Voksesmerter

Definisjon

Voksesmerter er ofte beskrevet som en verke eller banke i bena - ofte på forsiden av lårene, leggene eller bak knærne. Voksesmerter tendens til å påvirke begge beina og skje om natten, og kan også vekke et barn fra dvale.

Voksesmerter. Hva du kan forvente fra legen din.
Voksesmerter. Hva du kan forvente fra legen din.

Selv om disse smertene kalles voksesmerter, er det ingen bevis for at veksten vondt. Voksesmerter kan være knyttet til en senket smerteterskel eller, i noen tilfeller, for å psykologiske problemer.

Det finnes ingen spesifikk behandling for voksesmerter. Du kan gjøre barnet ditt mer behagelig ved å sette en varmepute på såre muskler og masserer dem.

Symptomer

Voksesmerter vanligvis føre til en verkende eller bankende følelse i bena. Denne smerten oppstår ofte i forsiden av lårene, leggene eller bak knærne. Vanligvis begge bena gjorde vondt. Noen barn kan også oppleve magesmerter eller hodepine under episoder av voksesmerter. Smerten oppstår ikke hver dag. Den kommer og går.

Voksesmerter ofte streik i sen ettermiddag eller tidlig kveld og forsvinner i morgen. Noen ganger kan smertene vekker et barn i midt på natten.

Når bør du oppsøke lege
Rådfør deg med barnets lege dersom du er bekymret for ditt barns smerter eller smerten er:

 • Vedvarende
 • Fortsatt tilstede i morgen
 • Alvorlig nok til å forstyrre barnets normale aktiviteter
 • Ligger i leddene
 • Assosiert med en skade
 • Ledsaget av andre symptomer, som hevelse, rødhet, ømhet, feber, hinke, utslett, tap av matlyst, svakhet eller tretthet
 • Assosiert med en skade

Se også

Årsaker

Årsaken til økende vanskeligheter er ukjent. Men det er ingen bevis for at et barns vekst er smertefullt. Og voksesmerter vanligvis ikke skje der veksten er oppstått eller i tider med rask vekst. Det er blitt antydet at voksesmerter kan være knyttet til restless legs syndrom. Men muskelsmerter om natten fra overforbruk i løpet av dagen er antatt å være den mest sannsynlige årsaken til voksesmerter. Overforbruk fra aktiviteter som løping, klatring og hopping kan være vanskelig på et barns bevegelsesapparatet.

Risikofaktorer

Voksesmerter er vanlig i førskole og skole-alder barn. De er litt mer vanlig hos jenter enn hos gutter. Løping, klatring eller hopping i løpet av dagen kan øke risikoen for smerter om natten.

Forberedelser til din avtale

De fleste barn som har voksesmerter ikke trenger å se en lege. Hvis smertene er vedvarende eller uvanlig, kan det være lurt å ta dine bekymringer til seg oppmerksomheten til familien din lege eller barnelege.

Hva du kan gjøre
Før utnevnelsen, kan det være lurt å skrive en liste som gir svar på følgende spørsmål:

 • Hvor finnes den smerten?
 • Er det en viss tid på døgnet når smertene vanligvis oppstår?
 • Hvor lenge varer smerten sist?
 • Hva, om noe, lindrer smerten?
 • Våkner smerten barnet ditt opp om natten eller gjøre det vanskelig å sovne?
 • Har barnet opplevd noen andre tegn eller symptomer - for eksempel hevelse, rødhet, magesmerter eller hodepine?
 • Har ditt barn nylig startet en ny fysisk aktivitet?

Hva du kan forvente fra legen din
Under eksamen, kan legen stille spørsmål om barnets symptomer og aktiviteter. Han eller hun vil sjekke ditt barns bein og muskler for tegn på ømhet.

Tester og diagnose

Leger kan vanligvis diagnostisere voksesmerter uten å måtte bestille noen tester. I noen tilfeller, men kan legen din be om blodprøver eller røntgen for å hjelpe utelukke andre problemer som kan være årsaken barnets tegn og symptomer. Ikke alle typer smerter hos barn er økende smerter. Noen ganger smerter kan være forårsaket av underliggende tilstander som kan behandles.

Behandlinger og medisiner

Det finnes ingen spesifikk behandling for voksesmerter. Den gode nyheten er at voksesmerter ikke føre til andre problemer, og de påvirker ikke veksten. Voksesmerter ofte bli bedre av seg selv innen et år eller to. Og hvis de ikke går helt bort i et år eller så, de ofte blir mindre smertefull. I mellomtiden kan du bidra til å lette barnets ubehag med egenomsorg tiltak, som masserer barnets ben.

Livsstil og hjem rettsmidler

Du kan bidra til å lette barnets ubehag med disse hjem rettsmidler:

 • Gni barnets ben. Barn reagerer ofte mild massasje. Andre føler seg bedre når de er holdt eller kost.
 • Bruk en varmepute. Varmen kan bidra til å berolige såre muskler. Bruk en oppvarming pad på en lav innstilling før sengetid eller når barnet klager over smerter. Fjern oppvarming pad når barnet sovner. Et varmt bad før sengetid kan hjelpe også.
 • Prøv en smertestillende. Tilby barnet ibuprofen (Advil, Barnas motrin, andre) eller paracetamol (Paracet, andre). Unngå aspirin, på grunn av fare for Reyes syndrom - en sjelden, men alvorlig tilstand knyttet til å gi aspirin til barn.
 • Tøyningsøvelser. Strekke musklene i bena i løpet av dagen kan bidra til å forebygge smerter om natten. Spør legen din hva strekker kan hjelpe.