Voksen helse

Hvor mye søvn trenger du virkelig trenger?

Hvor mye søvn du trenger, avhenger av faktorer som alder og helsetilstand. Du må kanskje eksperimentere for å finne din personlige sweet spot.

Du har hørt standard råd: Få åtte timers søvn en natt. Men er det sant over hele linja? Svaret synes å være at det er avhengig av.

Alder

Som du forventer, spedbarn og småbarn trenger mest søvn - ni til ti timer om natten pluss naps i løpet av dagen. Barn i skolealder, inkludert tenåringer, gjør best med ni til 11 timer i natt. De fleste voksne trenger syv til åtte timers søvn hver natt.

Mens eldre voksne trenger omtrent samme mengde søvn som yngre voksne, eldre voksne en tendens til å sove mer lett og for kortere perioder enn yngre voksne. Eldre voksne ofte kompensere ved å tilbringe mer tid i sengen om natten eller napping i løpet av dagen.

Graviditet

Endringer i en kvinnes kropp under tidlig i svangerskapet kan øke behovet for søvn. Likevel graviditet symptomer, inkludert kvalme og oppkast, hyppig vannlating, ryggsmerter, leggkramper og halsbrann, kan gjøre det vanskelig å sove.

Helseproblemer og medisiner

Folk som har kronisk astma eller bronkitt tendens til å ha mer problemer med å sovne og forbli sovende enn friske mennesker, enten på grunn av deres pustevansker eller på grunn av sine medisiner. Andre kroniske smertefulle eller ubehagelige forhold - for eksempel leddgikt, hjertesvikt, sure oppstøt og sigdcelleanemi - også kan gjøre det vanskelig å få nok søvn.

Visse brukte reseptbelagte og over-the-counter medisiner inneholder ingredienser som kan holde deg våken. Disse ingrediensene inkluderer slimhinneavsvellende midler og steroider. Hjerte og blodtrykk medisiner som kalles betablokkere kan gjøre det vanskelig å sovne og kan føre til flere oppvåkninger i løpet av natten.

Se også

Hvor mye søvn trenger du virkelig trenger?

Søvnmangel

Hvis du er sove ute, hvor mye søvn du trenger øker. Og hvis du konsekvent skimp på søvn, bygger en søvn gjeld opp som påvirker din helse og livskvalitet.

Mange prøver å gjøre opp for tapt søvn i løpet av uken ved å sove mer i helgene. Men hvis du har mistet for mye søvn kan sove i på en helg ikke helt slette søvnen din gjeld. I tillegg kan sove senere i helgene påvirke din biologiske klokke, noe som gjør det vanskeligere å sovne til rett tid på søndag kveld og stå opp i tide på mandag morgen.

Genetikk

Helse i voksen alder. Hvor mye søvn trenger du virkelig trenger?
Helse i voksen alder. Hvor mye søvn trenger du virkelig trenger?

Gjøre noen mennesker bare trenger færre timer søvn en natt? Ja, er det anslått at et sted mellom en og fem prosent av befolkningen er korte sviller - folk som sover seks timer eller mindre en natt uten dårlig effekter. Behovet for mindre søvn tendens til å kjøre i familier, som gjør behovet for mer søvn, noe som antyder en genetisk basis for søvnlengde.

Sweet spot

Studier tyder på at får mindre enn sju timer - eller mer enn ni timer - søvn en natt er assosiert med økt risiko for helseproblemer og psykiatriske lidelser, spesielt affektive lidelser, og en høyere dødelighet.

Utover tallene

Den viktigste faktoren i å bestemme hvor mye søvn du trenger er om du rutinemessig føler søvnig på dagtid. Har du en tendens til å sovne i lav stimulans situasjoner, for eksempel lange stasjoner, lesing, tv-titting, snakker i telefonen eller fullføre skrivebordsarbeid? Hvis du gjør det, vil du sannsynligvis ikke får nok søvn.

Iverksette tiltak for å øke mengden av søvn du får. Hvis det ikke hjelper du føler deg mer uthvilt og varsle i løpet av dagen, bør du kontakte lege. Han eller hun kan se etter mulige bakenforliggende årsaker, som for eksempel søvnapné, som kan behandles for å forbedre søvnkvaliteten din og redusere søvnighet på dagtid.

Se også