Femidom

Definisjon

Den kvinnelige kondomet er en p-(p-)-enhet som fungerer som en barriere for å holde spermier fra å komme inn i livmoren. Den kvinnelige kondom er en myk, loosefitting posen med en ring i hver ende. En ring er satt inn i vagina for å holde det kvinnelige kondomet på plass. Ringen ved den åpne enden av kondomet forblir utenfor vagina.

Bare to kvinnelige kondomer - det FC1 kvinnelige kondom og utskifting av FC2 kvinnelige kondom - har Food and Drug Administration (FDA) godkjenning i USA The FC1 kvinnelig kondom, som er laget av plast (polyuretan), er ikke lenger blir produsert. Den FC2 femidom er laget av syntetisk lateks og er smurt med et silikonbasert glidemiddel.

Se også

Hvorfor det er gjort

Den kvinnelige kondom hindrer graviditet. Blant ulike fordeler, den kvinnelige kondom:

 • Gir beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner - kanskje enda bedre beskyttelse enn den mannlige kondom fordi den kvinnelige kondom delvis dekker kjønnsleppene
 • Er tilgjengelig uten resept eller spesiell montering
 • Kan settes inn timer før sex
 • Sjelden forårsaker allergiske reaksjoner, og har minimal risiko for bivirkninger
 • Krever ikke en partner samarbeid eller en erigert penis

I motsetning til latex - materialet brukes til å gjøre de fleste mannlige kondomer - kvinnelige kondomer laget av polyuretan og syntetisk lateks ikke påvirkes av fuktighet eller endringer i temperaturen. I tillegg er noen kvinner opplever at den kvinnelige kondom eksterne ring stimulerer klitoris.

Den kvinnelige kondom er ikke egnet for alle, men. Det kan være lurt å vurdere en annen type prevensjon hvis du:

 • Er allergisk mot polyuretan eller syntetisk lateks
 • Har høy risiko for graviditet - du er yngre enn 30 år, har du sex tre eller flere ganger i uken, har du hatt tidligere prevensjonssvikt med vaginal prevensjonsmidler, eller du ikke er sannsynlig å konsekvent bruke femidom
 • Ikke er komfortabel med innsetting teknikk
 • Har vaginal abnormiteter som forstyrrer passform, plassering eller oppbevaring av den kvinnelige kondom

Se også

Risiko

Kvinne kondom. Åpne pakken nøye.
Kvinne kondom. Åpne pakken nøye.

Anslagsvis 21 av 100 kvinner blir gravide i det første året av vanlig bruk av kvinnelige kondomer - som regel fordi de ikke bruker kondom hver gang de har sex.

Den kvinnelige kondom har en høyere strykprosent enn den mannlige kondom. Kondom svikt betyr at det er mulig å avtale seksuelt overførbare infeksjoner eller bli gravid. Den kvinnelige kondomet kan ikke beskytte deg hvis:

 • De kondom sprekker
 • Kondomet glir ut av skjeden
 • Penis glipper mellom vagina og utsiden av kondomet
 • Den ytre ringen av kondomet blir skjøvet inn i skjeden under sex

Den kvinnelige kondomet kan også forårsake ubehag under innsettingen, en brennende følelse, kløe eller utslett.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du bruker en kvinnelig kondom, les instruksjonene nøye. Hvis kondomet er forbi utløpsdatoen eller du merker tegn på skade - som små rifter eller hull - forkaste kondom og velge en annen. Øv på å sette den kvinnelige kondom før første gang du bruker den for sex. I tillegg følge nøye med når du først bruker den kvinnelige kondom for å sørge for at det holder seg på plass under sex.

Ikke bruk en kvinnelig kondom samtidig som en mannlig kondom eller anal sex. Bruk aldri en kvinnelig kondom.

Se også

Hva du kan forvente

For å bruke den kvinnelige kondom:

 • Åpne pakken nøye. Ikke bruk tennene eller negler, noe som kan rive kondom.
 • Vurder å bruke sæddrepende middel eller ekstra smøring. For den mest effektive graviditet beskyttelse, gjelder sæddrepende middel på utsiden av den lukkede enden av kondomet før du plasserer den i skjeden din. Du kan bruke ekstra vannbasert eller oljebasert glidemiddel til kondom for å gjøre det lettere å sette inn og å redusere støy under sex.
 • Sett den kvinnelige kondom. Klem ringen på den lukkede enden av posen med langfingeren og tommelen og sette det inn i skjeden din som en tampong. Plasser pekefingeren inne i kondomet og skyv ringen opp så langt det går. Ikke la kondomet til å vri. Sørg for at den ytre ringen forblir utenfor skjeden, strekker ca 1 cm (eller om lag 2,5 centimeter) utover kjønnsleppene. Du kan plassere den kvinnelige kondom inni skjeden din opptil åtte timer før sex.
 • Veilede penis inn i kvinnens kondom. Kontroller at penis ikke sklir mellom vagina og den ytre overflaten av den kvinnelige kondom. Under sex, sørg for at den ytre ringen av kondomet ikke blir presset inn i skjeden.
 • Etter sex, fjerne den kvinnelige kondom nøye. Vri den ytre ringen slik at sæden er inneholdt i kondomet og trekk enheten ut av skjeden din. Kast den kvinnelige kondom i søpla - ikke på toalettet.

Se også