Voksen helse

Forsyn deg bedre søvn med disse tipsene

Drømmer om en god natts søvn? gjøre det til en realitet med disse tipsene.

Barn bekjempe den. Voksne kan ikke synes å få nok. Hva er det? Sove. Hvis du sliter med å få en god natts søvn, kan det være på tide å tune opp sengetid - og dagtid - rutiner. Prøv disse self-help tips.

Bedtime

 • Finn måter å slappe av. Et varmt bad før sengetid kan bidra til å forberede deg for søvn. Har din partner til å gi deg en massasje kan også hjelpe deg slappe av. Skape en avslappende sengetid ritual, som lesing, dempet musikk, pusteøvelser, yoga eller bønn.
 • Gjøre sengen komfortabel. Ha en behagelig pute og madrass kan bidra til å fremme en god natts søvn. Generelt, latex, kontur skum og polyester puter prestere bedre enn fjær eller vanlig skum puter, men valget kommer ned til dine personlige preferanser. Tilsvarende er valget av en fast eller myk madrass i stor grad et spørsmål om individuelle preferanser. Du må kanskje eksperimentere for å finne ut hva som fungerer for deg.
 • Lag en søvn-vennlig plass. Lukk døren din soverom eller opprette en subtil bakgrunnsstøy, for eksempel en løpende fan, for å hjelpe overdøve andre lyder. Hold soverommet temperaturen behagelig, vanligvis kjøligere enn om dagen og mørke. Ikke holde en datamaskin eller TV på soverommet.
 • Skjul klokker. Angi alarm, slik at du vet når du skal stå opp, men deretter skjule alle klokker på soverommet, inkludert din armbåndsur og mobiltelefon. Du vil sove bedre hvis de klokker er ute av syne.
 • Komme seg ut av sengen om du ikke sover. Sov så mye som nødvendig for å føle deg uthvilt, og deretter komme ut av sengen. Soverommet bør brukes til søvn og intimitet. Så, hvis du ikke får sove, stå opp etter 20 minutter og gjøre noe avslappende, som lesing, snarere enn å ligge i sengen og bli frustrert om våkenhet din.

Se også

Forsyn deg bedre søvn med disse tipsene

Dagtid

 • Hold deg til en vanlig timeplan. Hold leggetid og våkne tid konsekvent fra dag til dag, inkludert i helgene.
 • Bruke litt tid i solen. Dagslys er nøkkelen til å regulere daglige søvnmønster. Prøv å få ute i naturlig sollys i minst 30 minutter hver dag. Hvis mulig, våkne opp med solen eller bruke svært sterke lysene i morgen.
 • Trene og holde seg aktiv. Få minst 20 til 30 minutter med hard trening hver dag, men sørg for at det er minst fem til seks timer før sengetid.
 • Unngå eller begrense koffein, alkohol og nikotin. Koffein etter lunsjtid og nikotin når som helst på dagen kan holde deg fra å sovne om natten. Alkohol, mens det kan i utgangspunktet gjøre deg søvnig, kan føre til hyppige oppvåkninger.
 • Unngå store måltider og drikke før sengetid. Et lett måltid er greit, men å spise for mye mat sent på kvelden kan forstyrre søvnen. Drikke mindre før sengetid slik at du slipper å urinere så ofte.
 • Unngå eller begrense naps. Naps kan gjøre det vanskeligere å sovne om kvelden. Hvis du ikke kan bli med uten en, prøv å begrense en lur til ikke mer enn 30 minutter, og ikke lur etter 15:00

Når skal du kontakte legen din

Helse i voksen alder. Lag en søvn-vennlig plass.
Helse i voksen alder. Lag en søvn-vennlig plass.

Nesten alle har en og annen søvnløs natt - men hvis du ofte har problemer med å sove, kan du kontakte legen din. Identifisere og behandle eventuelle bakenforliggende årsaker kan hjelpe deg å få den søvnen du trenger.

Se også