Brachyterapi

Definisjon

Brachyterapi (bremse-e-THER-uh-pee) er en prosedyre som innebærer å plassere radioaktivt materiale inne i kroppen din. Brakyterapi er en type strålebehandling som brukes til å behandle kreft. Brachyterapi kalles intern stråling.

Brachyterapi tillater leger å levere høyere doser av stråling til mer spesifikke områder av kroppen, sammenlignet med konvensjonell form for strålebehandling (ekstern strålebehandling) som projiserer stråling fra en maskin utenfor kroppen din. Brachyterapi kan føre til færre bivirkninger enn gjør ekstern strålebehandling, og den totale behandlingstiden er vanligvis kortere med brachyterapi.

Se også

Hvorfor det er gjort

Brachyterapi brukes til å behandle flere typer kreft, inkludert:

 • Gallegang kreft
 • Brystkreft
 • Livmorhalskreft
 • Livmorkreft
 • Eye kreft
 • Hode og nakke kreft
 • Lungekreft
 • Prostatakreft
 • Endetarmskreft
 • Hudkreft
 • Bløtvev kreft
 • Vaginal kreft

Brachyterapi kan anvendes alene eller i forbindelse med annen kreftbehandling. For eksempel er brachyterapi noen ganger brukt etter operasjonen for å ødelegge eventuelle kreftceller som kan forbli. Brachyterapi kan også brukes sammen med ekstern strålebehandling.

Se også

Risiko

Bivirkninger av brachyterapi er spesifikke for det område som behandles. Fordi brakyterapi fokuserer strålingen i et lite behandlingsområde, blir bare det området som er påvirket. Du kan oppleve ømhet og hevelse i behandlingsområdet. Spør legen din hva andre bivirkninger som kan forventes fra behandlingen.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du begynner brachyterapi, kan du møte med en lege som er spesialist i behandling av kreft med stråling (stråling onkolog). Du kan også gjennomgå skanner for å hjelpe legen avgjøre behandlingen plan. Prosedyrer som for eksempel røntgen eller CT (CT) kan utføres før brachyterapi.

Se også

Hva du kan forvente

Brachyterapi behandling innebærer å sette inn radioaktivt materiale i kroppen din i nærheten av kreft. Hvordan legen steder som radioaktivt materiale i kroppen din avhenger av mange faktorer, blant annet plasseringen og omfanget av kreft, din generelle helse, og dine behandlingsmål. Emisjonen kan være inne i et kroppshulrom eller inn i kroppsvev:

 • Stråling plassert inne i et kroppshulrom. Under intrakavitet brachyterapi, er en enhet som inneholder radioaktivt materiale som er lagt inn i et legeme åpning, f.eks luftrøret eller vagina. Anordningen kan være et rør eller sylinder gjort for å passe den bestemte kropp åpning.

  Din strålebehandling lag kan plassere brachyterapi enhet for hånd eller kan bruke en datastyrt maskin for å hjelpe plass enheten. Imaging utstyr, slik som en CT-scanner eller ultralyd-maskin, kan anvendes for å sikre at enheten er plassert i den mest effektive plasseringen.

 • Brachyterapi. Stråling plassert inne i en kroppens hulrom.
  Brachyterapi. Stråling plassert inne i en kroppens hulrom.

  Stråling settes inn i kroppsvev. Under interstitiell brachyterapi, er enheter som inneholder radioaktivt materiale plassert innenfor kroppsvevet, for eksempel i brystet eller prostata. Enheter som leverer interstitiell stråling inn i behandlingsområdet omfatter ledninger, ballonger og små frø på størrelse med riskorn.

  En rekke teknikker brukes for å sette inn brachyterapi enheter inn kroppsvev. Din strålebehandling lag kan bruke nåler eller spesielle applikatorer. Disse lange, hule rør er lastet med brakyterapien enheter, for eksempel frøene, og settes inn i vevet hvor frøene blir frigitt. I noen tilfeller kan smale rør (kateter) plasseres under operasjonen og senere fylt med radioaktivt materiale under brachyterapi økter. CT, ultralyd eller andre bildebehandlingsprogrammer teknikker kan brukes til å veilede enhetene på plass og for å sikre at de er plassert i de mest effektive steder.

Høydose rente vs Low-dose brakyterapi
Hva du vil oppleve i løpet av brachyterapi avhenger av spesifikk behandling. Stråling kan gis i en kort behandling sesjon, som med høydose brakyterapi, eller den kan etterlates på plass over en tidsperiode, som med lavdose brakyterapi. Noen ganger strålekilde er plassert i kroppen permanent:

 • Høydose brakyterapi. Høy dose brakyterapi er ofte en poliklinisk prosedyre, som betyr at hver behandling økten er kort og krever ikke at du skal innlagt på sykehuset. I løpet av høydose brakyterapi, radioaktivt materiale er plassert i kroppen din for en kort periode - fra noen få minutter opp til 20 minutter. Du kan gjennomgå en eller to økter om dagen over flere dager eller uker.

  Du vil ligge i en komfortabel posisjon under høydose brakyterapi. Din strålebehandling team vil plassere stråling enhet, i tilfelle av intrakavitet brachyterapi, eller stråling-holding enheten kan allerede være på plass hvis du har interstitiell brachyterapi. Det radioaktive materialet er satt inn i brachyterapi enheten ved hjelp av en datastyrt maskin.

  Din strålebehandling team vil forlate rommet under brachyterapi økt. De vil observere fra et nærliggende rom hvor de kan se og høre deg. Du skal ikke føle noe smerte under brachyterapi, men hvis du føler ubehag eller har noen bekymringer, sørg for å fortelle dine pårørende.

  Når det radioaktive materialet er fjernet fra kroppen din, vil du ikke avgir stråling eller være radioaktive. Du er ikke en fare for andre mennesker, og du kan gå videre med dine vanlige aktiviteter.

 • Lavdose brakyterapi Under lavdose brakyterapi, er en kontinuerlig lav stråledose frigis over tid -. Fra flere timer til flere dager. Du vil bo på sykehuset mens strålingen er på plass.

  Radioaktivt materiale er plassert i kroppen din for hånd eller med maskin. Brachyterapi enheter kan plasseres under operasjonen, som kan kreve anestesi eller sedasjon for å hjelpe deg å forbli stille under prosedyren og for å redusere ubehag.

  Stråling inn i kroppens vev. Høydose rente vs Low-dose brakyterapi.
  Stråling inn i kroppens vev. Høydose rente vs Low-dose brakyterapi.

  Du vil sannsynligvis bo i et privat rom på sykehuset i løpet av lavdose brakyterapi. Fordi det radioaktive materialet holder seg inne i kroppen din, er det en liten sjanse for at det kunne skade andre mennesker. Av denne grunn, vil besøkende bli begrenset. Barn og gravide kvinner bør ikke besøke deg på sykehuset. Andre kan gå kort en gang om dagen eller så. Helsevesenet team vil fortsatt gi deg den omsorgen du trenger, men kan begrense hvor mye tid de tilbringer på rommet ditt.

  Du skal ikke føle smerte under lavdose brakyterapi. Holde fortsatt og er igjen i ditt rom på sykehuset i flere dager kan være ubehagelig. Hvis du føler ubehag, forteller helsevesenet team.

  Etter en angitt tidsperiode, er det radioaktive materialet fjernet fra kroppen din. Når brachyterapi behandling er ferdig, er du fri til å ha besøkende uten restriksjoner.

 • Permanent brachyterapi. I noen tilfeller, for eksempel med prostatakreft brachyterapi, er radioaktivt materiale plassert i kroppen din permanent. Det radioaktive materialet er vanligvis plassert for hånd med veiledning av en avbildning test, som ultralyd eller CT. Du kan føle smerte under plassering av radioaktivt materiale, men du skal ikke føle noe ubehag når den er på plass.

  Kroppen din vil avgi lave doser av stråling fra området som behandles først. Vanligvis risikoen til andre er minimal og kan ikke kreve noen begrensninger om hvem som kan være i nærheten av deg. I noen tilfeller, for en kort periode kan du bli bedt om å begrense lengden og hyppigheten av besøk med gravide eller med barn. Mengden av stråling i kroppen din blir dårligere med tiden, og restriksjoner vil bli avviklet.

Se også

Resultater

Legen kan anbefale skanninger etter brachyterapi for å avgjøre om behandlingen var vellykket. Hva slags skanner du gjennomgår vil avhenge av type og plassering av kreft.

Se også