Voksen helse

Kreftforebygging: 7 tips for å redusere risikoen

Bekymret for kreft forebygging? ta ansvar ved å gjøre endringer slik som å spise et sunt kosthold og får regelmessige filmvisninger.

Du har sikkert hørt motstridende rapporter om kreftforebygging. Noen ganger den spesifikke kreft-forebygging tips anbefalt i en studie eller nyheter rapporten frarådes i en annen.

I mange tilfeller er det kjent om kreftforebygging er fortsatt i utvikling. Men det er vel akseptert at sjansene for å utvikle kreft påvirkes av livsstil valgene du gjør.

Så hvis du er bekymret for kreftforebygging, ta trøst i det faktum at noen enkle endringer i livsstil kan gjøre en stor forskjell. Disse syv kreft forebygging tips.

En. Ikke bruk tobakk

Bruker noen form for tobakk setter deg på kollisjonskurs med kreft. Røyking har vært knyttet til forskjellige typer av kreft - inkludert kreft i lunge, blære, cervix og nyre. Og skråtobakk er blitt knyttet til kreft i munnhulen og bukspyttkjertel. Selv om du ikke bruker tobakk, kan eksponering for passiv røyking øker risikoen for lungekreft.

Unngå tobakk - eller bestemmer seg for å slutte å bruke det - er en av de viktigste helsemessige beslutninger du kan gjøre. Det er også en viktig del av kreft forebygging. Hvis du trenger hjelp til å slutte tobakk, spør legen din om stop-smoking produkter og andre strategier for å slutte.

2. Spis et sunt kosthold

Selv om å gjøre sunne valg på matbutikken og på måltidene kan ikke garantere kreftforebygging, kan det bidra til å redusere risikoen. Disse retningslinjene:

 • Spis rikelig med frukt og grønnsaker Base din diett på frukt, grønnsaker og andre matvarer fra planteriket -. Som hele korn og bønner.
 • Begrense fett. Spis lettere og slankere ved å velge færre fettrike matvarer, spesielt de fra animalske kilder. Fettrike dietter har en tendens til å være høyere i kalorier og kan øke risikoen for overvekt eller fedme - som kan, i sin tur, øker risikoen for kreft.
 • Hvis du velger å drikke alkohol, gjør det bare i moderate mengder Risikoen for ulike typer kreft -. Inkludert kreft i bryst, tykktarm, lunge, nyre og lever - øker med mengden alkohol du drikker og hvor lenge du ' ve drukket regelmessig.

3. Opprettholde en sunn vekt og være fysisk aktiv

Opprettholde en sunn vekt kan redusere risikoen for ulike typer kreft, inkludert kreft i bryst, prostata, lunge, tykktarm og nyre.

Fysisk aktivitet teller, også. I tillegg til å hjelpe deg å kontrollere vekten, kan fysisk aktivitet på egen hånd redusere risikoen for brystkreft og tykktarmskreft.

Voksne som deltar i enhver mengde fysisk aktivitet får noen helsemessige fordeler. Men for betydelige helsemessige fordeler, strever for å få minst 150 minutter i uka med moderat aerob aktivitet eller 75 minutter i uka med energisk aerobic fysisk aktivitet. Du kan også gjøre en kombinasjon av moderat og høy aktivitet. Som et generelt mål, inneholde minst 30 minutter fysisk aktivitet i din daglige rutine - og hvis du kan gjøre mer, enda bedre.

Se også

Kreftforebygging: 7 tips for å redusere risikoen

4. Beskytt deg mot solen

Hudkreft er en av de mest vanlige typer av kreft - og en av de mest forebygges. Prøv disse tipsene:

 • Unngå solen. Hold ut av solen mellom klokken 10 og 16:00, når solens stråler er sterkest.
 • Hold deg i skyggen. Når du er utendørs, bo i skyggen så mye som mulig. Solbriller og en bred rimmed lue hjelpe også.
 • Dekke utsatte områder. Bruk tettvevd, loosefitting klær som dekker så mye av huden din som mulig. Opt for lyse eller mørke farger som reflekterer mer ultrafiolett stråling enn pasteller eller bleket bomull.
 • Har ikke spart på solkrem. Bruk generøse mengder solkrem når du er utendørs, og på nytt ofte.
 • Unngå soling senger og sunlamps. Disse er like skadelig som naturlig sollys.

5. Bli vaksinert

Kreft forebygging inkluderer beskyttelse av visse virale infeksjoner. Snakk med legen din om vaksinering mot:

 • Hepatitt B. Hepatitt B kan øke risikoen for å utvikle leverkreft. Hepatitt B-vaksine anbefales for visse risikogrupper voksne - for eksempel voksne som er seksuelt aktiv, men ikke i et gjensidig monogamt forhold, folk med seksuelt overførbare infeksjoner, injiserende stoffmisbrukere, menn som har sex med menn, og helsetjenester eller offentlige sikkerhetsmessige arbeidstakere som kan bli utsatt for infisert blod eller kroppsvæsker.
 • Humant papillomavirus (HPV). HPV er en seksuelt overført virus som kan føre til livmorhalskreft og andre genitale kreftformer samt plateepitelkreft kreft i hode og nakke. HPV-vaksine er tilgjengelig for både menn og kvinner alder 26 eller yngre, og som ikke hadde vaksine som ungdom.

6. Unngå risikabel atferd

En annen effektiv kreft forebygging taktikk er å unngå risikabel atferd som kan føre til infeksjoner som i sin tur kan øke risikoen for kreft. For eksempel:

 • Praktisere sikker sex. Begrens antall seksualpartnere, og bruke kondom når du har sex. Jo flere seksualpartnere du har i livet ditt, jo mer sannsynlig er det å avtale en seksuelt overførbar infeksjon - for eksempel HIV eller HPV. Folk som har HIV eller AIDS har en høyere risiko for kreft i anus, lever og lunge. HPV er oftest assosiert med livmorhalskreft, men det kan også øke risikoen for kreft i anus, penis, hals, vulva og vagina.
 • . Ikke del nåler Dele nåler med en infisert rusmisbruker kan føre til HIV, samt hepatitt B og hepatitt C - noe som kan øke risikoen for leverkreft. Hvis du er bekymret for narkotikamisbruk eller avhengighet, søke profesjonell hjelp.

7. Får regelmessig medisinsk pleie

Helse i voksen alder. Spis rikelig med frukt og grønnsaker.
Helse i voksen alder. Spis rikelig med frukt og grønnsaker.

Regelmessige selv-eksamener og screenings for ulike typer kreft - for eksempel kreft i huden, tykktarm, prostata, livmorhals og bryst - kan øke sjansene dine for å oppdage kreften tidlig, når behandlingen er mest sannsynlig å være vellykket. Spør legen din om den beste kreft screening tidsplan for deg.

Ta kreftforebygging i egne hender, som starter i dag. Belønningen vil vare livet ut.

Se også