Voksen helse

Denial: Når det hjelper, når det gjør vondt

Fornektelse er en mestring mekanisme som gir deg tid til å tilpasse seg plagsomme situasjoner - men bor i fornektelse kan forstyrre behandling eller din evne til å takle utfordringer.

Hvis du er i fornektelse, du er ikke å være realistisk om noe som skjer i livet ditt - noe som kan være åpenbart for de rundt deg.

I noen tilfeller kan litt fornektelse være en god ting. Å være i fornektelse for en kort periode kan være en sunn mestring mekanisme, og gir deg tid til å tilpasse seg en smertefull eller stressende problemet. Det kan også være en forløper til å gjøre noen form for endring i livet ditt. Likevel har fornektelse en mørk side. Å være i fornektelse for lenge kan hindre deg fra å effektivt håndtere problemer som krever handling, for eksempel en helsekrise eller en finansiell situasjon.

Finn ut når fornektelse kan hjelpe - og når det kan være en veisperring.

Forstå fornektelse og dens formål

Nekter å erkjenne at noe er galt er en måte å takle følelsesmessige konflikter, stress, vonde tanker, truende informasjon og angst.

Når du er i fornektelse, du:

 • Nekter å erkjenne en stressende problem eller situasjon
 • Unngå møter fakta i situasjonen
 • Minimere konsekvensene av situasjonen

I sin strengeste forstand, er fornektelse en ubevisst prosess. Du trenger ikke vanligvis velger å være i fornektelse om noe. Men noen undersøkelser tyder på at fornektelse kan ha en bevisst komponent - på et visst nivå, kan du velge å være i fornektelse.

Vanligste årsakene til fornektelse

Du kan være i fornektelse om noe som gjør at du føler deg sårbar eller truer din følelse av kontroll, for eksempel:

 • En kronisk eller dødelig sykdom
 • Depresjon eller andre psykiske tilstander
 • Avhengighet
 • Økonomiske problemer
 • Job vanskeligheter
 • Forholdet konflikter
 • Traumatiske hendelser

Du kan være i fornektelse om noe skjer med deg eller noen andre.

Situasjoner der fornektelse kan være nyttig

Å nekte å innse fakta kan virke åpenlyst usunn. Men noen ganger kan en kort periode med fornektelse være nyttig. Å være i fornektelse gir hjernen din mulighet til å ubevisst absorbere sjokkerende eller plagsom informasjon i et tempo som ikke vil sende deg inn i en psykologisk Tailspin.

For eksempel etter en traumatisk hendelse, må du kanskje flere dager eller uker å fullt bearbeide det som har skjedd og komme i inngrep med de utfordringene som kommer. Forestille seg hva som kan skje hvis du finner en klump i halsen. Du kan føle et rush av frykt og adrenalin som du forestille deg det er kreft. Så du bestemmer deg for å ignorere klump, håper det vil gå bort av seg selv. Men når klumpen er der fortsatt en uke senere, bør du legen din.

Denne typen fornektelse er en nyttig respons på stressende informasjon. Du utgangspunktet nektet distressing problemet. Som tankene absorbert det, men kom deg til å nærme seg det mer rasjonelt og tok initiativet ved å søke hjelp.

Se også

Denial: Når det hjelper, når det gjør vondt

Situasjoner der fornektelse kan være skadelig

Men hva om du hadde fortsatt å være i fornektelse om klump og prøvde å glemme det helt? Hva om du aldri søkt hjelp? Hvis fornektelse vedvarer og hindrer deg fra å ta nødvendige tiltak, slik som å rådføre deg med lege, er det en skadelig reaksjon.

Vurdere disse eksemplene på usunn fornektelse:

 • En høyskole student vitner en voldsom skyting, men hevder ikke å bli påvirket av det.
 • Partneren til en eldre mann i sluttfasen av livet nekter å diskutere helsevesenet direktiver og testamenter, insisterte på at han blir bedre.
 • En administrator savner periodisk et morgenmøte etter å ha drukket for mye kvelden før, men insisterer det er ingen problem fordi arbeidet er fortsatt å bli ferdig.
 • Et par er ringing opp så mye kredittkort gjeld at de kaste regningene til side fordi de ikke orker å åpne dem.
 • Foreldrene til en ung datter med narkotikaavhengighet fortsette å gi henne "klær" penger.

I situasjoner som disse, kan fornektelse hindre deg eller din kjære fra å få hjelp, for eksempel behandling eller rådgivning, eller håndtere problemer som kan spiral ut av kontroll - alle med potensielt ødeleggende langsiktige konsekvenser.

Flytte forbi fornektelse

Helse i voksen alder. Denial: Når det hjelper, når det gjør vondt.
Helse i voksen alder. Denial: Når det hjelper, når det gjør vondt.

Når møtt med en overveldende vendingen, er det greit å si: "Jeg kan ikke tenke på alt dette akkurat nå." Du må kanskje tid til å jobbe seg gjennom det som har skjedd og tilpasse seg nye omstendigheter. Men det er viktig å innse at fornektelse bør bare være et midlertidig tiltak - det vil ikke endre realitetene i situasjonen.

Det er ikke alltid lett å vite om fornektelse holder deg tilbake. Hvis du føler deg fast, eller hvis noen du stoler tyder på at du er i fornektelse, derimot, kan du prøve disse strategiene:

 • Ærlig spør deg selv hva du frykter.
 • Tenk om de potensielle negative konsekvensene av ikke å handle.
 • Tillat deg selv å uttrykke din frykt og følelser.
 • Prøv å identifisere irrasjonelle forestillinger om din situasjon.
 • Journal om dine erfaringer.
 • Åpne opp til en betrodd venn eller kjære.
 • Delta i en støttegruppe.

Hvis du ikke synes å være å gjøre mye fremgang håndtere en stressende situasjon på egen hånd - du sitter fast i fornektelse fase - vurdere å snakke med en mental helse-leverandøren. Han eller hun kan hjelpe deg med å finne sunne måter å takle situasjonen heller enn å prøve å late som om det ikke eksisterer.

Når en kjær trenger hjelp flytte utover fornektelse

Du synes kanskje det er utrolig frustrerende når noen du bryr deg om er i fornektelse om en viktig sak. Men før krevende at din kjære ansikt fakta, ta et skritt tilbake. Prøv å avgjøre om han eller hun bare trenger litt tid til å jobbe seg gjennom problemet.

Samtidig, la personen vite at du er åpen for å snakke om emnet, selv om det gjør dere begge litt ubehagelig. I siste instans kan dette gi din kjære sikkerheten han eller hun trenger for å bevege seg fremover og ta affære.

Hvis din kjære er i fornektelse om et alvorlig helseproblem, som depresjon, kreft eller en avhengighet, rømming problemet kan være spesielt vanskelig. Tilby støtte og empatisk lytting. Ikke prøv å tvinge noen til å søke behandling, noe som kan føre til sinte konfrontasjoner. Tilby å møte sammen med en lege eller mental helse leverandøren. Hvis uføret gjenstår, bør du vurdere rådgivning for deg selv for å hjelpe deg å takle din nød og frustrasjon.

Se også