Voksen helse

Sove tips: 7 trinn til bedre søvn

Du er ikke dømt til å kaste og slå hver kveld. Vurdere enkle tips for bedre søvn, fra å sette en søvn tidsplan å inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine.

Føler sur siste? Eller rett og slett utslitt? Kanskje løsningen er bedre søvn.

Tenk på alle de faktorer som kan forstyrre en god natts søvn - fra press på jobb og familieforpliktelser til uventede utfordringer, som for eksempel oppsigelser, forholdet problemer eller sykdommer. Det er ikke rart at kvalitet søvn er noen ganger unnvikende.

Selv om du kanskje ikke være i stand til å kontrollere alle de faktorer som forstyrrer søvnen din, kan du adoptere vaner som oppmuntrer bedre søvn. Begynn med disse enkle sove tips.

Nr. 1: hold deg til en søvn tidsplan

Helse i voksen alder. Sove tips: 7 trinn til bedre søvn.
Helse i voksen alder. Sove tips: 7 trinn til bedre søvn.

Gå til sengs og stå opp på samme tid hver dag, selv på helger, ferier og fridager. Å være konsekvent forsterker kroppens døgnrytmen og bidrar til å fremme bedre søvn om natten. Det er en påminnelse, skjønt. Hvis du ikke sovner innen 15 minutter, stå opp og gjøre noe avslappende. Gå tilbake til sengs når du er sliten. Hvis du pines over å sovne, kan du finne det enda tøffere å sovne.

No 2: ta hensyn til hva du spiser og drikker

Ikke gå til sengs enten sulten eller fylt. Din ubehag kan holde deg oppdatert. Også begrense hvor mye du drikker før sengetid, for å hindre forstyrrende middle-of-the-night turer på toalettet.

Nikotin, koffein og alkohol fortjener forsiktighet, også. Den stimulerende effekten av nikotin og koffein - som tar timer å avta - kan skape kaos med søvnkvalitet. Og selv om alkohol kan gjøre deg søvnig i starten, kan det forstyrre sove senere i natt.

No 3: lage en sengetid ritual

Gjøre de samme tingene hver kveld for å fortelle kroppen din er det på tide å trappe ned. Dette kan inkludere å ta et varmt bad eller dusj, lese en bok, eller lytte til beroligende musikk - gjerne med lysene dimmes. Avslappende aktiviteter kan fremme bedre søvn ved å lette overgangen mellom våkenhet og søvnighet.

Vær forsiktig med å bruke TV-en eller andre elektroniske enheter som en del av din sengetid ritual. Noen undersøkelser tyder på at skjermen tid eller andre medier bruke før leggetid forstyrrer søvnen.

Nr. 4: bli komfortabel

Opprette et rom som er ideell for å sove. Ofte betyr dette kjølig, mørkt og rolig. Vurder å bruke rom-mørkere nyanser, ørepropper, en vifte eller andre enheter for å skape et miljø som passer dine behov.

Din madrass og pute kan bidra til bedre søvn, også. Siden funksjonene i god sengetøy er subjektive, velg det som føles mest behagelig for deg. Hvis du deler seng, sørg for at det er nok plass til to. Hvis du har barn eller kjæledyr, sette grenser for hvor ofte de sover med deg - eller insistere på separate soverom kvartalene.

Se også

Sove tips: 7 trinn til bedre søvn

No 5: limit dagtid naps

Lange dagtid naps kan forstyrre nattesøvn - spesielt hvis du sliter med søvnløshet eller dårlig søvnkvalitet om natten. Hvis du velger å lur på dagtid, begrense deg til ca 10 til 30 minutter og gjøre det i løpet av midafternoon.

Hvis du jobber netter, må du gjøre et unntak til reglene om dagen sover. I dette tilfellet, holde vinduet gulvbelegg lukket slik at sollys - som justerer din interne klokke - ikke avbryte dagtid søvn.

Nr. 6: inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine

Regelmessig fysisk aktivitet kan fremme bedre søvn, hjelpe deg å sovne raskere og å nyte dypere søvn. Timing er viktig, skjønt. Hvis du trener for nær sengetid, kan du være for energisk til å sovne. Hvis dette synes å være et problem for deg, trene tidligere på dagen.

Nr. 7: håndtere stress

Når du har for mye å gjøre - og for mye å tenke på - din søvn er sannsynlig å lide. Å bidra til å gjenopprette fred til livet ditt, bør du vurdere sunne måter å håndtere stress. Start med det grunnleggende, for eksempel å få organisert, prioriteringer og delegere oppgaver. Gi deg selv tillatelse til å ta en pause når du trenger det. Dele en god latter med en gammel venn. Før sengetid, døyt ned hva du har på hjertet, og så sette den til side for i morgen.

Vit når du skal kontakte legen din

Nesten alle har en og annen søvnløs natt - men hvis du ofte har problemer med å sove, kan du kontakte legen din. Identifisere og behandle eventuelle bakenforliggende årsaker kan hjelpe deg å få bedre søvn du fortjener.

Se også