårsaker en alvorlig infeksjon. Du og din medisinske team bør se etter tegn på infeksjon, for eksempel sårhet eller rødhet i nærheten av havnen, væske drenering fra området, eller feber.
 • Enheten ikke fungerer. Det er mulig at VAD kan slutte å virke ordentlig etter at den er implantert. Pumpingen av enheten kanskje ikke fungerer helt riktig, noe som gjør det så ikke nok blod pumper gjennom hjertet. Strømforsyningen til enheten kan også mislykkes, eller andre deler av enheten kan slutte å virke skikkelig. Hver av disse problemene krever øyeblikkelig legehjelp.
 • Høyre hjertesvikt. Hvis du har en LVAD implantert, vil det pumpe mer blod fra venstre hjertekammer av hjertet ditt enn hva hjertet ditt kan ha blitt brukt til. Den høyre ventrikkel være for svake til å pumpe den økte mengde av blod.

  Dersom du utvikler rett hjertesvikt, kan medisiner bidra til å forbedre pumping evne til høyre ventrikkel. En RVAD kan også bli implantert å støtte høyre hjertekammer hvis du utvikle denne komplikasjonen.

Se også

Hvordan du forbereder

Før VAD er implantert, er det sannsynlig at du vil bo på sykehuset i noen tid å forberede for kirurgi. Mens du er på sykehuset, kan du ha andre behandlinger for svekket hjerte-eller hjertesvikt. Dine leger vil sørge for at du er frisk nok til å ha kirurgi for å implantere en VAD. Du må kanskje mange tester eller andre prosedyrer før operasjonen, inkludert:

 • Ekkokardiogram. Et ekkokardiogram, som er en avbildning test, hjelper legen bestemme pumpefunksjon av hjertet ditt, sjekk hjerteklaffene og å fastslå årsaken til hjertesvikt. Dette kan hjelpe legen avgjøre om du er en kandidat for en VAD og hvis det er noen andre behandlingstilbud tilgjengelig.
 • Bryst x-ray. Legen bruker en kiste X-ray for å se størrelsen og formen på hjerte og lunger.
 • Blodprøver. Legen vil be om blodprøver for å se om leveren og nyrene fungerer som de skal før operasjonen til implantatet ditt VAD. Legen kan også se etter andre kjemikalier i blodet som viser hvor godt hjertet ditt fungerer. Blodprøver blir ofte brukt til å kontrollere diabetes, skjoldbruskkjertel problemer eller symptomer på infeksjon, som trenger å bli behandlet før du kan ha kirurgi.
 • Elektrokardiogram (EKG). Et elektrokardiogram kan hjelpe legen din kontrollere hjerterytmen før operasjonen.
 • Hjertekateterisering. I denne testen er en kort tube (kappe) settes inn i en vene eller arterie i låret (lyske) eller arm. Et hult, fleksibelt og et lengre rør (guide kateter) blir så innsatt i sliren. Hjulpet av X-ray bilder på en skjerm, legen tråder guiden kateter gjennom at arterien til den når ditt hjerte. Denne testen sjekker presset i ditt hjerte, og kan brukes til å avgjøre om du er en kandidat for en VAD og hvis du kan trenge ekstra enheter.

Mens du er på sykehuset, vil du også lære hvordan dine VAD fungerer. Du vil bli gitt spesielle instruksjoner om:

 • Sikkerhetstiltak
 • Hva gjør du hvis din styreenheten signaliserer et problem med VAD din
 • Hvordan de skal reagere på kriser, for eksempel en mislykket batteri eller annet tap av kraft til VAD din
 • Hvordan ta vare på VAD din
 • Hvordan å bade uten å skade enheten
 • Hvordan reise med VAD din
 • Hvordan du og din familie kan håndtere stress og angst om enheten din, og tilpasse seg din nye livsstil

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
Prosedyren for å implantere en VAD er en åpen hjertekirurgi som vanligvis tar fire til seks timer. Du vil være sover under inngrepet, så du bør ikke føle noe smerte under inngrepet.

Du vil bli koblet til en maskin som hjelper deg å puste (respirator) under operasjonen. Et rør vil bli kjørt ned i halsen til lungene og koblet til respiratoren. Du må kanskje være koblet til respirator i flere dager etter operasjonen.

Et kutt vil bli gjort i midten av brystet. Brystet bein (brystbenet) er separert og brystkassen åpnes slik at legene kan operere på hjertet. Hjertet ditt blir stoppet under operasjonen. Du vil bli koblet til en hjerte-lunge bypass maskin som holder oksygenrikt blod som strømmer gjennom kroppen under operasjonen.

Når VAD er implantert og fungerer, vil legene ta deg av hjerte-lunge bypass maskin slik at VAD kan begynne å pumpe blodet gjennom hjertet.

Noen VADs pumpe blod på samme måte hvordan hjertet, med en pumpingen. Andre VADs tillate en kontinuerlig strøm av blod til å strømme gjennom hjertet. Hvis du har en kontinuerlig strøm av blod som strømmer gjennom LVAD din, kan du ikke ha en normal puls, selv om kroppen får blodet den trenger.

Etter inngrepet
Når du våkner opp fra operasjonen, vil du være i intensivavdelingen (ICU). Du vil bo i ICU i flere dager, der du vil bli matet og gitt væsker og medisiner gjennom en intravenøs (IV) linje. Du vil ha en tube i blæren for å tømme urin og andre rør i brystet for å drenere væske og blod. Lungene kan ikke fungere ordentlig umiddelbart etter operasjonen, så du må kanskje være koblet til en ventilator for noen flere dager til du er i stand til å puste på egen hånd.

Din hjertets funksjon kan bli normal igjen. Du er ikke en god kandidat for en hjertetransplantasjon.
Din hjertets funksjon kan bli normal igjen. Du er ikke en god kandidat for en hjertetransplantasjon.

Etter noen dager i ICU, vil du sannsynligvis bli flyttet til et vanlig sykehusrom. Som du gjenopprette, vil sykepleiere hjelpe deg med å bli stadig mer aktiv. De kan hjelpe deg å komme ut av sengen, sitte opp og gå rundt gangene på sykehuset. Du kan også ha besøk med en fysioterapeut for å hjelpe deg å fortsette å få styrke og bli vant til å utføre daglige aktiviteter. Hvor mye tid du vil bruke i ICU og i sykehus kan variere, avhengig av tilstanden din før prosedyren og hvor godt du gjenopprette etter din VAD er plassert.

Du vil sannsynligvis være foreskrevet antibiotika og blodfortynnende medisiner for å hindre smitte og andre komplikasjoner mens du er på sykehuset. Legen vil be om blodprøver med jevne mellomrom for å sjekke nyrefunksjonen din, og for å sørge for at medisiner er effektive.

Mens du utvinne på sykehuset, kan det være nyttig å ha venner og familie besøk. Besøkende kan hjelpe deg å utføre noen fysiske aktiviteter, og de kan lære å hjelpe deg å ta vare på VAD din når du går hjem.

Se også

Resultater

Når du er utskrevet fra sykehuset, kan du være i stand til å gå tilbake til de fleste av dine daglige aktiviteter. Avhengig av din tilstand, kan du være i stand til å vende tilbake til arbeid, være seksuelt aktiv og stasjonen. Legen bør fortelle deg hvilke aktiviteter som er aktuelle for deg.

Du vil sannsynligvis ha ukentlige avtaler på en spesialisert klinikk eller sykehus for å sjekke hvor godt din VAD fungerer. Legen kan også anbefale en hjertestans rehabiliteringsprogram (cardiac rehab). Cardiac rehab er et tilpasset program for trening og utdanning, designet for å hjelpe deg å gjenopprette etter et hjerteinfarkt, fra andre former for hjertesykdom eller etter kirurgi for å behandle hjertesykdommer.

Å leve med en VAD kan virke stressende. Du kan bekymre deg for at VAD vil slutte å fungere eller at du får en infeksjon. Hvis du venter på en hjertetransplantasjon, kan du bekymre deg for at VAD ikke vil holde deg i live lenge nok til å få en donor hjerte. Fortell din medisinske team og familie hvis du føler denne måten. Det kan hjelpe å diskutere hvordan du føler deg, bli med i en støttegruppe, eller snakke med en profesjonell rådgiver.

VADs og hjerte transplantasjoner
Hvis du har en VAD implantert å hjelpe hjertet ditt pumper blod mens du venter på en hjertetransplantasjon, vil du forbli i nær kontakt med legen din og transplantasjon sentrum mens du stående på venteliste. Det er sannsynlig at du vil ikke få lov til å reise lenger enn to timer kjøretid på sykehuset i tilfelle en donor hjerte blir tilgjengelig.

Se også