Kreft

Kreftbehandling for menn: mulige seksuelle bivirkninger

Finn ut om du er i fare for seksuelle bivirkninger etter kreftbehandling og som kreft behandlinger kan forårsake slike bivirkninger.

Behandling for visse kreftformer kan påvirke din seksualitet, forårsaker en rekke tegn og symptomer som kan gjøre sex med din partner vanskeligere. Men det betyr ikke at du ikke kan ha et sunt sexliv etter kreftbehandling. Å vite mer om din kreftbehandling og hvordan det kan påvirke seksuell funksjon kan hjelpe deg å finne en løsning hvis du får problemer.

Bekken kreft: mer sannsynlig å forårsake seksuell dysfunksjon enn andre kreftformer

Menn med kreft i sin bekken området er mer sannsynlig enn menn med andre kreftformer å rapportere problemer gjenoppta sex etter kreftbehandling. Seksuelle bivirkninger er mest vanlig etter behandling for:

 • Blærekreft
 • Tykktarmskreft
 • Prostatakreft
 • Endetarmskreft

Eldre menn er mer sannsynlig å oppleve seksuell dysfunksjon etter kreftbehandling. Det er fordi de fleste eldre menn, også de som ikke har hatt kreft, vil oppleve problemer med sex på noen gang. Så eldre menn som har hatt kreft behandling kan oppleve seksuelle bivirkninger relatert til aldring, snarere enn behandling. Eller de kan oppleve at kreftbehandling akselererer den seksuelle bivirkninger forbundet med normal aldring.

Erektil dysfunksjon: vanligste seksuelle bivirkning av kreftbehandling for menn

En rekke seksuelle bivirkninger kan forekomme som et resultat av cancer behandling, inkludert:

 • Manglende evne til å oppnå eller opprettholde en ereksjon (erektil dysfunksjon)
 • Vanskelighetsgrad klimaks
 • Orgasme uten utslipp av sæd (tørr orgasme)
 • Svakere, mindre tilfredsstillende orgasmer
 • Tap av interesse for sex
 • Smerter under sex
 • Mindre energi for seksuell aktivitet
 • Følelsen mindre attraktiv

Ikke hver mann med kreft vil oppleve seksuelle bivirkninger. Legen kan diskutere graden av risiko som kan oppstå for din spesifikke type kreft og behandling.

Kreft kan forårsake seksuelle bivirkninger hvis kreften involverer kjønnsorganer. Seksuelle problemer kan også skyldes bivirkninger av kreft og dens behandling, som tretthet, smerte eller angst om behandlingen. I tillegg kunne deprimerte følelser om å ha kreft forårsake tap av libido. Noen ganger emosjonelle faktorer kan ha seksuelle bivirkninger i tillegg til de fysiske endringene du gjennomgår under behandlingen.

Se også

Kreftbehandling for menn: mulige seksuelle bivirkninger

Hvordan kreft behandlinger påvirke din seksualitet

Kirurgi, strålebehandling, hormonbehandling og kjemoterapi kan alle føre til seksuelle bivirkninger.

Kirurgi
Nerver i bekken området kontrollerer blodstrømmen til penis. Hvis du har en svulst i bekken området som må fjernes, må legen arbeide nøye for å unngå å skade nerver. En kuttet nerve kan føre til svekket ereksjon eller manglende evne til å oppnå ereksjon. Operasjoner som kan føre til erektil dysfunksjon er:

 • Tykktarm og endetarm kirurgi. Hvis du har kolon eller endetarmskreft, kan du kreve kirurgi kalt abdominoperineal reseksjon å fjerne nedre tykktarm og endetarm.
 • Blærekirurgi. En prosedyre som kalles radikal cystektomi for blærekreft innebærer å fjerne blæren, prostata, øvre urinrøret og sædblærene.
 • Prostata kirurgi. Hvis du har prostatakreft, kan du vurdere radikal prostatektomi å fjerne prostata og sædblærene.
 • Penis kirurgi. Selv om sjeldne, kirurgi for å fjerne hele eller deler av penis (penectomy) er et alternativ for menn med peniskreft. Hvis penectomy er delvis, kan du fortsatt være i stand til å oppnå ereksjon.
 • Lymfeknute fjerning. Kirurgi for å fjerne mange lymfeknuter i bekken-området (retroperitoneal lymfeknute disseksjon) kan brukes hos menn med testikkelkreft eller visse sarkomer.

Nyere nervebevarende operasjoner er mindre sannsynlighet for å forårsake erektil dysfunksjon, selv om du er en kandidat for denne type kirurgi avhenger av størrelsen og plasseringen av kreft. For visse typer kreft, kan nerveskader ikke unngås hvis kirurgen er å fjerne alt av kreft. Menn som gjennomgår nervebevarende prostatektomi kan oppleve midlertidig erektil dysfunksjon, mens effektene er permanente i menn som ikke er kvalifisert for nerve-sparing kirurgi.

Nerver skadet under operasjonen kan også føre til at du opplever en tørr orgasme - en orgasme uten utløsning av sæd. Sæden kroppen produserer ikke la testiklene, eller det kan bli presset inn i blæren (retrograd ejakulasjon). Noen menn sier at en tørr utløsning føles ikke annerledes og ofte gjør sine partnere ikke merke eller ikke tankene forskjellen. Men andre menn opplever at tørre orgasmer er svakere eller føle seg mindre lystbetont enn sine orgasmer før operasjonen.

Strålebehandling
Stråling rettet mot bekkenet kan føre til erektil dysfunksjon, men det er ikke klart hvorfor. Stråling kan skade nerver i bekken området, blokkere blodtilførselen til penis eller redusere nivåene av testosteron i kroppen din. Stråling er bivirkninger begynner sakte rundt seks måneder til ett år etter behandling.

Enten du opplever erektil dysfunksjon som følge av strålebehandling avhenger av hvor mye stråling du får og hvor mye av bekken området blir behandlet - en større grad av stråling over en større mengde av kroppen din er mer sannsynlig å forårsake seksuelle bivirkninger. Menn som røyker eller som har en historie med hjertesykdom, høyt blodtrykk eller diabetes også kan ha høyere risiko for erektil dysfunksjon etter strålebehandling. Disse forholdene har kanskje allerede forårsaket noen arterie skader, noe som kan gjøres verre av stråling.

Mengden sæd du får utløsning kan redusere etter strålebehandling. Du kan føle smerte under utløsning etter behandling, selv om det vanligvis går bort over tid.

Hormonbehandling
Hvis du har prostatakreft som har spredt seg, kan legen forsøke å senke nivået av hormonet testosteron i kroppen din ved å fjerne testiklene (orkidektomi) eller som behandler deg med medisiner. Noen prostatakreft avhengige av testosteron for drivstoff. Ved å senke testosteron nivåer, håper legen din for å bremse eller stoppe kreft progresjon. Menn som har store prostatakreft kan få hormonbehandling for å krympe prostata før operasjonen - å gjøre det enklere å fjerne.

Hormonbehandling oftest fører til tap av libido, men det skjer ikke for alle. Noen menn opplever at de har et ønske om sex, men ikke klarer å få ereksjon eller ikke er i stand til å nå orgasme. Yngre menn har en tendens til å ha færre seksuelle bivirkninger av hormonbehandling. Hormonbehandling kan også føre til at du produserer mindre sæd når du får utløsning.

Kjemoterapi
Du kan oppleve et tap av libido og vansker med å oppnå en ereksjon etter kjemoterapi. Noen kjemoterapi narkotika redusere mengden av testosteron kroppen produserer. Du vil som regel få tilbake din seksuelle funksjon i løpet av få uker avslutning av behandling.

Hva du kan gjøre for å gjenvinne seksuell funksjon

Noen seksuelle bivirkninger av kreftbehandling vil i løpet av et par uker. Andre kan vare i et år eller to etter behandling, og noen vil være permanent. Finn ut så mye du kan om hva som hindrer din seksuelle funksjon. Dette kan hjelpe deg til å føle mer kontroll over situasjonen og hjelpe deg til behandlingstilbud. Du kan også være lurt å:

 • Gjøre noen eksperimentere. Det kan hende at visse situasjoner blusser fiendtlighetene din seksuelle lyst eller hjelpe deg å få ereksjon. Ta hensyn til hva som fungerer - enten det er å stimulere din penis selv eller tenker om seksuelle fantasier. Du kan finne dine orgasmer er mer intens hvis du bruker mer tid på forspill.
 • Snakk med legen din. Legen din kan gi deg mer informasjon om hva som forårsaker noen seksuell dysfunksjon du opplever. Derfra kan du diskutere behandlingsalternativer, som for eksempel medisiner, implantater eller enheter som kan lette en ereksjon. Husk imidlertid at noen leger kan være like motvillige eller flau som du er til å snakke om seksuelle bivirkninger. I så fall, spør legen din om en henvisning til en spesialist, for eksempel en urolog eller en sex terapeut.
 • Snakk med partneren din. La partneren din vet hva som fungerer best for deg. Vær ærlig om dine bekymringer og følelser. Hvis du er taus om hva du opplever, kan din partner føler seg avvist. Din partner kan tilby viktig støtte som du gjenopprette fra kreftbehandling. Hun eller han kan også ha ideer om hvordan du kan hjelpe deg å gjenvinne din seksuelle funksjon.
 • Snakk med andre kreftpasienter. Din helsevesenet team kan være i stand til å styre deg til en støttegruppe i byen din. Ellers kontakt med andre kreftpasienter på nettet. Hvis du er flau over å diskutere sex ansikt til ansikt med fremmede, gir den elektroniske miljøet mer anonymitet. Start med den europeiske Cancer Society Cancer Survivors Network.

Menn som har hatt kreft behandling kan oppleve at det rett og slett tar tid å gjenvinne seksuell funksjon. Medisiner og annet utstyr til behandling arbeid i noen menn og ikke i andre. Noen ganger tar det et år eller to for nerver eller blodårer i bekken området til å helbrede.

Se også